Programul Național de Investiții “Anghel Saligny” va fi lansat “foarte curând”, a declarat astăzi, premierul Nicolae Ciucă în cadrul Adunării Generale a Asociației Orașelor din România. Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, susținea, în luna ianuarie, despre același program că va demara “probabil în februarie”
Prezent la lucrările Adunării Generale a Asociației Orașelor din România, premierul Nicolae Ciucă a abordat un subiect extrem de important pentru administrațiile locale, și anume Programul Național de Investiții “Anghel Saligny”. Deși adoptat în toamna anului trecut și cu mii de proiecte deja depuse, nici până acum nu a fost aprobată sau demarată vreo investiție.
“Îl vom lansa foarte curând. Urmează să luăm decizia la nivelul Guvernului, astfel încât să suplimentăm suma pentru a putea să acoperim tot ceea ce înseamnă solicitările venite din teritoriu și el este îndreptat, așa cum spuneam, preponderent către această asumare a noastră de a elimina diferențele de dezvoltare dintre județe. de a reduce, pentru că nu putem să eliminăm, de a reduce diferențele între mediul rural și mediul urban”, a declarat Nicolae Ciucă, potrivit Mediafax.
Premierul a precizat că sunt bani, sunt sume alocate atât pentru comune, cât și pentru orașe, pentru municipii, pentru consiliile județene.
„Fiecare din cele patru instrumente oferă oportunități. Important este să determinăm complementaritatea eficienței pe care fiecare dintre ele o poate genera”, a mai arătat premierul, precizând că de multe ori s-au demarat proiecte care ar fi trebuit așezate într-o altă ordine de priorități.
Cele patru instrumente indicate de Nicolae Ciucă sunt finalizarea proiectelor demarate și asumate prin cadrul financiar multianual 2014-2020, PNRR, cadru multianual 2021-2027 și Programul Național de Investiții Anghel Saligny.
Vă reamintim că prin acest program se pot realiza obiective de investiţii noi precum şi intervenţii la construcţiile existente care se referă la lucrări de construire, reconstruire, consolidare, reparaţie, modernizare, modificare, extindere, reabilitare, după caz, schimbare de destinaţie, protejare, restaurare, conservare, pentru următoarele categorii de investiţii:
a) alimentări cu apă şi staţii de tratare a apei;
b) sisteme de canalizare şi staţii de epurare a apelor uzate;
c) drumurile publice clasificate şi încadrate în conformitate cu prevederile legale în vigoare ca drumuri judeţene, drumuri de interes local, respectiv drumuri comunale şi/sau drumuri publice din interiorul localităţilor, precum şi variante ocolitoare ale localităţilor;
d) poduri, podeţe, pasaje sau punţi pietonale;
e) sisteme de distribuţie a gazelor naturale şi a racordului la sistemul de transport al gazelor naturale, care au autorizaţie de construire valabilă.
Programul “Anghel Saligny” a fost inițiat pe vremea premierului Florin Cîțu și a iscat tensiuni în coaliția de la acel moment.
Ordonanța de urgență pentru aprobarea acestui program, denumit și PNDL 3 pentru asemănarea cu Programele Naționale de Dezvoltare Locală, a fost discutată în primă lectură pe 11 august 2021, în ședința de Guvern, fiind însă respinsă de USR PLUS.
Citește și:
Soarta proiectelor depuse de primării prin PNI „Anghel Saligny”, decisă în februarie