Vinerea Mare, zi de mare doliu pentru creștinitate: De ce femeile nu coc pâine astăzi
Știrile zilei
Vinerea Mare este zi de mare doliu pentru întreaga creștinitate. În această zi, Mântuitorul Iisus Hristos a fost răstignit și a murit, scrie Crestinortodox.ro.
Este o zi aliturgică, deoarece Liturghia reprezintă jertfa nesângeroasă a lui Iisus Hristos, în chipul pâinii și al vinului, iar cele două jertfe nu pot fi aduse în aceeași zi. În această seară se oficiază denia Prohodului Domnului.
În mijlocul bisericii se scoate Sfântul Epitaf, care Îl închipuie mort pe Mântuitorul, înconjurat de Apostoli și Maica Domnului, pe sub care toată lumea trece, până în după-amiaza zilei de sâmbătă.
În zorii zilei de Înviere este dus din nou în Sfântul altar și este așezat pe sfânta masă, unde rămâne până în miercurea de dinainte de Înălțarea Domnului.
Se spune că, pe cei ce trec de trei ori pe sub Sfântul Epitaf nu-i doare capul, mijlocul sau șalele în cursul anului, iar dacă își șterg ochii cu marginea epitafului nu vor suferi de dureri de ochi.
Totodată, ziua de astăzi mai este numită și Vinerea Seacă, deoarece vârstnicele posteau post negru, iar seara, la Denia Prohodului Domnului, luau anafura de la biserică.
Sfântul Epitaf
După cântarea Prohodului Domnului, tot soborul înconjoară biserica de trei ori, cu Sfântul Epitaf, care apoi este așezat pe masa din mijlocul bisericii.
La finalul slujbei, femeile merg la morminte, aprind lumânări și îi plâng pe cei care nu mai sunt. De asemenea, preotul împarte florile aduse, care sunt considerate bune leacuri.
Lumea pleacă spre casă cu lumânările aprinse pe drum, pentru ca morții să afle de venirea zilelor mari.
În popor se crede că dacă plouă în Vinerea Mare, anul va fi mânos, însă, dacă nu, anul va fi unul roditor. Totodată, unii cred că, dacă se scufundă de trei ori, astăzi, în apă rece, vor fi sănătoși tot anul.
Femeile nu gătesc borș în acesta zi, să nu se scalde Necuratul în el, nu coc pâine sau altceva, să nu ardă mâinile Maicii Domnului, nu cos, ca să nu orbească, nu țes, nu torc, nu spală, pentru a nu o supără pe Sfânta Vineri, afumă casa cu tămâie, înconjurând-o de trei ori, în zorii acestei zile, pentru ca gângăniile și dihaniile să nu se apropie de casă și de pomi.
Sursa: www.crestinortodox.ro
Foto: www.doxologia.ro
Citește și:
Săptămâna Patimilor: De ce gospodinele scot totul din casă la aerisit în Lunea Mare
Marțea Mare: Pilda celor zece fecioare și ce semnificație are
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare: De ce fetele tinere fac 12 noduri unei ațe