Constanța: Judecătorii dispun o expertiză CRUCIALĂ în dosarul oilor îngropate la Smârdan. Iată obiectivele
Știrile zilei
Judecătorii de la Curtea de Apel Constanța au dispus efectuarea efectuarea unei expertize cruciale în dosarul oilor îngropate pe un teren viran din localitatea Smârdan, Tulcea. La momentul mediatizării cauzei s-a precizat că oile găsite la Smârdan ar fi cele înecate pe nava Queen Hind, eşuată în Portul Midia, în luna noiembrie 2019.
În prezenta cauză, Gelu Daniel Cazacioc și Cazacioc & CO SRL au fost trimiși în judecată și condamnați în primă instanță, de magistrații Judecătoriei Măcin.
Curtea de Apel Constanța a dispus miercuri, 16 octombrie 2024, efectuarea unei expertize în specialitatea geologie, care va trebui să stabilească, printre altele, dacă „îngroparea în sol a unei cantități de 200.000 tone SNCU (200.000 mc de animale moarte) a determinat modificarea substanțială a compoziției solului și/sau a subsolului terenului în suprafață de șapte hectare, situat în vecinătatea punctului de lucru al societății Cazacioc & CO SRL“.
Noul termen în faza aelului a fost stabilit în dosar pentru data de 28 noiembrie 2024.
Povestea oficială din instanță
Gelu Daniel Cazacioc și Cazacioc & CO SRL au fost trimiși în judecată de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, în septembrie 2021.
Prin Hotarârea nr. 179/2023 din 11 decembrie 2023, Judecătoria Măcin, instanță investită cu soluționarea cauzei, a decis condamnarea lui Cazacioc Gelu Daniel în calitate de administrator al SC Cazacioc & CO SRL la pedeapsă de trei ani de închisoare pentru eliminarea de deșeuri cu încălcarea dispozițiilor legale şi care pot provoca daune semnificative mediului, la an de închisoare pentru evacuarea sau injectarea în apele subterane de deșeuri, reziduuri care conțin substanțe, bacterii sau microbi în cantități ce pot pune în pericol mediul, și la doi ani de închisoare pentru poluarea prin evacuarea în sol de deșeuri sau substanțe periculoase.
Instanța a contopit pedepsele aplicate prin prezenta hotărâre și a decis ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de patru ani de închisoare în regim de detenţie.
SC Cazacioc & CO SRL a fost condamnată la pedeapsa amenzii în cuantum 133.333 de lei, pentru eliminarea de deșeuri cu încălcarea dispozițiilor legale şi care pot provoca daune semnificative mediului, pentru evacuarea sau injectarea în apele subterane de deșeuri, reziduuri care conțin substanțe, bacterii sau microbi în cantități ce pot pune în pericol mediul și pentru poluarea prin evacuarea în sol de deșeuri sau substanțe periculoase.
Instanța i-a aplicat societății Cazacioc&CO SRL pedeapsa complementară privind suspendarea activităţii persoanei juridice, respectiv interzicerea desfăşurării activităţii constând în „fabricarea îngrasamintelor şi produselor azotoase (fabricarea îngrasamintelor de origine animală şi vegetală) — cod CAEN 2015”.
Foarte important de menționat, Judecătoria Măcin a respins acţiunea civilă promovată de partea civilă Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.
Decizia Judecătoriei Măcin a fost contestată la Curtea de Apel Constanța, instanță care miercuri, 16 octombrie 2024, a luat o decizie crucială în acest dosar.
Mai precis, Curtea de Apel a dispus efectuarea unei expertize în specialitatea geologie.
Această expertiză trebuie să stabilească:
- pe ce suprafață din cele șapte hectare ale terenului situat în vecinătatea punctului de lucru al societății Cazacioc & CO SRL din comuna Smârdan se regăsesc urme de deșeuri organice, respectiv animale moarte – subproduse nedestinate consumului uman (SNCU).
- dacă îngroparea în sol a unei cantități de 200.000 tone SNCU (200.000 mc de animale moarte) a determinat modificarea substanțială a compoziției solului și/sau a subsolului terenului în suprafață de șapte hectare, situat în vecinătatea punctului de lucru al societății Cazacioc & CO SRL.
- dacă compoziția solului și/sau a subsolului terenului în suprafață de șapte hectare, situat în vecinătatea punctului de lucru al societății Cazacioc & CO SRL, prezintă caracteristicile unui teren sterp, uscat și distrus, respectiv contaminat biologic.
- în ipoteza în care se constată că acest teren a fost contaminat biologic, să se indice în ce măsură terenul este afectat ori pot fi utilizat conform destinației sale şi ce intervenții necesită pentru a putea fi utilizat conform destinației.
- dacă terenul în suprafață de șapte hectare, situat în vecinătatea punctului de lucru al societății Cazacioc & Co SRL, poate fi utilizat conform destinației de teren agricol.
- dacă îngroparea în solul terenului în suprafață de șapte hectare a unei cantități de 200.000 tone SNCU (200.000 mc de animale moarte) a generat acumulări de gaze naturale și dacă terenul în discuție prezintă caracteristicile specifice unui sol în care există acumulări de gaze naturale generate de descompunerea unei cantități de 200.000 tone SNCU (200.000 mc de animale moarte).
Expertize în specialitatea contabilitate
Mai mult decât atât, Curtea de Apel Constanța a dispus efectuarea unei expertize în specialitatea contabilitate, prin care să se stabilească:
- cantitatea totală de subproduse nedestinate consumului uman (S.N.C.U.) reprezentate de cadavre de animale moarte, produse alimentare expirate etc. pe care societatea Cazacioc & CO SRL a înregistrat-o în evidența sa financiar contabilă în perioada 26.04.2011 – 20.01.2021 ca fiind colectată de la agenții economici parteneri și pe care a declarat-o în acest sens la autoritățile competente (A.N.S.V.S.A – D.S.V.S.A. Tulcea, Garda Națională de Mediu etc.).
- cantitatea totală de S.N.C.U. pentru care societatea CAZACIOC & CO SRL a realizat eliminarea prin incinerare potrivit datelor existente în anexele nr. 2 și 3 întocmite de către societate potrivit normelor sanitar veterinare referitoare la trasabilitatea subproduselor de origine animală și produselor derivate care nu sunt destinate consumului uman.
- dacă cantitatea totală de S.NC.U. declarată și înregistrată în evidența financiar contabilă a societății Cazacioc & CO SRL ca fiind colectată de la agenții economici parteneri și incinerată în perioada 26.04.2011 – 20.01.2021 corespunde cu cantitatea totală de cenușă declarată de către societatea Cazacioc & CO SRL ca fiind rezultată în urma procesului de incinerare.
Curtea de Apel Constanța a desemnat pentru efectuarea expertizei în specialitatea geologie pe Valeanu Mădălin Cornel din jud. Iaşi, iar pentru efectuarea expertizei în specialitatea contabilitate – pe Malureanu Rita Gabriela din Constanţa.
Instanța a pus în vedere părţilor şi procurorului că au dreptul să solicite ca la efectuarea expertizelor să participe câte un expert recomandat de ei.
Noul termen a fost stabilit în dosar pentru data de 28 noiembrie 2024.
Oricare va fi decizia Curții de Apel Constanța, aceasta va fi definitivă.
Potrivit listafirme.ro, platformă consultată la data de 16 octombrie 2024, SC Cazacioc & CO SRL este administrată de Cazacioc Viorel, iar ca asociați apar Cazacioc Gelu Daniel (69%), Cazacioc Viorel (19%) și Cazacioc Elena (12%).
Firma se ocupă de colectarea deșeurilor nepericuloase, iar pentru anul 2023 a declarat 4.026.246 de lei ca cifră de afaceri și un profit de 1.004.081 de lei.
Precizăm că trimiterea în judecată reprezintă o etapă a procesului penal, reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul constituțional al prezumției de nevinovăție.
OBSERVAȚII:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și: