VIDEO Dosarul lui Vlad Pascu, amânat pentru 15 noiembrie. Avocatul Cuculis: Lucrurile devin și mai ȘOCANTE
Știrile zilei
Judecătoria Mangalia a dispus astăzi amânarea dosarului care îl vizează pe Vlad Pascu, după ce instanța a constatat că nu au fost comunicate rapoartele expertizelor medico-legale aprobate în cauză.
Următoarea înfățișare a fost stabilită pentru vineri, 15 noiembrie 2024, de la ora 10.00, urmând ca, până la termenul viitor, instanța să revină cu o adresă către Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța pentru a se comunica spre Institutul Național de Medicină Legală rapoartele solicitate necesare pentru efectuarea expertizei medico-legale în legătură cu persoana vătămată Coniac Vlad-Alexandru.
La termenul de astăzi fusese depus doar raportul de expertiză cu privire la persoana vătămată Ionescu Cristina Ileana.
În acest context, rămâne de văzut dacă raportul ce a lipsit la înfășișarea de astăzi va fi depus la dosar până la termenul viitor.
Este puțin probabil ca procesul să se termine anul acesta:
„A fost o lipsă de comunicare între INML și o instituție medicală care nu a comunicat niște informații medicale cerute de INML, în cazul uneia dintre persoanele vătămate. În cazul celeilalte persoane vătămate, raportul de expertiză a fost depus la dosarul cauzei“, a declarat Adrian Bendeac, avocatul lui Vlad Pascu, la ieșirea din sala de judecată.
„Este prematur de spus dacă următorul termen de judecată va fi și ultimul, pentru că, în situația în care și cel de-al doilea raport va fi depus, bineînțeles, va urma o perioadă în care și părțile vor lua la cunoștință de acesta și, dacă apreciază că sunt aspecte ce ar putea fi contestate, cu siguranță, formulează obiecțiuni. Acestea pot fi formulate, în mod teoretic, de către oricare parte din dosar“, a mai spus avocatul.
„În situația în care rapoartele vor fi depuse și nu vor exista obiecțiuni, deși au existat și sunt depuse la dosar obiecțiuni cu privire la celelalte expertize, de către partea responsabilă civilmente, atunci s-ar putea ca procesul să se termine până la finalul anului, dar este prematur să discutăm acum, căci nu știm dacă vor fi depuse sau nu obiecțiuni“, a mai precizat apărătorul.
„Amânarea era previzibilă“
Avocatul Adrian Cuculis, apărătorul părților civile, a făcut următoarele precizări, la ieșirea din sala de judecată:
„Amânarea era previzibilă, dar de ce suntem extraordinar de șocați este că, după ce am așteptat două luni, trei luni de zile de la momentul de la care s-a dispus expertizarea, INML vine, cel puțin cu privire la Ionescu Cristina, și dă un răspuns absolut fantasmagoric, respectiv, leziunile traumatice au determinat infirmitatea.
Păi, cred că lucrul acesta l-ați observat cu toții, că au determinat infirmitatea, doar că lucrurile devin și mai șocante, în momentul în care citești obiecțiunile depuse de Vlad Pascu, pentru că se sugerează în aceste obiecțiuni și pe care, bineînțeles, trebuie să le combatem, se sugerează, în referire la Ionescu Cristina, că infirmitatea ei ar fi fost determinată de către intervenția unui medic rezident din Spitalul Mangalia, atunci când a fost dusă și când s-a efectuat prima intervenție chirurgicală. O ipoteză absolut halucinantă, pe care, în momentul de față, apărarea lui Vlad Pascu, prin medicul legist, a ridicat-o în fața instanței de judecată“.
„Problematic este și raportul de expertiză medico-legală, pentru că se arată că a intervenit o infirmitate, dar o infirmitate trebuie să fie permanentă, pentru a schimba încadrarea juridică a faptei, nu «o infirmitate»“, a mai spus avocatul.
Acesta a mai precizat că se așteaptă ca dosarul să se mai amâne, pentru că instanța și părțile trebuie să se lămurească în legătură cu expertizele, care sunt cruciale, pentru a se stabili corect încadrarea juridică. Avocatul a mai spus că raportul depus în legătură cu Ionescu Cristina este incomplet, nu se precizează leziunea dacă este permanentă sau nu și gradul de infirmitate.
Tatăl lui Sebi: „Mâine – poimâine o să spună că a fost un malpraxis“
Valentin Olariu, tatăl lui Sebastian Olariu, a declarat, la ieșirea din sala de judecată, în referire la obiecțiunile aduse de Vlad Pascu prin avocați la raportul de expertiză al părții vătămate Ionescu Cristina cu privire la eventuala culpă a medicului rezident de la Mangalia ce ar fi provocat infirmitatea, că „mâine-poimâine o să spună că a fost un malpraxis“.
„Ne miră și pe noi ce pot să mai scoată, doar ca să își apere drogatul. … Mâine-poimâine o să spună că a fost un malpraxis, că au greșit medicii“, a spus tatăl lui Sebi.
Precizăm că trimiterea în judecată reprezintă o etapă a procesului penal, reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul constituțional al prezumției de nevinovăție.
Conform legislației în vigoare în România, orice persoană se bucură de prezumția de nevinovăție. „Orice persoană este considerată nevinovată până la stabilirea vinovăției sale printr-o hotărâre penală definitivă“ (Art. 4, alin. 1 Codul de procedură penală).
OBSERVAȚII:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Incredibil, o încearcă pe aia cu „mortul e de vina” …. Dacă și acest nemernic va scăpa ieftin, înseamnă că justiția în România a murit!