Pe masa Comisiei de Sănătate a Camerei Deputaților se află, astăzi, proiectul privind utilizarea canabisului în scop medicinal, iar la dezbateri sunt invitați reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, DIICOT, cadre medicale.
Proiectul a fost înaintat forului decisiv al Parlamentului, dar a suferit nenumărare amânări. Potrivit news.ro, proiectul, inițiat de Alexandra Cârstea, a cărei mamă a murit în urmă cu mai mulţi ani din cauza cancerului, poartă numele acesteia: Legea Victoria.
Din cauza complicațiilor bolii, pacienta nu mai putea utiliza medicaţia clasică şi a avut nevoie de tratament cu canabis medicinal. Alexandra spune că politicienii români au amânat, timp de patru ani, aprobarea acestei legi care există deja în aproximativ 50 de alte ţări, printre care şi Germania, Marea Britanie, Grecia.
”Legea a fost depusă în iulie 2019 la câteva luni după ce a murit mama mea, doamna deputat Dumitrache a iniţiat proiectul de lege la care am lucrat împreună, la sfârşitul anului 2019 a trecut legea tacit de Senat şi de atunci se află la Camera Deputaţilor”, a declarat, pentru news.ro, Alexandra Cârstea.
Canabisul folosit în scop medical nu are legătură cu cel inhalat, în scop recreațional. Canabisul medical se administrează sub formă de tincturi, uleiuri, capsule, creme, sau inhalat. Aceste prescripţii vor fi făcute de către medici care se vor specializa în acest domeniu, iar ulterior produsele se vor lua de la farmacie.
Printre afecțiunile tratate cu succes cu ajutorul canabisului medical se numără durerea cronică, forme de epilepsie, scleroza multiplă, ameliorarea simptomelor cancerului, boala Parkinson şi Alzheimer, autism sau ADHD.
Sursa foto: Facebook.com