Infocons: Ce găsim în crenvurști? Unii au doar 10% carne și până la 11 E-uri
Știrile zilei
InfoCons a realizat un studiu pe baza etichetelor produselor tip crenvurști de porc ce se regăsesc pe piața din România.
Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor au rezultat :
Din punct de vedere al ingredientelor regăsite:
- Din punct de vedere al procentajului de carne de porc:
- Procentul de carne de porc este cuprins între 10 și 93% din compoziția produsului
Există și produse care sunt comercializate sub denumirea ”Crenvurști carne de porc”, însă primul ingredient din listă este carnea de pui. Carnea de porc se află pe a patra poziție în lista ingredientelor.
Din punct de vedere al altor ingrediente regăsite în compoziție:
- 57.89% au în compoziție apa, fiind și cel de-al doilea ingredient
- 31.57% au sarea ca fiind al treilea ingredient.
Atenție! Ingredientele de pe etichetă se află în ordine descrescătoare: primul fiind în cantitatea cea mai mare, iar ultimul în cantitatea cea mai mică.
Din punct de vedere al mentionarii provenientie ingredientului principal:
- 42.11% nu menționează proveniența ingredientului principal, însă menționează proveniența altor ingrediente, cum ar fi șoriciul.
Conform datelor culese, 42.11% din produsele studiate, nu menționează proveniența ingredientului principal, în conformitate cu regulamentul 1169/2011. În ceea ce privește produsele alimentare, trebuie puse în aplicare normele de indicare a țării de origine sau a locului de proveniență a ingredientului primar. În articolul 26, aliniatul 1 se precizează stabilirea normelor generale și cerințelor „privind indicarea țării de origine sau a locului de proveniență a produselor alimentare, care se aplică fără a aduce atingere dispozițiilor specifice ale Uniunii”.
De asemenea „Articolul 26 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 impune indicarea țării de origine sau a locului de proveniență în cazul în care lipsa acestor informații ar putea induce consumatorul în eroare în ceea ce privește adevărata țară de origine sau adevăratul loc de proveniență a produsului alimentar final în cauză, în special dacă informațiile care însoțesc produsul alimentar sau eticheta în ansamblul ei ar sugera în alt fel că produsul are o altă țară de origine sau un alt loc de proveniență.
Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în crenvurștii de porc:
- 100% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari);
- Numericul de aditivi alimentari variază între 2 – 11:
- 8.26% din produse au în compoziție 11 E-uri;
- 10.53% din produse au în compoziție 9 E-uri
- 21.05% din produse au în compoziție 8 E-uri;
- 5.26% din produse au în compoziție 7 E-uri;
- 10.53% din produse au în compoziție 6 E-uri;
- 5.26% din produse au în compoziție 5 E-uri;
- 10.53% din produse au în compoziție 4 E-uri;
- 21.05% din produse au în compoziție 3 E-uri;
- 10.53% din produse au în compoziție 2 E-uri;
Din punct de vedere al produselor ce conțin aditivi alimentari regăsiți frecvent situația se prezintă astfel:
- Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în crenvurștii de porc:
– 100% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari);
Din punct de vedere al produselor ce conțin aditivi alimentari regăsiți frecvent situația se prezintă astfel:
– 100% dintre produsele studiate au avut în componență nitrit de sodiu (E250);
– 84.21% dintre produsele studiate au avut în componență difosfat de sodiu (E450);
– 84.21% dintre produsele studiate au avut în componență acid asorbic (E300);
– 57.89% dintre produsele studiate au avut în componență carmina (E120);
E-uri. Numărul de produse în care acestea sunt prezente:
- E250 nitrit de sodiu 19 (100%);
- E450 disolfat de sodiu 16 (84.21%);
- E300 acid ascorbic 16 (84.21%);
- E120 carmine 11 (57.89%);
- E262 acetat de sodiu 8 (42.10%);
- E621 monoglutamat de sodiu 6 (31.58%);
- E301 ascorbat de sodiu 5 (26.32%);
- E331 citrat de sodiu 4 (21.05%);
- E451 trisolfat de sodiu 3 (15.79%);
- E452 polifosfat de sodiu 3 (15.79%);
- E407 caragenan 3 (15.79%);
- E325 lactat de sodiu 3 (15.79%);
- E326 lactat de potasiu 2 (10.53%);
- E412 guma guar 2(10.53%);
- E316 eritorbat de sodiu 2 (10.53%);
- E415 guma xantan 1 (5.26%);
- E270 acid lactic 1 (5.26%);
- E327 lactat de calciu 1 (5.26%).
Toate produsele studiate au avut menționate pe etichetă informațiile nutriționale:
- Valoarea energetică este cuprinsa între 175 kcal și 297 kcal.
- Cantitatea de grăsimi variază între 8.22g și 26g.
- Cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între 3.89g și 11g.