Fundația Gheorghe Haliț a primit, la finalul lunii ianuarie, de la Primăria Constanța, autorizația de construire pentru ridicarea unei biserici ortodoxe care va purta hranul „Sfântul Gheorghe – Buna Vestire – Sfântul Antonie de la Iezer”. Aceasta va fi edificată în zona Palas din municipiul Constanța. Așezământul va avea și o anexă socială la demisol. Zilele acestea au fost demarate lucrările la fundația lăcașului de cult. 

Astfel, potrivit autorizației de construire nr. 62 din 28.01.2022, lucrările vor fi gata în doi ani.

Biserica va fi ridicată pe terenul care aparține Fundației Gheorghe Haliț, în suprafață de 1.019 mp, situat pe strada Șipot nr. 14, în zona arenelor Palas.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

Autorizația de construire include și amenajarea unei parcări, împrejmuirea terenului, organizarea de șantier și un post trafo.

Biserica va deservi comunitatea aromână din Constanța, în special, dar nu numai.

Realizarea construcției a primit binecuvântarea Centrului Eparhial Tomis cu condiția ca după finalizarea lucrărilor aceasta să treacă, cu titlu gratuit, în patrimoniul Arhiepiscopiei Tomisului pentru a fi sfințită ca lăcaș de închinare și a intra în circuitul liturgic, misionar și social filantrop al Bisericii.

Construcția este asemănătoare bisericii din Crușova, un oraș din Republica Macedonia, singura localitate unde limba aromână este limbă oficială.

Biserica este una pentru toată lumea, dar este aromână prin formă, prin sfinții care vor fi pictați, prin moaștele pe care ni le va da Înalt Prea Sfinția Sa Teodosie și prin faptul că slujbele vor fi în ținute în limba aromână, cu preot aromân. (…) Ne dorim să fie gata într-un an„, a precizat Gheorghe Haliț, președintele Fundației care construiește această biserică, în cadrul unei emisiuni la postul Constanța Tv.

Pe lângă biserică, aici va funcționa și un centru cultural.

Gheorghe Babu, președintele Partidului Aromânilor, susține necesitatea înființării acestui centru cultural, în incinta bisericii, unde tradițiile și cultura aromână să fie învățate și duse mai departe generațiilor viitoare:

Trebuie să învățăm copiii limba, să o vorbească și să scrie. Eu sunt optimist! Vrem să facem cât mai repede biserica„, a precizat acesta în cadrul unei emisiuni Tv.

Acesta le-a transmis membrilor comunității aromâne un apel la solidaritate pentru ca acest lăcaș de cult să se construiască cât mai repede.

Este binevenit și spiritul sufletesc. Aș vrea să simt că oamenii primesc acest dar. Dacă ei nu vin lângă noi, să ajute să construim biserica ea va rămâne doar un cadou al Arhiepiscopiei făcută prin umilul creștin aromân Gheorghe Haliț„, a mai spus Haliț.

Valoarea investiției, așa cum se arată în autorizația de construire, este de 351.625 lei.

Cristian Hangi va fi preotul bisericii, așa cum a fost stabilit de Arhiepiscopia Tomisului.

Sursă foto: Facebook Cristian Hangi / Fundația Gheorghe Haliț

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar