Un muzicant născut în Brăila, în atenția judecătorilor din Medgidia după ce a condus aproape de comă alcoolică pe un drum din județul Constanța

Știrile zilei
Magistrații din cadrul Judecătoriei Medgidia s-au pronunțat recent în cadrul unui dosar care il vizează pe un cetățean care a condus un autoturism sub influența alcoolului.
Astfel, un bărbat în vârstă de 55 de ani din Brăila, saxofonist și clarinetist într-o formaţie, a fost depistat de oamenii legii în data de 30 octombrie 2022, după miezul nopții, la ora 1:27, în timp ce conducea un autoturism, pe DN3, din direcția Lipnița, fiind sub influența băuturilor alcoolice.
Potrivit buletinului de analiză toxicologică emis de Serviciul Județean de Medicină Legală Constanța, în data de 7 noiembrie 2022, individul avea o alcoolemie de 2,22 mg/l alcool pur în sânge, la prima mostră biologică prelevată la ora 1:50, cea de a doua fiind refuzată.
Fiind audiat, în calitate de suspect, bărbatul a declarat că în data de 29 octombrie 2022, în jurul orei 22:00, a fost prezent la un eveniment, el fiind cel care a cântat la un instrument muzical împreună cu o formație.
„Pe toată această perioadă, cât am cântat la acel eveniment, am mai consumat câte un păhărel de țuică, aproximativ, 200 ml, și întrucât am unele afecțiuni medicale, în jurul orelor 01.00, mi s-a făcut rău și am plecat cu mașina personală către domiciliu”, se arată în declarația bărbatului, potrivit Rejust.ro.
Individul a mai precizat că în jurul orei 1:30, a fost oprit de un echipaj de poliție fiind verificat iar ulterior a testat alcoolscopic. Astfel, s-a constatat că bărbatul a consumat băuturi alcoolice și a fost condus la Unitatea Primiri Urgențe, unde, cu acordul său i-a fost recoltată o probă biologică de sânge. Cea de a doua a fost refuzată de inculpat.
„Declar faptul că nu am mai condus niciodată sub influența alcoolului, iar acum a fost prima dată, fiind oarecum forțat de faptul că mi s-a făcut rău din cauza diverselor afecțiuni medicale pe care eu le am, însă recunosc cele întâmplate și regret cele petrecute”, a mai declarat inculpatul.
Bărbatul are cazierul judiciar „curat”
Din oficiu, instanța a solicitat fișa de cazier judiciar a inculpatului, din care rezultă că bărbatul nu figurează înscris în evidențele cazierului judiciar cu condamnări penale anterioare.
De asemenea, instanța, văzând poziția manifestată de inculpat, la termenul anterior ședinței din data de 18 mai 2023, respectiv 11 mai 2023, inculpatul recunoscând în totalitate săvârșirea faptei reţinute în sarcina sa în cuprinsul rechizitoriului, el solicitând ca judecata cauzei să se facă în baza probelor administrate în faza de urmărire penală, probe pe care acesta le cunoaşte şi nu înţelege să le conteste a admis cererea formulată de inculpat privind judecarea cauzei conform procedurii simplificate a recunoaşterii învinuirii, urmând ca judecata cauzei să aibă loc în baza probelor administrate în cursul urmăririi penale.
Astfel, bărbatul a fost condamnat la pedeapsa de un an de închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe. Instanța dispune și suspendarea executării pedepsei închisorii sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de doi ani.
Astfel, pe durata termenului de supraveghere, inculpatul este obligat:
a) Să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Constanța, la datele fixate de acesta;
b) Să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;
c) Să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;
d) Să comunice schimbarea locului de muncă;
e) Să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.
De asemenea, inculpatul este obligat să plătească suma de 1.500 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de către stat, dintre care suma de 800 de lei reprezintă cheltuieli judiciare avansate pe parcursul urmăririi penale.
Inculpatul a avut drept de apel, 10 zile de la comunicarea hotărârii.

Soluție
Potrivit datelor înscrise pe portal.just.ro, anterior datei la care s-a dat soluția, pronunțarea a fost amânată:

Amânare
OBSERVAȚII:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Surse: Hotarâre nr. 872/2023 din 18.05.2023 pronunțată de Judecătoria Medgidia, cod RJ 23eee5e3d (www.rejust.ro), www.portal.just.ro
Foto: De jcomp (www.freepik.ro)