Șapte ani se împlinesc astăzi, de la tragedia aviatică din Munții Apuseni, în urmă căreia a murit pilotului Adrian Iovan și studenta la Medicină Aura Ion.

Pe lângă cele două victime, au rămas în memoria colectivă eșecul intervenției de căutare organizată de autorități, dar și imaginea celor trei “eroi” din comună Horea care au ajuns primii la locul accidentului, după mai bine de cinci ore de balbe ale instituțiilor statului. Singurele efecte au fost câteva demisii ale unor șefi, în timp ce anchetele penale au fost “îngropate”. Nici până astăzi, autoritățile nu au fost capabile să explice organizarea haotică a activităților de căutare, precum și imposibilitatea că un avion prăbușit să nu poată fi găsit pentru o perioada atât de lungă de timp.

Moții din Apuseni trăiesc în continuare cu convingerea că ar fi găsit aeronava mult mai repede dacă ajutorul lor era solicitat imediat după accident. Oamenii au aflat de la televizor că, undeva, în zona, a avut loc o catastrofă. Sute de săteni-voluntari s-au mobilizat foarte rapid pentru a caută și salva victimele. Gheorghe Trif, Gheorghe Giurgiu și Argentin Todea sunt persoanele care au ajuns primele la locul tragediei. Au făcut tot ce au putut pentru a salva răniții, dar nu au mai putut face nimic pentru pilot și studentă.

Oficial, pilotul Adrian Iovan este considerat vinovat pentru prăbușirea aeronavei. Accidentul a avut loc în 20 ianuarie 2014. Aeronava Britten Norman Islander BN 2A-27, singură de acest tip ce se mai află în dotarea Școlii Superioare de Aviație Civilă, s-a prăbușit pe muntele Petreasa din Munții Apuseni, la peste 1.400 de metri altitudine, într-o pădure de la limita dintre județele Albă și Cluj.

Nu s-a putut localiza telefonul medicului Zamfir

În accident, au fost răniți copilotul Răzvan Petrescu și medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul “Sfânta Maria” și Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuș, județul Bihor. Echipa medicală din avion mergea de la București la Oradea, unde urmă să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral. Femeia care urmă să primească ficatul de la donatorul din Oradea a decedat ulterior.

Anunțarea accidentului a fost făcută prin 112 de dr. Zamfir la ora 16:16. La căutare au participat peste 70 de pompieri salvatori, jandarmi montani, polițiști și salvamontisti, din județele Cluj, Bihor, Mureș și Albă, precum și circa 200 de localnici din comuna Horea.

 

Epava avionului și victimele au fost găsite de cei trei localnici din comună Horea după căutări care au durat peste cinci ore. Serviciul de Telecomunicații Speciale și celelalte instituții cu atribuții în domeniu nu au putut localiza cu precizie semnalul telefonului de pe care a realizat apelul medicul Zanfir. Moții din Horea au ajuns la locul prăbușirii avionului în jurul orei 21.30.

Pilotul Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar studentă era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă. Autopsiile au arătat faptul că Aura Ion a murit în urmă unui șoc hipotermic asociat cu tulburări de dinamică respiratorie cauzată de un traumatism și compresiune toracică prelungită. În schimb, pilotul avionului care s-a prăbușit în Apuseni, Adrian Iovan, a suferit un șoc traumatic combinat cu șoc hipotermic, traume și fracturi la mâini și coaste.

În urma accidentului aviatic, secretarul de stat din Ministerul de Interne Constantin Chiper a fost demis, în timp ce directorul general și directorul de operațiuni ai ROMATSA au demisionat. De asemenea, Ion Burlui a demisionat de la conducerea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Tot în urmă accidentului aviatic a demisionat din funcție și fostul ministru liberal de Interne Radu Stroe, care declara că la MAI nu s-a organizat celulă de criză și că regretă că tragedia a avut loc în mandatul sau.

Pub
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar