Un proiect de lege care vizează recunoașterea certificatelor de căsătorie ale cuplurilor de același sex, pe masa Guvernului
Știrile zilei
Pe ordinea de zi a ședinței de Guvern se regăsește un proiect de act normativ pentru completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România. Proiectul de lege prevede ca certificatul de căsătorie dintre persoanele de același sex, obținut într-un stat al Uniunii Europene să poată fi recunoscut în România, fără să mai fie necesară transcrierea în registrele de stare civilă română.
„(173) Certificatul de căsătorie prevăzut la alin.(172) are putere doveditoare în țară fără a fi necesară transcrierea în registrele de stare civilă române, doar în scopul acordării dreptului de ședere pe teritoriul statului român, în condițiile stipulate de dreptul Uniunii Europene, soților, cetățeni ai statelor terțe, din căsătoriile dintre persoane de același sex, încheiate sau contractate într-un stat membru al Uniunii Europene”, conform actului normativ.
Astfel, în data de 5 iunie 2018, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis că ar trebui ca România să recunoască libertatea de ședere a membrilor familiei care includ soții de același sex.
„Astfel, prin proiectul de act normativ se are în vedere soluționarea problemei expusă anterior, prin modificarea în mod corespunzător a art. 46 și 62 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 194/2002, republicată, cu modificările și completările ulterioare, vizând strict înlăturarea cerinței transcrierii certificatului de căsătorie exclusiv în scopul exercitării drepturilor ce privesc libera circulație a persoanelor în cadrul Uniunii Europene”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ.
Totodată, conform notei fundamentare a actului normativ înlăturarea cerinței de transcrie certificatul de căsătorie nu reprezintă o recunoaștere pe teritoriul României a efectelor căsătoriilor încheiate între persoanele de același sex, statele membre ale Uniunii Europene „având vocația de a decide, în mod suveran, dacă permit sau nu încheierea unor astfel de căsătorii pe teritoriul lor”.
„Înlăturarea, pentru un scop determinat, a cerinței transcrierii nu reprezintă o recunoaștere pe teritoriul României a efectelor căsătoriilor încheiate între persoane de același sex, statele membre ale Uniunii Europene având vocația de a decide, în mod suveran, dacă permit sau nu încheierea unor astfel de căsătorii pe teritoriul lor sau dacă recunosc, pe propriul teritoriu, efectele unor astfel de căsătorii încheiate în alte state membre”, potrivit sursei menționate anterior.
În cele ce urmează redăm nota de fundamentare și actul normativ:
Amintim că, în luna mai 2023, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), stabilea că statul român ar trebui să ofere recunoaștere și protecție cuplurilor de același sex, conform Avocatnet.ro.
Argumentele aduse de Guvern în fața CEDO precum că acestea își pot rezolva problemele la nivel contractual sau că nu sunt bine privite în societate, nu au prevalat față de interesul acestor persoane de a beneficia de protecție la nivelul legii civile.
Foto: Ilustrativ (www.unsplash.com)
Citește și: