Alcool
Alcool
Judecătorii constănțeni s-au pronunțat recent în cadrul unui dosar privind conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

Inculpatul, un inspector de mărfuri și nave a sărbătorit o reușită profesională a fiului său, însă a avut o urgență neprevăzută la locul de muncă și a fost nevoit să se deplaseze cu autoturismul.

Astfel, în data de 23 iunie 2022, în jurul orei 16:25,  bărbatul a condus un autoturism către strada Dezrobirii din Constanța, deși se afla sub influența băuturilor alcoolice, având o îmbibație alcoolică de 2,35 g/l alcool pur în sânge.

La termenul din data de 31 martie 2023, după citirea actului de sesizare, individul a formulat cererea de recunoaștere a învinuirii, cerere care a fost admisă.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

În data de 23 iunie 2022, oamenii legii au fost sesizați că într-o intersecție din Constanța s-a produs un accident rutier și ar exista suspiciunea că unul dintre șoferii implicați se află sub influența băuturilor alcoolice.

Astfel, un echipaj de poliție rutieră s-a deplasat la fața locului și a stabilit din primele investigații că inculpatul a condus autoturismul către strada Dezrobirii, iar la un moment dat, din cauza nepăstrării unei distanțe laterale suficiente, a intrat în coliziune cu o altă mașină care era oprită regulamentar, parțial parcată pe trotuar.

El a fost testat la fața locului cu aparatul etilotest Drager, la ora 16:30, iar astfel s-a contatat că avea o concentrație de alcool pur în aerul expirat de 0,59 mg/l. La spital inculpatului i s-a recoltat o singură mostră de sânge, deoarece nu a dorit recoltarea celei de a doua probă.

Individul a provocat și un accident rutier

Cu ocazia audierii, în calitate de suspect, de către organele de poliție, bărbatul a declarat că în ziua depistării, aflându-se la domiciliu, a consumat 200 – 250 mililitri de whisky și 500 de mililitri de bere alcoolizată. Ulterior, s-a urcat la volanul mașinii, pe care a condus-o aproximativ 700-800 de metri, fiind implicat apoi în accidentul rutier.

Bărbatul a precizat că dorea să ajungă în Portul Constanța, întrucât ocupă funcția de inspector mărfuri și nave și a fost solicitat telefonic să se prezinte la sediul firmei pentru clarificarea unor probleme de documentare.

A sărbătorit un succes profesional al fiului său

Inculpatul și-a exprimat regretul pentru fapta comisă, menționând că se află la prima abatere de natură penală. Când a fost audiat în calitate de inculpat, și-a menținut susținerile inițiale, explicând că în ziua respectivă, fiind o zi de vineri şi neanticipând o situație de urgenţă la locul de muncă, a celebrat la domiciliu un succes profesional al fiului său.

Instanța apreciază că o pedeapsă cu închisoarea de un an este suficientă pentru atingerea scopului educativ și represiv, potivit Rejust.ro. Totodată, instanța apreciază că nu se impune executarea pedepsei în regim de detenție. Inculpatul și-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunității în fața instanței.

Astfel, instanța dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere și va stabili un termen de supraveghere de doi ani, iar inculpatul va fi obligat, pe durata termenului de supraveghere, să respecte următoarele măsuri:

a) Să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Constanța, la datele fixate de acesta;

b) Să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

c) Să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;

d) Să comunice schimbarea locului de muncă;

e) Să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii la R.A Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanta sau la Direcția Gestionare Servicii Publice Constanţa, Primăria Constanța, pe o perioadă de 90 de zile.

Totodată, el este obligat să plătească suma de 900 de lei, dintre care 267 de lei, aferenți fazei de urmărire penale și 633 de lei aferenți fazei judecății cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de către stat.

Soluție
Soluție

Inculpatul are drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare hotărârii instanței.

Potrivit datelor înscrise pe portal.just.ro, anterior datei la care s-a dat soluția, pronunțarea a fost amânată în ședința din data de 31 martie 2023:

Amânare
Amânare
OBSERVAȚII:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Surse: Hotarâre nr. 668/2023 din 22.05.2023 pronunțată de Judecătoria Constanța, cod RJ 623367457 (https://www.rejust.ro/juris/623367457), www.portal.just.ro

Foto: Ilustrativ (www.pixabay.com)

Publicitate
The Laundry Box Servicii de spalare profesionala textile covoare livrare ridicare gratuite v1

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.