VIDEO Cristian Popescu Piedone, șeful ANPC, declarații IMPORTANTE despre Terasa Ștefan, din Costinești: proprietarii au remediat și solicitat în scris redeschiderea

Știrile zilei
Cristian Popescu Piedone, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) face o serie de precizări, în urma ecourilor apărute în spațiul online, referitoare la redeschiderea activității unuia dintre agenții economici asupra căruia s-a dispus OTPS (oprirea temporară a activității).
Piedone spune că în data de 5 iulie 2025, comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor au efectuat un control în cadrul unității cu denumirea „Terasa Ștefan” din Costinești, județul Constanța.
În urma celor constatate, ANPC a dispus măsura închiderii temporare a unității, de la 0-6 luni, în funcție de rapiditatea remedierii problemelor din partea agentului economic.
„La Terasa Ștefan, blocul alimentar era într-o stare jalnică: 101,2 kg de mâncare nesigură (fără etichete clare, depozitată la temperaturi nepotrivite) au fost sigilate și scoase din consum, grăsime acumulată, frigidere murdare, agregate prăfuite, igienă generală de neacceptat. S-a aplicat amendă de 10.000 lei, cu oprirea temporară a activității și propunere de închidere temporară de până la 6 luni.”(raport ANPC, 5 iulie 2025)“, se mai arată în mesajul președintelui ANPC.
Cristian Popescu Piedone mai susține că în „48 de ore, proprietarii terasei au dus la îndeplinire măsurile ANPC, au solicitat în scris redeschiderea unității, iar o echipă a Autorității a mers în control și a verificat dacă sunt îndeplinite condițiile și a dispus redeschiderea acesteia, în baza Ordonanței de Urgență nr. 21/1992, actualizată, și Legii nr. 296/2023, care reglementează Codul Consumului“.
„Potrivit legeii, ANPC poate decide oprirea temporară a activității unei afaceri, fie că este vorba despre prestarea de servicii sau comercializarea de produse, atunci când sunt descoperite abateri grave. Redeschiderea unei unități închise temporar de Autoritate se face parcurgând următorii pași legali: Remedierea problemelor
Depunerea cererii de reevaluare, Contestație în instanță( dacă unitatea nu este de acord cu decizia ANPC, în 15 zile de la primirea deciziei de sancționare, la Secția Contencios Administrativ a tribunalului de pe raza de competență). Reamintim că Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor urmărește numai respectarea legii, cât și protecția drepturilor cetățenilor consumatori care plătesc pentru bunuri și servicii. ANPC încurajează agentul economic care înțelege că rapiditatea cu care își rezolvă deficiențele de funcționare este echivalentă cu rapiditatea redeschiderii afacerii“, a mai completat Cristian Popescu Piedone, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.
Citește și