Proiectul de modificare a Codului fiscal care permite asociațiilor și fundațiilor implicate în construirea sau renovarea spitalelor să beneficieze de rambursarea TVA pentru materialele de construcție, aparatele sau echipamentele medicale achiziționate a fost aprobat, azi, de Camera Deputaților.

Vestea a fost dată chiar de cel ce a promovat proiectul Codin Maticiuc, președintele Fundației Metropolis și fondatorul ințiativei „Spitale publice din bani privați”. Și, nu oricum, ci direct pe Facebook, din plenul Camerei Deputaților.

Iată mesajul lui Codin:

“A trecut legea! Astăzi în plenul Parlamentului, la Camera Deputaților fundațiile care construiesc, renovează sau utileaza spitale de stat și-au câștigat dreptul să recupereze TVA-ul! Cum?! Da, cum ați auzit. Până acum plăteam taxe statului pentru privilegiul de a ajuta statul. Am crezut cu tărie ca pot schimba asta și am luptat așa cum voi lupta să schimb tot sistemul sanitar din România. Majoritatea ONG-urilor mi-au zis ca e imposibil și să renunț. Astăzi legea FACEM este trimisă spre promulgare la președintele țării!

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

Responsabili în ordine strict cronologic[:

  1. Dan Andronic care mi-a oferit un premiu al revistei Capital, o scenă și un microfon la care să-mi urlu păsul.
  2. Marcel Ciolacu care a făcut rost de numărul meu a doua zi și mi-a spus că lucrurile nu vor rămâne așa.
  3. Alfred Simonis care a preluat de la domnul Ciolacu tema și a stat cu mine sa înțeleagă problema și să găsească soluții pentru remediere.
  4. Bogdan Huțucă, președintele comisiei de buget și finanțe care a dus muncă de lămurire pe fiecare punct al legii.
  5. Ana Pandeli, nevastă-mea care acceptă că fac tot ce fac chiar în detrimentul timpului petrecut cu familia.
  6. S. VICTORIE! Pentru toți ai mei, pentru clanul FACEM, d’aia donați la 8864 și 8845 cu textul FACEM. Ca să schimbăm ceva real!”

În urmă cu ceva timp, Codin Maticiuc declara, pentru Gândul, că inițiatorul propunerii care permite și fundațiilor să recupereze TVA a fost liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, dar proiectul a fost susținut în timpul dezbaterilor din Comisia de buget și de alți doi deputați, unul de la USR și celălalt de la AUR.

În forma adoptată de Senat în septembrie 2022, proiectul de modificare a Codului fiscal prevede că: ”Sunt scutite de taxă achiziţiile efectuate de organizaţiile nonprofit în vederea construirii/ reabilitării/ modernizării de unităţi spitaliceşti şi a dotării acestora cu aparatură şi echipamente de specialitate, materiale şi consumabile de uz sanitar”.

Asociațiile și fundațiile vor avea dreptul să deducă taxa aferentă acestor achiziții dacă sumele returnate vor fi utilizate exclusiv pentru ”finanțarea de activități de construire/ reabilitare/ modernizare de unități spitalicești și de dotare a acestora cu aparatură şi echipamente de specialitate, materiale şi consumabile de uz sanitar”.

După votul de azi, din Camera Deputaților, proiectul va fi trimis președintelui pentru promulgare și va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

Sursa foto: Facebook.com

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.