DNA
DNA
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a patru inculpați.

Bolohan Dănuț, șeful Biroului Vamal de Frontieră Iași a fost reținut pentru cinci infracțiuni de luare de mită, dintre care, trei în formă continuată.

Andreica Simona și Timofte Cristian, funcționari vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Iași au fost reținuți pentru comiterea infracțiunii de complicitare la luare de mită.

A fost reținut și un administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea unei infracțiuni de dare de mită.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

„În cauză a mai fost dispusă punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile (cu interdicția de a-și exercita funcția pe perioada măsurii), începând cu data de 23 noiembrie 2022, față de TÎRNOVANU CRISTINEL-LEONARD, funcționar vamal în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Iași, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită, în formă continuată”, se arată în comunicatul transmis de DNA.

Vameșii au favorizat mai multe societăți comerciale care importă produse textile din Turcia

Din ianuarie 2022, funcționarii din cadrul Biroului Vamal de Frontieră din municipiul Iași (vamă internă), în schimbul primirii unor sume de bani, și-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu pentru a favoriza o serie de societăți comerciale care importă produse textile din Turcia.

Prin intermediul acestor societăți comerciale, ar fi fost importate articole de vestimentație, îmbrăcăminte și încălțăminte tip sport și parfumuri contrafăcute, bunurile fiind transportate cu autocamioanele înmatriculate pe numele societăților comerciale respective, precum și cu autovehicule tip cap tractor și semiremorcă înmatriculate în Turcia, Polonia sau Slovacia.

Controlul exista doar în documente

Prin modul de acțiune, funcționarii vamali ar fi creat condițiile în care administratorii societăților comerciale să eludeze plata taxelor vamale în sensul în care, valorile declarate în vamă să fie mai mici decât cele reale, iar controlul mărfurilor importate să fie formal sau inexistent. Controlul se făcea doar pe documente, fără verificarea efectivă a mărfurilor.

De asemenea, ar fi existat situații în care erau prezentate documente comerciale/vamale de import, respectiv facturi externe (invoice-uri), false, atât sub aspectul naturii bunurilor importate, pentru a disimula faptul că produsele respective sunt contrafăcute, cât și sub aspectul prețului declarat în vamă, pentru a se diminua valoarea taxelor vamale ce trebuie plătite de către importator.

Taxă de 300 de USD pentru fiecare camion

Mărfurile astfel importate ar fi fost valorificate în centre comerciale sau magazine de profil din județele Iași, Suceava, Botoșani, Ilfov, Sibiu, Arad, Ialomița și municipiul București.

„Taxa” ce ar fi fost cerută pentru fiecare autocamion intrat in vamă ar fi fost de aproximativ 300 de USD.

Se estimează un prejudiciu de 58 de milioane de lei la bugetul de stat provenit din neplata corespunzătoare a taxelor vamale.

Foto: Ilustrativ (Arhivă)

OBSERVAȚII:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și:

DNA: O contabilă, angajată a unei primării, ar fi plătit ilegal aproape două MILIOANE de lei societății fiicei sale, dar și pentru achitarea unor rate

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.