Pe 24 februarie 1942, s-a scufundat în Marea Neagră, la nord de Bosfor, nava „Struma“, având la bord 767 de emigranţi evrei şi zece membri ai echipajului. În valurile reci ale mării au pierit aproape toţi. A fost un singur supravieţuitor. La invitația Ambasadei Statului Israel în România, Șeful Statului Major al Forțelor Navale (SMFN), contraamiral Mihai Panait, participă la ceremonia organizată marți, 22 februarie, ora 12.00, în portul Constanța, pentru comemorarea victimelor tragediei produse în 1942, prin scufundarea navei „Struma”, în Marea Neagră.

La ceremonia care va avea loc la Terminalul Pasageri din portul Constanța, au fost invitați reprezentanți ai autorităților publice civile și militare, pentru a-i comemora pe cei peste 760 de evrei români care au pierit în urmă cu 80 de ani, în apele mării, pe fondul evenimentelor din timpul celui de Al Doilea Război Mondial.

În 2010, membrii clubului de scafandri „Black Sea Wreck Divers” din Constanța și ai Centrului de Scufundări „Aquarius” au anunțat autoritățile române că au găsit epava submarinului care a scufundat nava Struma și a dispărut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial în apele teritoriale românești ale Marii Negre – zona Constanța.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

„Struma” a fost ultimul vas cu emigranți români evrei care a părăsit portul Constanța în anul 1941, drama pasagerilor săi fiind elocventă pentru condițiile în care se desfășurau transporturile de emigranți în timpul celui de Al Doilea Război Mondial. La data de 12 decembrie 1941, „Struma” a ieșit din portul Constanța, cu 770 de emigranți evrei români la bord (dintre care 100 copii), cu destinația Istanbul, unde pasagerii urmau să primească vize pentru a merge mai departe. Ei erau veniți de pe tot teritoriul României și erau deciși să-și părăsească locurile natale și să renunțe la cetățenia română, pentru a-și salva viața.

Câteva zile mai târziu, la data de 16 decembrie 1941, „Struma” a ancorat în micul port turcesc Buyukdere, la 3 mile Nord de Bosfor. Pasagerilor nu li s-a permis să coboare de la bordul navei, iar nava a fost pusă în carantină, pe o perioadă care s-a prelungit 9 săptămâni. În seara zile, de 23 februarie 1942, autoritățile portuare au dispus trimiterea vasului înapoi, în Marea Neagră, pentru a reveni în România. Tragicul destin al navei „Struma” a făcut ca a doua zi, la 24 februarie 1942, vasul să se scufunde și să ia cu el, în adâncurile înghețate ale Mării Negre, peste 760 de români evrei. Soarta a făcut ca să fie un singur supraviețuitor, un tânăr, pe nume David Stoliar, din București, datorită căruia opinia publică a aflat multe dintre dramele care au avut loc atunci, la bord.

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!