Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi, anchetă la Marea Neagră
Știrile zilei
Parchetul European (EPPO), aflat sub conducerea procurorului Laura Codruța Kovesi, prin unitatea EPPO din Sofia, a făcut publică o amplă anchetă ce îi vizează pe fostul primar și fostul guvernator din Varna.
De asemenea, sunt vizați și doi funcționari publici din cadrul Agenției Executive pentru Administrația Maritimă. În cauză, este analizată o posibilă fraudă raportată de OLAF, cu privire la recoonstrucția unui port pescăresc.
Procurorii EPPO le aduc oficialilor bulgari acuzații vizând falsificarea de documente oficiale și prezentarea de informații false, pentru a primi fonduri UE pentru un proiecte de 3,4 milioane de euro.
Confinanțarea pentru reconstrucția portului pescăresc de la Marea Neagră era asigurată prin Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime.
Iată informațiile puse la dispoziție de Parchetul European (EPPO):
Parchetul European (EPPO) din Sofia (Bulgaria) a acuzat în mod oficial fostul primar și fostul guvernator al Varna, precum și doi funcționari publici din cadrul Agenției Executive pentru Administrația Maritimă, în cadrul unei anchete privind o posibilă fraudă, raportată de OLAF, care a implicat reconstrucția unui port pescăresc.
Cei patru sunt acuzați de falsificarea de documente oficiale și de prezentarea de informații false, pentru a primi în mod ilegal fonduri UE pentru un proiect în valoare de 3.4 milioane EUR, cofinanțat de Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime.
Este vorba despre un proiect de îmbunătățire a infrastructurii unui port de pescuit existent la periferia orașului Varna, prezentat de municipalitatea Varna (beneficiarul). Cu toate acestea, potrivit anchetei, un astfel de port nu exista la momentul depunerii cererii de finanțare din partea UE.
Ancheta noastră arată că, pentru a putea beneficia de fonduri UE dedicate exclusiv îmbunătățirii infrastructurii porturilor de pescuit existente, beneficiarul a adunat mai multe pontoane ca cherestea plutitoare, cu unicul scop de a înregistra situl ca port existent. În plus, beneficiarul a prezentat informații false și nu a inclus toate documentele solicitate de legislația națională pentru a obține certificatele necesare.
De la roci la port
Potrivit anchetei, parcelele incluse în cerere ca port existent au fost, de fapt, înregistrate în planul cadastral al Varna ca roci, nisip și alte tipuri de clădiri – nu ca port. Pe baza dovezilor, cu ajutorul funcționarilor publici din cadrul Agenției Executive pentru Administrația Maritimă, caracteristicile terenurilor au fost modificate în sensul utilizării permanente definite „pentru un port” – ceea ce induce în eroare Ministerul Transporturilor, care a emis un certificat care atestă conformitatea operațională pentru un port de pescuit, în pofida lipsei unor cerințe multiple definite de legislația națională. Portul de pescuit a fost ulterior înregistrat oficial de Agenția Executivă pentru Administrația Maritimă.
Cazul a fost raportat mai întâi EPPO de către Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), după suspiciuni de posibile nereguli și fraude grave, iar OLAF a efectuat, de asemenea, o investigație complementară sub supravegherea EPPO. Direcția Generală a Poliției Naționale din Sofia a întreprins măsuri de investigare suplimentare.
Prejudiciul estimat pentru bugetul UE este de aproximativ 2.8 milioane EUR (5 603 035,97 BGN), cu un prejudiciu suplimentar estimat la bugetul național de 675 475 EUR (1 321 115,78 BGN).
Toate persoanele implicate sunt prezumate nevinovate până la dovedirea vinovăției de către instanțele bulgare competente.
EPPO este un parchet independent al Uniunii Europene. Acesta este responsabil de investigarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE.
Sursa foto: Parchetul European – EPPO
OBSERVAȚII:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și: