LIVE FOTO VIDEO Reprezentanți ai Băncii Mondiale în România, vizită de lucru la Cumpăna. Primarul Mariana Gâju și specialiștii din comună prezintă problemele sociale ale populației

Știrile zilei
Reprezentanți ai Băncii Mondiale în România sunt prezenți în comuna Cumpăna, astăzi, 4 iulie 2025, unde efectuează o vizită oficială pe tema serviciilor sociale.
Reprezentanții Băncii Mondiale în România sunt primiți de Primăria Comunei și Consiliul Local.
În cadrul vizitei de astăzi, primarul Mariana Gâju, alături de asistenți sociali și specialiști din domeniul protecției copilului și al sănătății prezintă situația serviciilor sociale dezvoltate de UAT Comuna Cumpăna și de partenerii publici și privați, dar și problemele sociale cu care se confruntă populația comunei.
Astfel, la evenimentul din Cumpăna sunt prezenți specialiști în protecția socială, cercetători-consultanți din partea Băncii Mondiale și primarul Mariana Gâju, alături de reprezentanți ai comunei Cumpăna.
De asemenea, participă Manuela Sofia Stănculescu, specialist protecție socială Banca Mondială, dar și Ana Baranova, din Ucraina, specialist protecție socială a băncii.
Printre subiectele dezbătute în cadrul discuțiilor de astăzi se află:
- serviciile sociale dezvoltate de către U.A.T. Cumpăna și partenerii publici și privați
- problemele sociale cu care se confruntă populația comunei
- categoriile de beneficiarii care se află în evidențele Compartimentului de Asistență Socială din cadrul Primăriei comunei Cumpăna și modalitatea în care aceștia ajung în atenția specialiștilor din domeniul asistenței sociale
- activitatea Compartimentului de Asistență Socială și Autoritate Tutelară Cumpăna.
„Copiii și persoanele vârstnice din Cumpăna sunt grupurile țintă ale administrației locale“
„Copiii și perosanele vârstnice din comuna Cumpăna reprezintă gupurile țintă pentru administrația publică locală“, a explicat primarul Mariana Gâju.
În continuare, primarul le-a explicat reprezentanților Băncii Mondiale despre prima colaborare cu World Vision, din 2001, când a fost construită prima grădinița cu program prleungit din comună.
În creșa din Cumpăna sunt 165 de copii, creșa fiind construită prin PNDL și dotată de organizația TIKA.
„În Cumpăna, în 2006 a fost înființat primul compartiment acreditat la nivelul asistenței sociale“, a precizat primarul Mariana Gâju, punctând faptul că, la nivelul comunei sunt 137 de dosare cu venit minim de incluziune, cărora li se adaugă 128 de dosare de indemnizații pentru persoane cu handicap, la copii și adulți.
„Doar 65 dintre însoțitorii persoanelor cu handicap au putut fi angajati pe organigrama primăriei. Am ajuns ca însoțitorii persoanelor cu handicap să fie mai numeroși decât angajații primăriei. Nu putem lăsa această categorie socială să nu își primească banii pe 10 ale lunii, chiar dacă statul nu virează banii la timp. Completăm apoi când statul trimite banii“, a spus primarul Mariana Gâju.
Acestea le-a transmis reprezentanților Băncii Mondiale că se fac demersuri să fie preluată activitatea ce ține de persoanele cu handicap, inclusiv indemnizația și angajarea însoțitorilor la AJPIS-uri, agențiile județene de plăți și inspecție sociale, aflate în subordinea Ministerului Muncii.
„Să nu mai punem pe drumuri oamenii pentru 20 de lei“
În continuare, primarul a spus că la nivelul comunei sunt 182 de dosare de alocațiile de stat, 149 de dosare indemnizație creștere copil, 254 de dosare acordare ajutor de încălzire.
„Transmitem o solicitare ce poate fi transmisă, mai departe, către autoritățile abilitate, de a modifica modul în care sunt alocați cei 20 de lei luna pentru ajutor la încălzire, să nu mai punem oamenii atât de mult pe drumuri pentru 20 de lei“, a spus primarul Mariana Gâju.
Primarul din Cumpăna a vorbit și despre after-school-ul din comună, unde sunt 62 de copii, care sunt preluați de microbuzul primăriei de la școală și duși apoi la after-school.
Totodată, Mariana Gâju a vorbit despre cât de mult ar însemna existența after-school-urilor și la sate, unde copiii ar putea primi o masă caldă la prânz, la finalizarea cursurilor de la școală, și-ar putea face temele, iar părinții nu ar sta cu grijă la muncă legat de faptul că nu are cine să se ocupe de copii.
Schimbări legislative în sectorul protecției sociale
Manuela Sofia Stănculescu, specialist protecție socială Banca Mondială, a vorbit despre schimbările legislative apărute în 2024 în sectorul protecției sociale.
„Banca Mondială are un acord cu Guvernul României, pentru a oferi sprijin Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale în operaționalizarea și implementarea noilor prevederi din legislația ce a fost adoptată în 2024. Este un pachet mare legislativ, sunt șase sau șapte legi modificate și se face o reformă profundă a sistemului de asistență socială“.
„Accentul se mută dinspre beneficii sociale către servicii sociale, în această privință noi oferim asistență Ministerului Muncii în realizarea noilor reglementări, norme, metodologii, instrumente, acesta este rolul nostru“, a spus Manuela Sofia Stănculescu.
„În Cumpăna, mediul este vibrant“
„De ce am ajuns la Cumpăna? Pentru că în România nu sunt multe comune care au dezvoltat sau măcar au încercat să dezvolte servicii sociale. În general, nu e apreciat, nici înțeles, rolul serviciilor sociale în comunitate. Or, în Cumpăna, după cum noi știam deja, pentru că am lucrat cu doamnele de la Asistență Socială și pe alte proiecte, în Cumpăna, mediul este vibrant“, a spus Manuela Sofia Stănculescu.
„În Cumpăna se întâmplă lucruri și am venit special să vedem cum mai stați și să pregătim terenul într-un anumit sens, pentru că în cadrul reformei vor exista, începând din toamnă cel mai probabil, studii-pilot, prin care toate reglementările vor fi testate în teritoriu“, a explicat reprezentantul Băncii Mondiale.
„Nu știm exact, dar noi credem că județul Constanța va fi selectat, Cumpăna precis va fi selectată pentru pilotare și atunci am venit să pregătim terenul și, în plus, colega noastră din Ucraina, țară care pregătește, de asemenea, o reformă similară, a venit pentru a învăța din experiența celor din Cumpăna“, a mai punctat Manuela Sofia Stănculescu.
OBSERVAȚII:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și: