Percheziții DIICOT
Percheziții DIICOT
Ieri, au fost efectuate șapte percheziții domiciliare pe raza municipiului Râmnicu Vâlcea, județul Vâlcea, la adresele unor persoane cercetate pe teritoriul SUA pentru comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, tâlhărie, furt, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și spălare a banilor.

Perchezițiile au fost efectuate de procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul IGPR – DCCO – Serviciul de Combatere a Grupurilor de Criminalitate Organizată, în baza unei comisii rogatorii.

În perioada 2020 – 2022, grupul infracțional organizat, constituit pe fondul relațiilor de rudenie dintre membrii săi, a fost implicat, pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, a zeci de infracțiuni de „furt prin distragerea atenției”, în dauna unor persoane vătămate, cetățeni americani, în general persoane în vârstă, cărora le-au fost sustrase bijuteriile pe care le purtau sau diverse sume de bani pe care le aveau asupra lor.

De asemenea, dacă persoanele vizate ripostau, acestea erau deposedate prin violență de bunurile deținute.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

„Membrii grupului infracțional organizat au transferat din S.U.A. în România o parte dintre bijuteriile sustrase, în valoare de aproximativ 120.000 de dolari S.U.A. și în scopul spălării profitului infracțional obținut au achiziționat lingouri și monede din aur în valoare de aproximativ 732.000 de dolari S.U.A., precum și 2 autoturisme de lux, în valoare de 260.575 de dolari S.U.A., respectiv  230.000 de dolari S.U.A.. În plus, membrii grupului infracțional organizat au comercializat pe teritoriul american, fără a fi autorizați, bijuterii din aur sau din metal comun cu privire la care pretindeau în mod fraudulos că ar fi confecționate din aur”, transmite DIICOT.

O parte din aurul și bijuteriile aduse în România au fost amanetate la diverse societăți comerciale de profil în vederea obținerii de sume de bani

Totodată, suspecții au solicitat și obținut de la Guvernul SUA ajutoare de șomaj destinate contracarării efectelor pandemiei SARS-COV2, folosind în acest scop acte false, în contextul în care nu îndeplineau condițiile pentru accederarea la aceste indemnizații.

În prezent, față de doi membri ai grupului instanțele de judecată din  S.U.A. au dispus măsura arestării preventive .

Telefoane mobile, înscrisuri, bijuterii și bani, descoperite în urma perchezițiilor

Astfel, în urma perchezițiilor efectuate ieri, au fost identificate și indisponibilizate: trei autoturisme de lux în valoare de 317.000 dolari SUA, 260.575 dolari SUA , respectiv  40.000 dolari SUA, aproximativ 200 de grame bijuterii din aur, un ceas de lux, suma de 8.000 de lei, 7 telefoane mobile și mai multe înscrisuri relevante pentru cauză.

Astăzi, organele de cercetare penală au identificat, ridicat și indisponibilizat pe raza județului Ilfov, un alt autoturism de lux, în valoare de aproximativ 250.000 de dolari SUA.

Activitățile din cadrul comisiei rogatorii internaționale au fost efectuate cu sprijinul polițiștilor din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vâlcea, iar acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul B.S.I.J. Vlad Țepeș.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția operațiuni Speciale din cadrul IGPR.

La acțiunea operativă au asistat pe durata activităților procedurale efectuate 3 agenți federali din cadrul Biroului FBI San Diego și un agent IRS, precum și 2 reprezentanți ai Biroului FBI din București. Cooperarea polițienească a fost realizată prin intermediul Biroului FBI de la București.

Autoturismele au fost preluate în custodie de către Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.

Se precizează că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Video: www.diicot.ro

Foto: Captură video

OBSERVAȚII:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și:

Trafic de droguri în familie: Un suspect a transportat din Spania în România cinci kilograme de hașiș, la solicitarea fiicei sale

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.