Socată
Socată
O băutură răcoroasă și gustoasă, numai bună să vă aducă aminte de copilărie și de gustul extraordinar al aromelor naturale, este cu siguranță socata. Băutura aceasta naturală se face cel mai bine din flori proaspete de soc, pe care le găsim din abundență în perioada mai – iunie, pentru că este perioada de înflorire a socului.

Pentru a face socată, florile de soc se recoltează la începutul înfloririi, când 70-80% dintre ele sunt înflorite. Daca sunt culese prea târziu florile devin amare iar socata nu mai iese la fel de savuroasă.

Pentru o socată tradițională ca pe vremea bunicii, avem nevoie de: 12-14 flori de soc mari cât palma, 4 lămâi, 10 litri de apă, 1 kg de zahăr, 10 boabe de orez (pentru fermentație) sau 5 grame de drojdie proaspătă.

Florile de soc se pun într-un borcan de 10 litri, se adaugă apa și sucul lămâilor. Pentru a nu da un gust foarte amar, puteți pune doar sucul și pulpa de lămâie dar și câteva fâșii din coaja galbenă. Partea albă a cojii este cea care dă gustul amar.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

Borcanul se acoperă şi se lasă o zi. A doua zi punem zahărul și boabele de orez sau drojdia, amestecăm bine, acoperim borcanul și lăsăm la fermentat încă 3-4 zile. Nu închideți complet borcanul pentru a lăsa socata să „respire”.

Compoziția trebuie amestecată de cel puțin două ori pe zi. Când apa devine gălbuie și mirosul este plăcut trebuie să strecurăm sucul printr-o sită deasă sau printr-o pânză de tifon.

Socata este gata, se pune în sticle și se depozitează la loc întunecos și rece. Pentru că socata se acidulează în sticle, nu agitați recipientul înainte de deschidere.

Foto: ideipentrucasa.ro

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!