Sea Shield 2023
Sea Shield 2023
Forțele Navale Române au organizat, desfășurat și condus, în a doua jumătate a lunii martie, Exercițiul multinațional „Sea Shield 2023”, pe mare, în zona costieră, pe fluviu și în Delta Dunării.

La exercițiu au participat peste 3.400 de militari români și străini, precum și reprezentanți ai mai multor instituții din sistemul național de apărare.

Centrul de greutate al exercițiului a fost reprezentat de secvența de neutralizare a unui desant aerian inamic, debarcat într-un raion adiacent unui curs de apă, care s-a desfășurat în Delta Dunării și la care au participat aproximativ 500 de militari, zece nave fluviale și peste 20 de ambarcațiuni rapide.

La această secvență, grupul de luptă constituit din capabilități ale Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu” a asigurat transportul persoanelor civile și siguranța convoiului, atât pe uscat, cât și pe apă, în urma unei situații tactice create de posibile infiltrări de elemente de cercetare a diversiunii inamice.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

Scenariul fictiv al exercițiului s-a bazat pe atacarea unei localități din Delta Dunării, care a dus la necesitatea intervenției pentru evacuare a populației civile. Astfel, locuitorii au fost evacuați, pentru limitarea pericolului, după care au fost transportați cu o navă militară într-o altă localitate.

Secvența demonstrativă din Delta Dunării s-a desfășurat ieri, în data de 30 martie 2023, în prezența unor Distinși Invitați ai Șefului Statului Major al Forțelor Navale, viceamiral Mihai Panait.

La bordul navei de comandament „Mureș”, au fost prezenți locțiitorul Șefului Statului Major al Apărării, general-locotenent Gheorghiță Vlad, Comandantul Comandamentului Maritim Aliat (MARCOM), viceamiral Mike Utley CB OBE, Locțiitorul comandantului Flotei a VI-a a SUA, contraamiral Calvin M. Foster, Locțiitorul comandantului Forțelor Navale Franceze din Marea Mediterană, contraamiral Jean Emmanuel Roux de Luze, reprezentanți ai conducerilor unor structuri centrale din Armatei României și din Ministerul Afacerilor Interne, participante la „Sea Shield 23”.

De asemenea, viceamiralul Mihai Panait a susținut discuții oficiale bilaterale, cu fiecare dintre cei trei înalți oficiali militari străini prezenți.

„Acestea au vizat situația actuală de securitate din regiunea Mării Negre și contribuția pe care Exercițiul multinațional „Sea Shield 2023” o aduce pentru dezvoltarea vitezei de reacție și pentru consolidarea securității în zona de responsabilitate a României, pe flancul estic al NATO”, transmit reprezentanții Forțelor Navale Române.

Exercițiul multinațional „Sea Shield 2023”

Acest exercițiu este cel mai complex concept de instruire, planificat și condus de Forțele Navale Române, în anul de instrucție 2023.

Exercițiul contribuie la promovarea inițiativelor și intereselor României în plan regional și internațional, precum și la creșterea nivelului de interoperabilitate dintre forțele participante.

12 state aliate și partenere au participat la acest exercițiu alături de România

„Sea Shield 2023” este cuprins în Programele NATO de instruire multinațională consolidată / întrunită (CJET – Combined Joint Enhanced Training și eMTEP – enhaced Military Training Exercise Programme). Acesta este destinat instruirii Forțelor Navale Române, precum și forțelor Aliate și a fost propus de România la Summit-ul NATO de la Varșovia, din anul 2016, pentru întărirea măsurilor de securitate pe flancul sud-estic european.

La ediția din acest a exercițiului, au participat, alături de România, 12 state aliate și partenere (Albania, Bulgaria, Franța, Georgia, Grecia, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos, Republica Moldova, Statele Unite ale Americii și Turcia), care au desfășurat activități complexe de antrenament, în toate mediile de acțiune.

Foto: www.navy.ro

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.