Deschiderea teraselor a fost planificată de către Guvern pentru data de 1 iunie, iar sezonul estival în România ar putea începe de la 15 iunie, spun reprezentanţii industriei de turism care au participat la o întâlnire cu premierul Ludovic Orban.

“Trebuie să spun că prim-ministrul are o atitudine prietenoasă faţă de turism şi sper să şi poată concretiza ceea ce îşi propune. Avem o sumă de 13 lucruri foarte importante care s-au discutat acolo şi sper să se şi întâmple. Restaurantele, pe care le reprezint în această alianţă (Alianţa Pentru Turism, n.r.), sunt beneficiarii cei mai serioşi ai industriei turismului, şi atât timp cât incoming-ul, turismul intern, hotelurile funcţionează bine, practic, noi avem clienţi în restaurantele noastre. Promisiunea prim-ministrului este 1 iunie pentru terase şi 15 iunie pentru sezonul estival, în situaţia în care nu există derapaje majore în cifrele comunicate de Comitetul de Supraveghere a Situaţiilor de Urgenţă. Deci, sunt două lucruri pe care prim-ministrul ni le-a comunicat nouă, celor prezenţi acolo”, a afirmat preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), Daniel Mischie, într-o conferinţă de presă online, organizată de Alianţa Pentru Turisme, potrivit Agerpres.

”Restaurantele, terasele vor fi deschise chiar de la 1 iunie, în aer liber, urmând hotelurile, toate vor fi deschise pe 15 iunie. Luăm toate măsurile necesare, pregătim totul în aşa fel încât pe 15 iunie să fie startul pentru litoral 2020. Noi am cerut mai devreme, după care am făcut o evaluare şi am căzut de acord că nu mai târziu 15 iunie”, a declarat Mohammad Murad, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc.

Acesta a spus că au mai fost şi alte măsuri importante promise de premier pentru a veni în sprijinul investitorilor din HoReCa.

”Prelungirea şomajului tehnic, reducerea chiriilor la plajă, prime de reangajare, lucruri importante, am văzut o deschidere din partea premierului, lucru care m-a bucurat foarte mult. Am văzut că este atent şi mi-a spus că e foarte important să repornim economia, lucru care ne interesează, asta ne dorim cu toţii”, a adăugat Murad.

La rândul său, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR), Călin Ile, a precizat că reprezentanţii Guvernului nu au spus câte noi cazuri de coronavirus ar reprezenta “derapaje majore”

“S-au evitat cifrele. La un moment dat, s-au lansat cifre – dacă (numărul testelor pozitive, n.r.) creşte nu ştiu cât pe săptămână – şi au spus că nu vor avansa cifre: atât timp cât ritmul e în scădere, e bine. Nu s-a precizat concret ce înseamnă derapaje majore”, a explicat Călin Ile.

Călin Ile a menţionat că purtarea măştii în restaurant nu este o măsură aplicabilă.

“E aproape imposibil să stai într-un restaurant cu masca pe faţă. (…) Terasele se deschid pe 1 iunie, încercăm deschiderea restaurantelor, la interior, pe 15 iunie, astfel încât putem spune că din 15 iunie tot turismul e deschis”, a adăugat Călin Ile.

Din cauza crizei COVID-19, sectorul HoReCa va pierde 2,4 miliarde de euro din totalul cifrei de afaceri, estimează Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA). Iar din 400.000 de angajaţi, 320.000 vor fi concediaţi.

Sursa: www.hotnews.ro

Pub
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar