Sfântul Spiridon, făcător de minuni și în zilele noastre este sărbătorit pe 12 decembrie
Știrile zilei
Pe 12 decembrie este prăznuit în calendarul ortodox Sfântul Spiridon, singurul sfânt despre care se spune că își părăsește racla atunci când este rostit în rugăciune.
Sfântul Spiridon s-a născut în jurul anului 270, în localitatea Skia din insula Cipru, pe timpul Sfântului Împărat Constantin cel Mare, pe al cărui fiu l-a vindecat.
Mai înainte de a fi hirotonit episcop, fiind căsătorit și având o fiică, Spiridon s-a îndeletnicit cu păscutul oilor. Rămânând văduv încă de tânăr, sfântul a continuat să-și crească fiica de unul singur. Mai târziu, fiica sfântului, Irina, va trece și ea la cele veșnice.
Fiind plin de dragoste dumnezeiască, sfântul va îmbrățișa o viață ascetică, cheltuindu-și întreaga avere cu îngrijirea bolnavilor și găzduirea străinilor.
Sfântul Spiridon a fost denumit şi „Sfântul călător”. Se spune că, din când în când, moaştele sale dispar din biserica din Corfu, iar când reapar sunt calde şi prăfuite, iar încălţările sunt tocite sau murdare.
Tradiții de Sfântul Spiridon
- În toate bisericile din ţară, de ziua Sfântului Spiridon se fac slujbe, iar la sfârşitul slujbei se împarte credincioşilor agheazma, care e bună pentru bolile primejdioase.
- Mulţi credincioşi respectă această zi deoarece în popor se crede că Sfântul Spiridon îi îmbogăţeşte pe săraci şi îi vindecă pe bolnavi.
- De asemenea, Sfântul Spiridon este patronul cizmarilor, cojocarilor şi olarilor, care-l cinstesc prin petreceri şi prin voie bună.
- În această zi nu se coase, nu se spală rufe şi gospodinele nu fac curăţenie.
- În această zi este dezlegare la ulei.
Citește și: