INCREDIBIL! Și cu banii luați în avans și cu bătrânul trimis acasă: Cum a fost păgubită o familie din Constanța după ce un azil de bătrâni a fost închis în urma unor nereguli constatate
Știrile zilei
Afacerile bazate pe necazurile oamenilor se înmulțesc de la o zi la alta. Un exemplu de bussines profitabil este cu siguranță și cel cu azilele pentru îngrijirea bătrânilor. Aceste unități de îngrijire private promit aparținătorilor că bătrânii lor neputincioși vor fi tratați regește. Bunăstarea însă se plătește, iar oamenii ajung să achite mii de lei pentru serviciile promise. După ce reclama a dat roade și contractele au fost semnate, tipic românesc, nu mai curge lapte și miere, ba din contră. După ce zilele trecute am prezentat pe larg cazul Căminului de Bătrâni „Cuviosul Ioan” pentru care au fost dispuse măsurile de încetare a activității și de retragere a licenței, acum vă prezentăm un nou caz. Aparținătorul unui bătrân găzduit trei săptămâni la Căminul de Bătrâni „Acoperământul Maicii Domnului” din Constanța, care a achitat în avans două luni de îngrijire, s-a trezit că trebuie să-și ia tatăl acasă după ce unitatea de îngrijire a fost închisă de ISU Dobrogea în urma unor nereguli constatate. Omul se chinuie acum să-și recupereze zecile de mii de lei dați în avans atât pentru îngrijire cât și pentru alte servicii medicale.
Necazul unora, bucuria altora. Cam acesta pare să fie dictonul celor care fac afaceri și scot bani frumoși din îngrijirea bătrânilor neputincioși, lăsați de familiile lor din diverse considerente într-un azil de bătrâni. Dar ceea ce trebuia să fie un serviciu social, remunerat corespunzător pentru calitate a ajuns să fie doar o afacere din care cei implicați câștigă foarte mulți bani. Omenia, bunătatea, compasiunea și empatia sunt calități umane de cele mai multe ori excluse din start de către cei care aleg să-și desfășoare activitatea într-un astfel de domeniu.
Cazul la care facem referire vizează Căminul de Bătrâni „Acoperământul Maicii Domnului” din Constanța, situat pe strada Interioară 3, nr. 3, care, în urmă cu trei săptămâni, a fost închis provizoriu în urma controlului efectuat de ISU Dobrogea.
Pe adresa redacției noastre, recent, ne-a fost adus la cunoștință cazul unei familii care și-a internat o persoană în vârstă la Căminul de Bătrâni „Acoperământul Maicii Domnului” din Constanța pentru o mai bună îngrijire. Numai că planul de acasă nu s-a potrivit cu ceea ce s-a întâmplat de fapt în realitate.
Și cu banii luați și cu bătrânul trimis acasă
„Tatăl nostru are 83 de ani și se afla în îngrijirea surorii mele. A mai avut probleme de sănătate și am hotărât să găsim un loc unde să fie bine îngrijit, scutind-o astfel și pe ea de această situație. Am căutat și am aflat că pe strada Interioară 3 există un cămin de îngrijire a bătrânilor. Printr-o cunoștință am ajuns la acest cămin și am stabilit cu administratorul că vom veni pe 16 martie cu tot cu bătrânul nostru. Pe 14 martie, administratora căminului de bătrâni m-a sunat să-mi spună că ne așteaptă pe 16 martie”, ne-a declarat tatăl bătrânului care a fost găzduit la centrul pentru bătrâni.
Omul spune că inițial i s-a transmis că lunar pentru îngrijirea bătrânului trebuie să achite 4.000 de lei, dar dacă achită în avans pe două luni va plăti mai puțin – respectiv 3.500 de lei lunar. Pe lângă suma destul de mare achitată, oamenii au mai fost obligați să aducă de acasă un lighean, aparat de ras, șampon, săpun, șervețele umede, pieptăn, pastă și periuță de dinți și organizator.
În disperarea de a mai scoate ceva bani de la aparținători, așa cum ne-a declarat fiul bătrânului, administratora căminului le-a sugerat că ar fi bine să-i scoată certificat de handicap bătrânului:
„Ea ne-a spus ce trebuie să facem ca să îl obținem, spunându-ne că la începutul săptămânii urma să vină în cămin o echipă de trei medici care îi vor evalua pe cei care vor un astfel de certificat. Ne-a spus că ne costă 1.250 de lei. Pe de altă parte, eu o am și pe soacra mea în îngrijire și am decis să facă și pentru ea un astfel de certificat. Tot doamna aceasta ne-a spus că pe lângă cei 2.500 de lei mai trebuie să-i dau alți 600 de lei pentru „atenții”, dar și alți 250 de lei pentru un consult al tatălui meu la un medic oftalmolog – pentru care nu a primit nicio rețetă.
Luni, 18 martie 2024 i-am dus banii solicitați, dar nu am primit niciun raport medical. La câteva zile distanță ne-a cerut să mai plătim încă două luni în avans, încă 7.000 de lei, bani pe care nu i-am achitat„, ne-a mai declarat fiul bătrânului.
Căminul a fost închis provizoriu după un controlul al ISU Dobrogea desfășurat în 26 martie. Ce abateri au fost constatate
Toate bune și frumoase până la un moment dat. După povestea și graba cu banii, oamenii au fost anunțați că în urma unui control efectuat de ISU Dobrogea, unitatea de cazare și îngrijire a fost închisă și acum trebuie să-și ia bătrânul înapoi acasă:
„Le-am cerut banii înapoi, dar sunt convins 100% că nu îmi voi mai recupera banii. Am fost cu sora mea zilele acestea și ne-a spus că ni-i va returna săptămâna aceasta. Când a venit săptămâna viitoare, i-am cerut din nou și iar ne-a amânat„.
În urma controlului efectuat pe 26 martie 2024, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dobrogea” al județului Constanța a transmis către Agenția Județeană de Prestații și Inspecții Sociale Constanța solicitarea de ridicare a licenței de funcționare a azilului pentru bătrâni mai sus amintit.
În urma solicitării Ziarului Amprenta cu privire la abaterile constatate de echipele din cadrul ISU Dobrogea, purtătorul de cuvânt al instituției, Ana Maria Stoica ne-a declarat:
„Spațiul nu respectă cerința minimă, potrivit art.72 din Ordinul MAI 179/2023 de minim 1,20 metri lățime a căilor de evacuare, fiind îndeplinită condiția reducerii cu mai mult de 25% față de valoarea de referință pe scara de evacuare P+1, lățimea existentă fiind de 0,84 metri”.
Precizăm că Ordinul 179, ordin comun al ministrului Muncii și Ministerului Afacerilor Interne, apărut în decembrie 2023, se aplică începând cu data de 1 ianuarie 2024 și face referire la faptul că echipajele ISU verifică toate centrele de tip rezidențial din punctul de vedere al respectării prevederilor legale privind protecția împotriva incendiilor.
Ce spune directorul AJPIS Constanța, Laura Constandin, despre situația căminului de pe Interioară 3
Contactată telefonic cu privire la controlul efectuat de ISU Dobrogea la Căminul de Bătrâni „Acoperământul Maicii Domnului” din Constanța, Laura Constandin, directorul AJPIS Constanța ne-a declarat că ISU Dobrogea a înaintat către instituția pe care o conduce o solicitare de suspendare a licenței de funcționare a acestui azil de bătrâni.
Controlul specialiștilor de la ISU Dobrogea a avut loc în urmă cu trei săptămâni, pe 26 martie 2024.
” ISU nu a găsit înțelegere la furnizorul de servicii să doteze cu aparate de detecție și tot ce trebuie pentru un astfel de centru, drept urmare, ne-au făcut nouă propunere pentru suspendare. Pe Ordinul 179 noi nu interevenim, nu avem ce să modificăm.
Noi propunem pe același traseu suspendarea licenței la Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială care la rândul ei propune Ministerului Muncii suspendarea licenței. Pe același traseu vine și decizia de la minister. Noi, AJPIS, suntem „mesagerii” pentru că suspendarea licenței este un atribuit exclusiv al Agenției noastre și nu stă în atributul ISU. Noi nu avem ce comenta pe baza acestui ordin, ci luăm propunerea ca atare.
Până astăzi (n.r. marți dimineață) această decizie nu a venit”, ne-a declarat Laura Constandin, directorul AJPIS Constanța.
Despre ceea ce se întâmplă în astfel de situații, când centrele de bătrâni se închid, directorul AJPIS ne-a declarat că aceste unități dețin un plan de urgență care intră în vigoare la momentul în care se întâmplă ceva cu licența, indiferent că se retrage sau că se suspendă:
„Ei trebuie să pună în aplicare acel plan de urgență care privește transferul beneficiarilor în alte centre ori reintegrarea lor în familie, acolo unde este posibil. Noi suntem pregătiți să sesizăm Direcția Generală de Asistență Socială din cadrul Primăriei Constanța care, conform legislației este implicată. Inclusiv DGASPC-ul are printre atribuții gestionarea situației pentru vârstnici pentru a se găsi soluții pentru aceste persoane din acest centru dacă nu pot fi reintegrate în familie”.
Se așteaptă decizia de suspendare a activității Căminului „Acoperământul Maicii Domnului”
Centrul se va închide definitiv la momentul în care va ajunge la sediul AJPIS decizia de suspendare eliberată de Ministerul Muncii. „Este cert că va veni această decizie pentru că toate documentele sunt făcute în această direcție. Nu are cum ministerul să dea un alt tip de soluție decât asta. Ei au timp în acest interval să se organizeze. „
Cât privește relația contractuală între un furnizorul de servicii și persoane fizice, aparținătorii, referindu-ne aici la banii pe care reclamantul situației îi are de recuperat de la Căminul pentru Bătrâni „Acoperământul Maicii Domnului” acest atribut nu mai aparține AJPIS ci poliției, ne-a mai precizat Laura Constandin.
Practic, pentru a-și recupera banii dați în avans pentru servicii neprestate, oamenii trebuie să se adreseze organelor abilitate.
Am încercat să luăm legătura și cu administratorul și asociatul unic al firmei care administrează Căminul pentru Bătrâni „Acoperământul Maicii Domnului” din Constanța, Tocaciu Lucica Otilia, însă telefonul acesteia este închis.
Azilul, în litigiu cu societatea cu care împarte clădirea de pe Interioară 3
Potrivit listăfirme.ro, site consultat în data de 16 aprilie 2024, SC MASTSY JUSTYN SRL, firma pe care funcționează Căminul de Bătrâni „Acoperământul Maicii Domnului” a fost înființată în 2022, dar în prezent nu este inclusă în selecțiile de firme active.
În datele publicate pe listăfirme.ro, societatea este inactivă conform deciziei nr. 102082 din 21 martie 2024, cu inactivare din 21.03.2024, conform dosarului întocmit de Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Constanţa, publicat la data de 21.03.2024.
Firma are sediul în Constanța, pe bulevardul I.C. Brătianu 61A, bloc MA5, scara B, etaj 3, apartament 29.
Firma se ocupă de activități ale căminelor de bătrâni și ale căminelor pentru persoane aflate în incapacitate de a se îngriji singure.
În 2022, firma a avut o cifră de afaceri de 21.600, datorii de 120.567 și zece angajați.
Căminul de Bătrâni „Acoperământul Maicii Domnului” funcționează într-o clădire de pe strada Interioară 3 care are la etaj sigla firmei VMB LUX SONOR SRL, societate din Constanța deținută de Malciu Constantin și Malciu Viorica. Firma ocupă Locul 1 în Top Profit România Întreprinderi Mici, localitatea Constanța, domeniul 55: Hoteluri și alte facilități de cazare.
Pe rolul Judecătoriei Constanța a fost înregistrat pe 16 februarie 2024, dosarul 4431/212/2024 care are ca obiect „evacuare art. 1033CPC ș.u.” în care VMB LUX SONOR SRL este reclamant, iar SC MASTSY JUSTYN SRL este pârât. Primul termen de judecată este stabilit pentru 9 mai 2024.
OBSERVAȚII:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și: