Ieri, consilierii locali din Medgidia s-au reunit în ședința ordinară a acestei luni pentru a dezbate și a supune votului șapte de hotărâri. Dintre acestea au fost aprobate doar patru, printre care și proiectul pentru care consilierii locali au fost convocați în mai multe rânduri, proiectul privitor la modificarea unei hotărâri de Consiliu Local privind aprobarea proiectului „Culture Eternity” finanţat prin România – Bulgaria Cross – Border Cooperation Operational Programme, în parteneriat cu Primăria oraşului Elena – Bulgaria, precum şi a contribuţiei de 2% din bugetul proiectului.

„Faptul că s-a votat rectificarea de buget, am evitat un blocaj al municipalității și a unor proiecte de milioane de euro. Este vorba despre reabilitarea spitalului, reabilitarea Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu”, întocmirea documentațiilor pentru reabilitare, modernizare, extindere și dotare Casa de Cultură „I.N.Roman” și construirea a șase blocuri sociale pentu cetățenii din Medgidia. Mă bucur că au fost 11 consilieri care au fost raționali și măcar acum au votat pentru”, a spus primarul Valentin Vrabie la finalul ședinței de Consiliu Local.

Acestea sunt proiectele de hotărâri pe care aleșii locali din Medgidia le-au votat:

  1. Aprobarea rectificării bugetului local de venituri şi cheltuieli al Municipiului Medgidia, pe anul 2018
  2. Aprobarea planului de ocupare a funcţiilor publice din cadrul aparatului de specialitate al primarului municipiului Medgidia, pentru anul 2018
  3. Modificarea si completarea H.C.L. nr.156/19.10.2017 privind aprobarea proiectului „Culture Eternity” finanţat prin România – Bulgaria Cross – Border Cooperation Operational Programme, în parteneriat cu Primăria oraşului Elena – Bulgaria, precum şi a contribuţiei de 2% din bugetul proiectului
  4. Aprobarea contului de execuţie a bugetului de venituri şi cheltuieli, precum și a situaţiilor financiare ale S.C.Apollo Ecoterm SRL Medgidia, pe anul 2017

Privitor la parteneriatul cu orașul Elena, pentru care consilierii locali au fost chemați în repetate rânduri să-și dea votul pentru ca proiectul să nu fie pierdut, așadar și banii alocați desfășurării proiectelor culturale pentru următorii doi ani, primarul Medgidiei a declarat următoarele: „Primarul orașului Elena ne-a comunicat că dacă nu va fi aprobat proiectul va solicita la Bruxelles să fim trecuți pe lista neagră, astfel încât municipiul Medgidia să nu mai poată accesa fonduri europene. Acest lucru s-a evitat prin votarea proiectului transfrontalier România-Bulgaria”.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

Acest proiect a creat, cel puțin în ultima lună, controverse nenumărate la nivelul Consiliului Local. Primarul i-a convocat pe consilieri în mai multe ședințe extraordinare, pe parcursul lunii mai și iunie, în speranța că acest proiect cu finanțare europeană, bani nerambursabili care vor veni în Medgidia în următorii doi ani, nu se va pierde. O parte din consilierii locali au absentat la ședințele convocate iar o parte au respins proiectul, astfel că autoritățile locale din Medgidia au fost la un pas distanță să piardă acest proiect.

Municipiul Medgidia a depus în data de 22.10.2017, alături de primăria orașului Elena, Regiunea Veliko Tărnovo (Bulgaria), în cadrul programului Romania-Blgaria Cross-Border Cooperation Operational Programme 2014-2020, Axa Prioritară 2 – O Regiune Verde, Obiectiv Specific “Îmbunătățirea utilizării durabile a resurselor și patrimoniului natural și a patrimoniului Cultural”, Proiectul „Culture Eternity”. Scopul proiectului vizează creșterea interesului transfrontalier și a patrimoniului cultural al celor doi parteneri.

Proiectul privește finanțarea cu bani nerambursabili, în următorii doi ani, a Festivalului de Jocuri și Reconstituiri Istorice „DAPYX” și a Taberei de Pictură „Lucian Grigorescu”, un eveniment de tradiție în Medgidia, ajunsă anul acesta la cea de-a XIII-a ediție.

Nu au primit votul consilierilor trei proiecte: 

  1. Avizarea/aprobarea Documentațiilor de atribuire a contractelor de delegare, prin concesiune, a gestiunii serviciului de salubrizare aferente Proiectului „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în Județul Constanța”
  2. Aprobarea revocării H.C.L. nr.18/23.02.2017 privind revocarea H.C.L. nr.30/21.04.2016 – Iniţiator: Consilier Local, Marian Butnaru
  3. Aprobarea încetării aplicabilităţii H.C.L. nr.24/31.03.2016
Astăzi se depun la Prefectură semnăturile pentru referendum

Campania de strângere de semnături, primul pas în declanșarea unui referendum pentru dizolvarea Consiliului Local s-a finalizat. „Semnăturile sunt gata. Mâine (n.r. astăzi) voi depune la Prefectură documentele necesare pentru declanșarea referendumului. Voința oamenilor este mult prea mare”, a spus primarul Vrabie.

Citește și:

Zi decisivă pentru Medgidia. Se va pierde finanțarea europeană a Festivalului DAPYX?

Medgidia riscă să piardă fonduri europene nerambursabile din cauza lipsei consilierilor locali de la ședința de consiliu

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.