Covid
Covid
Medicul Octavian Jurma anunță într-o postare făcută pe contul său de socializare că pandemia de COVID-19 nu s-a încheiat încă și susține că România va fi lovită de valul 6 în toamnă.

Potrivit lui Jurma, la finalul lunii august, valul 6 de coronavirus își va face simțită prezența în țara noastră:

„Vestea bună este că până la finalul săptămânii (cel târziu săptămâna viitoare) incidența națională va coborî sub 0.5 la mie și vom ieși probabil din valul 5 pe baza datelor oficiale.
Din păcate eliminarea tuturor măsurilor de prevenție în perioada sărbătorilor precum și din școli a dus la prelungirea valului 5-Omicron cu cel puțîn 4 săptămâni și la formarea unui platou care a durează de 3 săptămâni.

Sunt doar 2 luni de la abandonarea oficială a măsurilor de santate publică în pandemie și declararea închiderii pandemiei din motive de inconveniența politică.
Din păcate singură pandemie care s-a terminat este cea din 1918, pentru că cea din 2020 este bine mersi și produce noi tuplini într-un ritm ametior.
De la 8 martie 2022 până acum pandemia a produs zeci de noi variante ale armelor sale (virușîi) dintre care 3 au acum popriile clade (ramuri)
22A – corespunde BA.4 (Pango)
22B – corespunde BA.5 (Pango)
și
22C – corespunde BA.2.12.1 (Pango)
BA.2 este acum peste 95% dominată în România (graficul de jos arată evoluția procentuală a variantelor din valurile 4 și 5).
BA.2 este cel mai mare pericol pe care îl avem în față și a ajuns să aibe peste 40 de versiuni în circulație, multe cu sub versiuni (da, avem nu numai BA.2.40 dar și BA.2.40.1).
Dintre acestea cea mai amenințătoare este BA.2.12.1 (BA.2 + mutația Spike L452Q), care are avantaj de peste 50% față de BA.2 și devine rapid dominată în SUA.
BA.4 și BA.5 sunt de asemenea mai infecțioase decât BA.2 și produc un nou val în Africa de Sud.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

Este o situație similară cu cea de anul trecut în care am asistat la o „diversificare” în primăvară cu apariția variantelor Alpha, Gamma și Beta pentru că în final Delta și Omicron să producă valurile de toamna. Diferența principala este că acum în loc de tulpini candidate avem ramuri întregi candidate la următorul val de toamna.
Din fericire nu avem încă confirmate în România BA.4 sau BA.5. Știm asta pentru că de 2 săptămâni INSP monitorizează și aceste variante.

Știm așadar că:

1. Pandemia nu s-a terminat
2. Valul 6 este aproape o certitudine în toamna și va debuta probabil la finalul lunii august
3. Nu știm sigur ce varianta va provoca valul 6
4. Știm sigur că nu mai avem nici un mijloc de a limita impactul valului 6, pentru că pandemia s-a terminat pentru autorități și nimic nu îi va convinge să nege negația.

Ce am putea face să prevenim un nou dezastru în toamna?

Exact ceea ce ar fi trebuit să facem vara trecută că să prevenim dezastrul din toamna trecută.
Această ar însemna păstrarea măștilor în interior, accelerarea campaniei de vaccinare și screening epidemiologic la intrarea în țară pentru a întârzia importul noilor versiuni. La acest măsuri minimale poate fi adăugată și procurarea din timp a noilor antivirale în special Paxlovid care va fi principalul instrument de reducere a mortalității în țările cu rată mare de vaccinare.
Paxlovid este chiar mai important în România, unde populația este foarte refractară la vaccinare. Dacă ținem însă cont de retorică antivaccin, care a început în aceste zile la cel mai înalt nivel politic, este puțîn probabil să mai achiziționăm prea curând medicație anti-COVID în avans.

Ce poți face tu?

În primul rând să eviți spitalizarea. E important să îți faci boosterul: șansă să nu te mai infectezi odată până la finalul anului este aproape zero și o să ai nevoie de cât mai multă protecție imunitară.
În al doilea rând eviți infectarea. Păstrează masca FFP2 la interior în spațiile publice și în mijloacele de transport în comun. O faci să îți protejezi familia dar și că să protejezi familia altora. Dacă te întreabă lumea de ce porți masca, spune că nu vrei să îl infectezi și o să te lase în pace.
E necesară doză 4 (al doilea booster) acum? Doar dacă ai o recomandare medicală fermă. Al 2-lea booster oferă o perioada limitată de protecție suplimentară și e de preferat să îl luați înainte de valul 6, probabil înainte de deschiderea școlilor când începe de obicei valul epidemic în România”, spune Ocravian Jurma, pe Facebook.

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar