preot Nicolae Picu
preot Nicolae Picu
Sever Picu, fratele părintelui caterisit în 2013, a postat, în cursul zilei de sâmbătă, pe pagina sa de socializare un mesaj prin care anunță că „Sfântul Sinod a făcut dreptate și l-a reabilitat și reînbisericit pe Părintele Nicolae Picu!”.

„Slavă îndelung răbdării tale, iubite părinte și frate!!!”, a scris Sever Picu pe pagina sa de socializare, alăturând și mai multe fotografii cu părintele Nicolae Picu și Parohia Sfântul Mina.

UPDATE:

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

În ședința Permanenței Arhiepiscopiei Tomisului din luna octombrie s-a decis înaintarea dosarului de iertare (reabilitare) a părintelui Nicolae Picu, pe baza cererii înaintate de către acesta.

“Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a luat act cu apreciere de demersul Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, hotărând reabilitarea părintelui Nicolae Picu și îmbisericirea sa pe seama unei parohii din București, unde acesta are domiciliul. Părintele Nicolae Picu va putea sluji ocazional în Arhiepiscopia Tomisului pe baza unei cereri scrise și aprobate de către Centrul Eparhial. La întrebarea dacă Părintele Nicolae Picu “poate primi parohia înapoi”, acest lucru nu este posibil din următoarele motive: părintele este pensionar, preacucernicia sa nu mai este fiu duhovnicesc al Arhiepiscopiei Tomisului ci al Arhiepiscopiei Bucureștilor, iar pe de altă parte parohiile și mănăstirile private nu sunt acceptate în dreptul canonic ortodox“, au transmis reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului.

Caterisirea părintelui Nicolae Picu, o poveste încălcită

Reamintim că părintele Nicolae Picu care a slujit până în 2013 la Biserica Sfântul Mare Mucenic Mina a fost caterisit la începutul lunii martie 2013 de Consistoriul Eparhial (tribunalul bisericesc) al Arhiepiscopiei Tomisului, pentru că a trecut lăcaşul de cult în proprietatea asociaţiei sale. Ca reacţie, asociaţia a luat decizia să pună lacăt pe uşa bisericii din Parcul Tăbăcărie.

Precizăm că Biserica din Parcul Tăbăcărie din Constanţa a fost construită la iniţiativa părintelui Nicolae Picu, în urmă cu aproape 20 de ani. Atunci, preotul a pus atunci bazele unei societăţi filantropice numită Aşezămintele Sfântului Mare Mucenic Mina.

La 31 iulie 1994, fostul arhiepiscop Lucian Tomitanul a pus piatra de temelie la biserica din Parcul Tăbăcărie. Slujbele religioase au fost oficiate aici, într-un cort militar, până când biserica a fost gata în 1997.

Pe 11 noiembrie 1997, exact în ziua în care este sărbătorit Sfântul Mina, a fost oficiată prima Liturghie în noua biserică. Lăcaşul de cult nu a fost trecut însă în patrimoniul Bisericii Ortodoxe Române, ci a fost înscrisă în proprietatea Asociaţiei Sfântul Mina.

Arhiepiscopia Tomisului a declanşat o anchetă în toamna lui 2012 pentru lămurirea statutului bisericii.

„Asociaţia aparţine unui grup de credincioşi care s-au declarat autonomi faţă de Arhiepiscopia Tomisului. Conform Statului Bisericii Ortodoxe Române, o biserică, imediat după sfinţirea ei, trece în proprietatea şi în folosinţa unităţilor de cult din cadrul eparhiei, cu tot terenul şi clădirile afectate ei şi stă sub dispoziţiile prezentului statut, ţinându-se seama şi de actele de fundaţie“, preciza, într-un comunicat, Biroul de presă al arhiepiscopiei, potrivit Adevărul.

În luna februarie 2013, părintele Nicolae Picu a fost suspendat din funcţia de paroh şi a fost oprit de la slujire. El nu s-a prezentat la judecata tribunalului, care a stabilit că a încălcat legea BOR. Fiind găsit vinovat, la acel moment, de înstrăinarea bunurilor Bisericii, preotul Picu a fost caterisit.

Asociaţia Sfântul Mina a anunţat pe 12 martie 2013, printr-un comunicat de presă, că biserica cu hramul Sfântul Mare Mucenic Mina a fost închisă ca urmare a conflictului cu Arhiepiscopia Tomisului.

Încuietorile au fost schimbate, astfel că în biserică nu mai pot intra nici ceilalţi preoţi. Pe uşă a fost postat un afiş prin care credincioşii sunt anunţaţi că în lăcaş nu vor mai fi oficiate niciun fel de slujbe, iar accesul este restricţionat.

La acel moment Arhiepiscopia Tomisului a făcut plângere la Poliţie, iar preoții au găsit o soluție și au sluji în faţa bisericii.

 

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.