(VIDEO) Ce spune conducerea Șantierului Naval despre plecarea Damen din Mangalia
Știrile zilei
Astăzi, conducerea Șantierului Naval Mangalia a susținut o conferință privind rezilierea Acordului de Asociere, încheiat în anul 2018 între statul român și Damen.
Prin adoptarea Legii nr. 187/2023, a fost anulat cadrul juridic în baza căruia funcționa asocierea dintre statul român și Damen în ceea ce privește Șantierul Mangalia, se arată într-un comunicat transmis vineri de Damen.
Prezenți la conferința susținută astăzi au fost directorul general al DSMa și președinte al Directoratului Șantierului Naval Mangalia – Sofien Lamiri și membrii Directoratului: Liliana Constantin și Dan Egmond Ognef.
„Astăzi dorim să facem un anunț important pentru șantierul nostru, în legătură cu un eveniment major negativ care s-a produs asupra formatului de lucru. Controlul managerial și operațional nu mai poate fi exercitat de către Damen Holding ca investitor minoritar.
Astfel, directoratul șantierului a luat act de promulgarea Legii 187/2023 ce modifică Ordonanța de Guvern nr. 109/2011, privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, care are un impact semnificativ, respectiv de anulare a cadrului legal adoptat în 2018, ce a stat la baza realizării parteneriatului dintre cei doi acționari ai noștri: Statul Român, prin Ministerul Economiei și SN 2 Mai cu 51% pe de o parte și Damen Holding cu 49% pe de altă parte și în baza căruia controlul operațional și managerial al șantierului au fost încredințate către Damen Holding, atâta timp cât este acționar”, a spus Liliana Constantin, membru al directoratului.
Totodată, Liliana Constantin a precizat și că în Șantierul Mangalia s-au pus bazele unei afaceri ce se află în continuă creștere, care și în prezent susține un ecosistem de muncitori, parteneri locali și contribuții la bugetele statului, locale și centrale.
„În contextul unei configurații unice și de pionierat în România, realizată în 2018, cu statul român – acționar majoritar cu 51% și Damen Holding – acționar minoritar cu 49% și care deținea controlul managerial și operațional al companiei, în șantierul nostru s-au construit fundamentele unei afaceri aflată în continuă creștere și care în prezent susține un întreg ecosistem de muncitori, parteneri locali și contribuții la bugetele statului locale și centrale. Pe baza acestei configurații, Grupul Damen a susținut șantierul cu finanțare – know-how, resurse specializate, precum și cu clienți și contracte necesare pentru a face șantierul nostru unul competitiv pe piața națională, europeană si internațională.
Din perspectiva dezvoltării industriei românești în concordanță cu tendințele economice globale, considerăm acest tip de colaborare ca fiind o oportunitate pentru viitorul industriei românești, pentru o dezvoltare rapidă și de plasare a României ca actor industrial relevant în piețele internaționale”, a explicat Liliana Constantin.
Un domeniu extrem de atractiv, pe care Damen îl avea în vedere pentru perioada următoare, era cel al eolienelor: „Datorită caracteristicilor sale, șantierul acesta poate deveni un actor major pe piața energiei eoliene offshore, care în prezent este evaluată la 200 de miliarde de euro. Acest lucru putea fi realizat cu ajutorul și expertiza Grupului Damen„, a mai arătat reprezentantul Directoratului Damen Shipyards Mangalia.
Citește și:
https://ziarulamprenta.ro/economie/damen-pleaca-din-mangalia-va-fi-reziliat-contractul-de-asociere-cu-statul-roman-de-la-santierul-naval/234851/