Primul centru din România de pregătire a personalului auxiliar pentru navele de croazieră, inaugurat la Constanța
Știrile zilei
Columbia Shipmanagement și United Hospitality Institute au inaugurat la Constanța primul centru de pregătire UHI în România.
La evenimentul de deschidere au fost prezenți profesioniști din domeniul naval cum ar fi Adrian Mihalcioiu și Aurel Stoica – Sindicatul Liber al Navigatorilor, Emil Luca – CERONAV, Ion Omocea, Costel Stanca și Cornel Panait – UMC, împreună cu reprezentanții unor licee și universități constănțene.
La deschidere a participat și un invitat special din Cipru – managerul de resurse umane al Columbia Restaurants, Theodoros Ioannou.
Cristian Dumitrescu, managerul general al companiei a declarat că este nevoie de un personal pregătit în domeniul ospitalității, așa cum este denumit generic sectorul de turism care cuprinde meserii precum bucătari, ospătari, barmani, cameriste și nu numai. „Columbia și-a deschis propria școală că să pregătească personal atât pentru hotelurile de pe litoral, dar mai ales pentru navele de croazieră. Din efervescența și nevoia de personal pregătit pe acest domeniu a venit și ideea împletirii experienței din partea de ship-management cu cea din turism. Pregătim personal pe zona de bucătărie (bucătari, ajutori de bucătari, brutari, patiseri), barmani, ospătari și cameriste”, a mai adăugat managerul.
În general, cursurile țin 3 săptămâni, dar depinde de specializare, iar costul este de 630 de euro. Pentru a veni în sprijinul cursanților și viitorilor angajați, UHI nu va percepe decât un avans de 130 de euro, urmând că restul banilor să le fie retrași din primele salarii, astfel încât aceștia să nu fie afectați din punct de vedere financiar.
Pe o navă de croazieră salariile încep de la 1.300 de euro la care se adaugă bacșișul, dar în funcție de specializarea respectivă și experiență, salariul poate crește. Chefii bucătari ajung să aibă și 4.000 – 4.700 de euro sau chiar mai mult.
Angajări garantate
Mai mult decât o diplomă, cursanții obțin garanția unei angajări. Sunt disponibile peste 100 de posturi, a precizat directorul de resurse umane a companiei partenere din Cipru, Theodoros Ioannou.
„Constanța este un oraș turistic și este mai ușor să găsim personal interesat să lucreze în domeniul nostru cum ar fi: bucătar, ajutor de bucătar, ospătar etc. Avem nevoie de oameni care au măcar puțină experiență în domeniu, apoi se pot dezvoltă profesional împreună cu noi. Noi investim în tineri că să „creștem“ împreună. Suntem interesați să găsim tineri talentați și le dăm posibilitatea să promoveze în carieră. Pentru acest sezon avem disponibile 140 de posturi pentru că am investit într-o nouă unitate (un cazino în Limassol) și am deschis de curând un proiect nou pe plajă care merge foarte bine, dar vrem să atragem și mai mulți clienți vara această. Salariile pe care le oferim sunt atractive, spre exemplu pentru un ospătar oferim 1.300 de euro plus bacșișurile care se ridică la aproximativ 400 de euro, plus cazare și masă”, a declarat Theodoros Ioannou.
Înscrierile la cursuri se realizează prin intermediul platformelor www.uhinstitute.com și www.seatrans.pronaviga.com/jobs.
Persoane de contact:
- Adrian Constantin, a.constantin@uhinstitute.com , tel. 0726 595 952;
- Diana Corpade, diana.corpade@seatrans.no , tel. 0730 117 080;
- Adina Cămărașu, adina.camarasu@csmrom.com , tel. 0737 362 040.