MEGA dosar de furturi din vagoane, în Portul Constanța: 22 de indivizi, trimiși în judecată. Tone de cereale și cărbune erau vândute clienților fideli

Știrile zilei
22 de persoane, printre care și mai multe femei, au fost trimise în judecată, prin decizia magistraților Judecătoriei Constanța de marți, 30 aprilie 2024. Membrii grupului sunt acuzați de furt calificat în formă continuată, complicitate la furt calificat în formă continuată și tăinuire.
Analizând probele de la dosar, magistrații constănțeni au decis că există suficiente motive pentru începerea judecății.
Procurorii au stabilit că, în perioada iulie-octombrie 2023, atât ziua cât și pe timpul nopții, cu o frecvență aproape zilnică și cu sprijinul unui angajat la o societate din Portul Constanța, care îl anunța despre sosirea în port a vagoanelor încărcate cu marfă, liderul grupului, M.O. și complicii săi au reușit să fure saci întregi cu cereale, cocs și îngrășăminte.
Complicii – de cele mai multe ori femeile din grup – asigurau perimetrul, în timp ce hoții furau din vagoane marfa, pe care o ambalau în saci și o ascundeau pe platforma garniturii, pentru a o transporta în afara portului.
Clienții sunt și ei trimiși în judecată
Ulterior, sacii erau depozitați fie în curtea unuia dintre complici, din zona căii ferate, în zona numită ”la rotundă”, fie în zona portului Constanța. Sacii erau vânduți, apoi, către diferite persoane sau transportați direct către clienți.
Și cei doi tăinuitori vor face parte din acest dosar cu un număr impresionant de inculpați. Potrivit procurorilor, tăinuitorii știau că marfa este de furat, însă, contra unor sume de bani nu aveau nicio problem să depoziteze la ei în curte bunurile sustrase.
Una dintre femei este acuzată că i-a ajutat pe hoți să transporte sacii, a și găsit clienți pentru mărfurile sustrase, dar a și ținut “de șase”, anunțând când se apropie polițiștii.
13 persoane din dosar sunt clienții fideli ai hoților, despre care procurorii spun că făceau parte dintr-o rețea de cumpărători fideli ai mărfurilor furate.
S-a reţinut că în perioada indicată inculpaţii au sustras peste 77.000 kg de cereale și cărbuni, valoarea estimată a prejudiciului total cauzat mai multor societăți de transport marfă fiind mai mare de 121.000 lei.
În vederea recuperării prejudiciului, procurorul de caz a instituit măsuri asigurătorii, iar prin actul de sesizare a instanţei a fost solicitată luarea măsurii de siguranţă a confiscării extinse a sumelor de bani obținute în mod ilicit de către autori, de la începutul anului 2023.
OBSERVAȚII:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și: