Lacul Amara din județul Buzău a secat complet. Acesta se întindea pe o suprafață de 8 kilometri pătrați, iar aici trăiau păsări sălbatice și se întâlnea o vegetație asemănătoare cu cea a Deltei Dunării. În 2020, în județul Constanța același lucru se întâmpla și cu lacul Nuntași.
Macovei Ureche, profesor de geografie într-o localitate de lângă lacul Amara, consideră că fenomenul s-a produs din cauza încălzirii globale, dar și a faptului că a fost mutat cursul râului Buzău, potrivit Digi24:
”Râul Buzău curgea aici, lângă lac, la 500 m. Erau în strânsă legătură printr-un canal și un stăvilar și fluctuațiile de nivel ale lacului erau mai mici”, a explicat Macovei Ureche pentru Digi24.
Acesta mai consideră că singura soluție ca lacul să revină la normal este ca râul Buzău să fie adus mai aproape de lac:
”Buzăul trebuie adus pe cursul vechi, inițial, undeva aici, la 500 m de lac. Și problema se rezolvă. Temporar, pentru că dacă va continua încălzirea globală și oamenii nu fac nimic, împăduriri, oprirea gazelor cu efect de seră, atunci e posibil să dispară lac după lac, râu după râu, și viața odată cu acestea”, a mai precizat profesorul.
Foto: captură video Digi24
Citește și:
Grup de păsări Flamingo pe lacul Nuntași. În urmă cu un an era secat