Nuclearelectrica va investi în producția de izotopi medicali pentru tratamente anti-cancer la centrala de la Cernavodă
Știrile zilei
Compania de stat Nuclearelectrica (SNN), care operează centrala nucleară de la Cernavodă, va realiza o investiție pentru instalarea unei unități de fabricație a izotopului medical anti-cancer Lutetium-177 la reactorul 2 al centralei. Această inițiativă se bazează pe tehnologia dezvoltată de francezii de la Framatome, parte a grupului Electricite de France (EDF). Decizia a fost luată de Consiliul de Administrație al companiei românești.
„Prognozele evoluției cererii de radioizotopi sunt ca această piață să înregistreze o creștere rapidă, mai ales începând cu 2027, prin dezvoltarea și industrializarea de noi tipuri de produse radiofarmaceutice terapeutice bazate pe Lutetium-177, care au un potențial uriaș de a trata nu numai cancerele de nișă, ci și cancerele ‘obișnuite’, cum ar fi cancerul de prostată”, se menționează într-un document SNN analizat de Profit.ro.
Conform actului constitutiv al societății, Consiliul de Administrație al Nuclearelectrica poate aproba proiecte cu o valoare maximă de 50 milioane euro. O instalație de producție de Lutetium-177 a fost deja pusă în funcțiune la centrala nucleară CANDU din Canada, Bruce, fiind instalată în 2022 la reactorul 7 în timpul unei opriri planificate.
Pentru acest proiect, a fost întocmit un studiu de fezabilitate, finalizat și avizat luna trecută, care confirmă viabilitatea tehnică și economică a implementării tehnologiei Framatome la reactorul 2 de la Cernavodă. Studiul a fost elaborat cu resurse interne de către Framatome și SNN și a fost verificat independent de către Centrul de Inginerie Tehnologică pentru Obiective Nucleare (CITON) Măgurele din cadrul Regiei Autonome Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN).
Se estimează că instalația de fabricație a Lutetium-177 de la reactorul 2 al centralei nucleare Cernavodă va fi finalizată și va începe producția comercială în aproximativ trei ani, în decembrie 2027. Lutetium-177 este un radioizotop emisiv beta utilizat în terapia cu radionuclizi care vizează celulele canceroase, fiind eficient în tratamentul cancerului de prostată și având potențial în dezvoltarea de radiofarmaceutice pentru alte tipuri de cancer. Acest izotop distruge celulele canceroase, lăsând celulele sănătoase neafectate.
Sursă foto: Facebook