Comisarii de la Protecţia Consumatorilor au găsit, în urma unor controale făcute la trei magazine Mega Image şi Carrefour, fructe cu mucegai, produse congelate cu gheaţă acumulată în ambalaj şi vitrine cu mizerie şi rugină. Au fost date amenzi de 45.000 de lei şi s-a propus suspendarea temporară a activităţii celor trei magazine.

Potrivit Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea (CRPCR) Bucureşti-Ilfov a făcut, joi, verificările ale modului în care operatorii economici care comercializearză produse alimentare respectă prevederile legale din domeniu, la începutul sezonului marcat de sărbătorile de iarnă.

Au fost controlate trei magazine aparţinând marilor lanţuri de retail – Mega Image din Şos. Pantelimon nr. 243 şi 286 şi Carrefour Market din Sos Pantelimon nr. 249 – şi au fost aplicate amenzi contravenţionale în cuantum de 45.000 de lei.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

Acestora li s-au adăugat măsuri complementare care prevăd:
– retragerea definitivă de la comercializare a tuturor produselor alimentare cu deficiențe
– oprirea temporară a prestării serviciilor și a comercializării de produse.
– propunerea a câte unei sancțiuni de  suspendare temporară a activității fiecărei unități verificate pe o durată de cel mult 6 luni.
Totodată, au fost dispuse măsuri complementare: retragerea definitivă de la comercializare a tuturor produselor alimentare cu deficienţe, oprirea temporară a prestării serviciilor şi a comercializării de produse, propunerea a câte unei sancţiuni de suspendare temporară a activităţii fiecărei unităţi verificate pe o durată de cel mult 6 luni.
Cele mai importante deficiențe întâlnite de comisarii ANPC au fost:
  • expunerea la comercializare, în vitrina caldă (rotisor) a diferite produse tratate termică, sub tăvile de dedesubt aflându-se mucegai, rugină, precum și un strat grosier de grăsime;
  • prezența, sub tăvile vitrinei de comercializare legume/fructe ambalate și vrac, în stare refrigerată, a ruginei, pe toată suprafața, precum și a unui grad avansat de uzură, mucegai;
  • aceeași situație întâlnită și la vitrina raionului de pește sau la cea cu produse lactate;
  • prezența, în vitrinele de patiserie și panificație sau în cele de cofetărie, a unor tăvi din inox cu strat gros de arsură, grăsimi cu particule de praf, rugină, lichid acumulat în exces cauzat de uncționarea precară a agregatelor și resturi alimentare;
  • comercializarea de legume/fructe cu modificări organoleptice de aspect, culoare și consistență, care prezentau mucegai, deshidratare sau lovituri mecanice și pete;
  • comercializare de produse congelate cu acumulare de gheață în ambalaj sau arsuri de congelare;
  • utilizarea unor agregate de gătire neigienizate corespunzător, cu urme de arsuri, rugină, baie de prăjire cu utilizare excesivă, cu culoare modificată.

„Nicio zi fără curăţenie! Aceasta va fi noua deviză a ANPC atâta vreme cât voi fi preşedintele acestei instituţii. Este inadmisibil ca unii operatori economici să folosească sănătatea românilor pe post de monedă de schimb pentru profituri. Vreau să se înţeleagă foarte clar faptul că nu mai acceptăm să găsim în continuare praf, rugină, fructe stricate, vitrine neigienizate… mizerie care să pună în pericol sănătatea consumatorilor”, a declarat preşedintele ANPC, Mihai Culeafă.

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar