Asociația pentru protecția consumatorilor InfoCons a realizat un studiu cu privire la conținutul acestui tip de produse. Au fost analizate un număr de 40 de pateuri de porc, distribuite de tot atâția producători.
„Încercăm să mâncăm mai ușor și alegem de cele mai multe ori un pate cu o felie de pâine, poate puțină margarină și, de ce nu?!- o salată de roșii. Dar ne-am gândit să citim eticheta pateului? De foarte multe ori, din păcate, găsim pateuri ce conțin foarte multe E-uri, aditivi si coloranți. Am citit noi etichetele pentru tine, am făcut o radiografie și, înainte de a cumpăra, măcar citiți studiul pentru produsele tip pate de pasăre. Descărcați aplicația gratuită InfoCons, scanați codul de bare și alegeți în cunoștință de cauză dacă vreți un pate cu cât mai puține E-uri, aditivi, coloranți, conservanți, sare și zahăr”, a declarat Sorin Mierlea președinte InfoCons.
Ce conține pate-ul de ficat de porc
Conform unui comunicat de presă transmis de InfoCons, au fost centralizate și analizate informațiile ce se regăsesc pe etichetele produselor de tip pate de ficat de porc. Iar situația rezultată nu este deloc în favoarea consumatorilor. Astfel, din punct de vedere al conținutului de ficat de porc, în produsele analizate, procentul este de 15 și 47% din compoziție.
În aceste condiții, principalul ingredient este apa, pentru 45% din produsele analizate, ficatul de porc pentru 37,5%, slănina pentru 12,5% sau alt tip de carne, în cazul a 5% dintre produse.
În compoziția pateului de ficat de porc se mai găsesc proteine animale din porc (pentru 25% din produsele analizate), slănină, în cazul a 77,5% din produsele analizate, șorici pentru 37,5%, proteină animală din porc, slănină și sorici în cazul a 15% din produse.
Conținutul de aditivi alimentari
Analiza vizează și aditivii alimentari care se regăsesc în pateul de porc. Un procent de 72.5% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari). Numărul acestora variază între 0 și 6. Conform informațiilor furnizate de InfoCons:
- E250 nitrit de sodiu este prezent în 28 din produsele analizate;
- E120 carmina este prezent în nouă produse;
- E407 caragenan este prezent în patru produse;
- E451 trifosfati de sodiu este prezent în patru produse;
- E200 acid sorbic este prezent în trei produse;
- E450 disfosfati de sodiu este prezent în trei produse;
- E415 guma xantan este prezent în două produse;
- E471 monogliceride și digliceride ale acizilor grași este prezent în 2 produse;
- E306 tocoferoli este prezent în două produse;
- E621 monoglumat de sodiu este prezent în două produse;
- E472 esterii acidului lactic cu monodigliceride este prezent în două produse;
- E300 acid asorbic este prezent în două produse;
- E327 lactat de calciu este prezent în două produse;
- E270 acid lactic este prezent în două produse;
- E452 polifosfati de sodiu este prezent într-un produs;
- E301 ascorbat de sodiu este prezent într-un produs;
- E412 guma de guar este prezent într-un produs.
Valorile nutriționale ale produsului
Toate produsele studiate au avut menționate pe etichetă informațiile nutriționale. Astfel, valoarea energetică este cuprinsa între 113 kcal și 337 kcal. Cantitatea de grăsimi variază între 4,1 g și 29,9 g. Cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între 1,4 g și 10,8 g. Cantitatea de glucide variază între 1,9 g și 9,7 g, în timp ce cantitatea zaharurilor este cuprinsă între 0 g și 2 g.
De menționat că 60% din produsele analizate nu conțin fibre. Iar cantitatea de proteine se situează între 9 g și 16,3 g pentru produsele studiate.
Citește și:
https://ziarulamprenta.ro/stirile-zilei/infocons-ce-gasim-in-crenvursti-unii-au-doar-10-carne-pana-la-11-e-uri/120045/
Avertisment InfoCons: Ce au găsit în ketchup după ce au analizat 14 produse diferite