Un personaj cvasi-necunoscut din Constanța a ajuns, anul trecut, pe primele pagini ale ziarelor în urma unei răpiri ca în filme. Costin Miu, despre care se spune că ar fi făcut avere de pe urma tranzacțiilor cu criptomonede, a fost răpit de un interlop autohton, tocmit se pare de un englez căruia Costin Miu îi datora 3 milioane de euro.
Potrivit Adevărul, recuperatorul, Alexandru Ioan Dorobanțu, ar fi tocmit trei nigerieni din Marea Britanie care să îl ajute să îl răpească pe constănțean. După ce l-au luat pe sus într-o dubă, l-au dus într-o zonă dezafectată din Năvodari și l-au chinuit timp de mai multe ore, drogându-l și înțepându-l cu cuțitele, pentru a spune parolele conturilor în care își ținea banii.
Costin Miu a reușit să scape, ajutat chiar de către răpitori, cărora le-ar fi promis sume de bani în schimbul libertății.
„Alexandru Ioan Dorobanțu a fost de acord cu propunerea lui, i-a dat cagula jos și au purtat o discuție timp de aproximativ 20 minute, concluzia fiind că persoana vătămată va merge la poliție să dea o declarație (…) iar, ulterior, vor merge împreună la București, unde victima va remite suma de bani promisă, între 200.000 – 300.000 de euro. După finalizarea discuției, Alexandru Ioan Dorobanțu a mers și a vorbit cu persoanele de culoare și le-a asigurat că el va rezolva toate problemele legate de persoana vătămată, însă ceilalți participanți s-au arătat îngrijorați de faptul că Miu le văzuse fețele”, au arătat procurorii, citați de Adevărul.
Victima, însă, a spus totul poliției.
Alexandru Ioan Dorobanțu a fost trimis în judecată de procurorii de pe lângă Parchetul Judecătoriei Constanța și a fost condamnat, în aprilie anul acesta, la 7 ani de închisoare.
Iată minuta judecătorilor: Condamnă inculpatul D. I.A., (..) la pedeapsa de 3 ani închisoare, pentru comiterea infracţiunii de tâlhărie calificată. În baza art. 205 alin. 3 lit. a C. pen. cu aplic. art. 77 lit. a C.pen, condamnă același inculpat la pedeapsa de 6 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de lipsire de libertate în mod ilegal. În baza art. 371 C. pen. cu aplic. art. 77 lit. a C.pen, condamnă același inculpat la pedeapsa de 1 an închisoare pentru comiterea infracţiunii de tulburarea ordinii și liniștii publice. În baza art. 38 alin. 1 şi art. 39 alin. 1 lit. b C. pen., contopeşte pedepsele stabilite şi aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 6 închisoare, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse, urmând ca inculpatul D. I. să execute în final pedeapsa de 7 ani şi 4 luni închisoare. Constată că nu s-a promovat acțiune civilă în cauză de către persoana vătămată.
Pronunţată prin punerea hotărârii la dispoziția părților și a procurorului, prin mijlocirea grefei instanței, conform art. 405 alin 1 C.proc.pen. astăzi, 10.04.2023.
D.I.A. a făcut apel la sentință, acesta urmând să se judece pe 12 decembrie 2023.
Nigerienii din Anglia sunt de negăsit și la această oră.
OBSERVAȚII:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.