MApN încă mai caută un partener pentru construirea unui hangar modern de mentenanță în Baza Mihail Kogălniceanu, o investiție de peste 5,5 milioane de euro
Știrile zilei
Ministerul Apărării Naționale, în numele statului român, prin Unitatea Militara 02311 Constanța încă mai caută o firmă care să se ocupe de proiectarea și execuția lucrărilor din cadrul proiectului de realizare a unui hangar destinat activităților de mentenanță a aeronavelor în Cazarma 888 Mihail Kogălniceanu. Valoarea investiției este de 27.839.500 de lei, adică peste 5,5 milioane de euro, iar licitația a fost lansată încă din luna august însă termenul a fost prelungit de mai multe ori până în prezent. Potrivit anunțului republicat ieri pe portalul oficial TED (Tenders Electronic Daily), noul termenul-limită pentru primirea ofertelor este pe 13 decembrie 2024.
Proiectată şi executată în anii 1950, clădirea pavilionului J Hangar din cadrul cazărmii 888 este în administrarea U.M. 01837 Mihail Kogălniceanu. Este o clădire nivel parter şi are ca funcționalitate mentenanţă aeronave. Amprenta la sol ocupă o suprafaţă de cca 1875 mp, fiind compusă dintr-un singur corp. Are o lungime de 32 m, lăţime 58 m şi înălţimea de 9,82 m. Învelitoarea clădirii este din tablă ondulată iar pardoseala din beton.
Imobilul nu a suferit lucrări de consolidare, singurele lucrări executate au fost de ordin estetic şi nestructural: vopsitorii, reparaţii de mentenanţă. Clădirea nu are nicio valoare arhitecturală.
Învelitoarea pavilionului este din tablă cutată, vopsită, prezintă corodare de material datorită intemperiilor. În acest moment, din cauza condițiilor tehnice pavilionul J Hangar este utilizat doar pentru depozitare, iar spațiile destinate pentru mentenanța aeronavelor aflate în dotarea Bazei 57 Aeriane Mihail Kogălniceanu sunt insuficiente. Pavilionul J Hangar a fost expertizat de către S.C. INGVISION S.R.L. prin expert tehnic atestat A1, A2 Zefir Apostol și având în vedere degradările pavilionului s-au propus două soluții de intervenție și anume:
- Soluția maximală constă în consolidarea pavilionului existent
- Soluția minimală constă în demolarea hangarului.
S-a optat pentru soluția minimală, respectiv demolarea pavilionului și refacerea unui pavilion nou pe amplasamentul existent.
Prin realizarea unui pavilion nou J Hangar, se vor realiza facilitățile necesare pentru desfășurarea activitățiilor de mentenanță pentru aeronave. În cazul nerealizării obiectivului de investiție propus nu va fi asigurat spațiul necesar pentru activitățile de mentenanță ale aeronavelor.
Recent a fost relansată licitația pentru atribuirea contractului care vizează proiectarea și execuția lucrărilor din cadrul proiectului de realizare a hangarului. Licitația trebuia să aibă loc inițial pe data de 14 octombrie 2024, iar valoarea acordului-cadru atinge suma de 27.839.500 de lei. Termenul a fost însă schimbat pe data de 13 decembrie.
Baza 57 Kogălniceanu trece printr-un amplu proces de modernizare
În prezent, Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu găzduiește aproximativ 4.000 de militari americani în sistem de rotație. Aceștia sunt prezenți la Kogălniceanu din 1999 și și-au extins treptat prezența de atunci.
Proiectul în curs de desfășurare preconizează creșterea capacității bazei pentru a acomoda aproximativ 10.000 de militari. Lucrările de modernizare sunt de amploare și includ construcția unei noi piste pentru avioanele de luptă, precum și a unor clădiri auxiliare, inclusiv hangare.
Recent, în Baza 57 Aeriană „Căpitan Aviator Constantin Cantacuzino” de la Mihail Kogălniceanu a avut loc ceremonia oficială de început a lucrărilor pentru noua pistă de decolare-aterizare, eveniment la care a participat ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr.
Conform Ministerului Apărării Naționale (MApN), proiectul de modernizare și extindere a bazei are o valoare estimată de aproximativ 12,173 miliarde lei, fără TVA. Finalizarea lucrărilor este prognozată pentru aproximativ 240 de luni de la aprobarea proiectului, care a avut loc în 2021. După finalizare, suprafața bazei va ajunge la aproximativ 2.800 de hectare.
Sursă foto: Facebook
Citește și: