DIICOT
DIICOT
Prin rechizitoriul din data de 20 septembrie, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a doi inculpați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat în anul 2014. Una dintre persoanele trimise în judecată este Ioan Anton, supranumit „Împăratul”.

Persoanele care fac parte din grupul infracțional calificat au efectuat următoarele fapte: omor calificat (o victimă), tentativă la omor calificat (două persoane vătămate), instigare la tâlhărie calificată (o victimă) și șantaj.

Unul dintre inculpați este în stare de arest preventiv, iar celălalt este arestat în lipsă.

În perioada martie – aprilie 2014, pe teritoriul Irlandei, cei doi inculpați împreună cu alți zece cetățeni români au constituit un grup infracțional organizat, în vederea comiterii unor infracțiuni de omor.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

Membrii grupului au urmărit și supravegheat persoane considerate rivale grupării infracționale. De asemenea, au exercitat asupra acestora acte de violență extremă cu răngi, bâte și cuțite. Una dintre victime a decedat.

Acte de violență extremă urmate de sustragerea bunurilor

La data de 10 aprilie 2014 inculpații, alături de mai multe persoane, au pătruns în locuința victimei, prin spargerea ușii de acces, și au exercitat asupra a două persoane acte de violență, lovindu-le pe acestea în zone vitale (zona capului). Actele de violență au fost urmate de sustragerea din locuință a mai multor bunuri.

Potrivit comunicatului din 2018, victima a încercat să se salveze, sărind de la balconul apartamentului, situat la etajul 1, dar membrii grupării au continuat urmărirea acesteia și aplicarea repetată a mai multor lovituri până când aceasta nu a mai prezentat semne că ar fi conștientă.

Ulterior, victima a fost transportată la un spital din orașul Dublin, însă actele de violență au provocat leziuni traumatice grave, iar la data de 13 aprilie 2014, a decedat.

Unul dintre inculpați a amenințat două persoane în luna aprilie 2014, solicitându-le sume de bani cu titlul de taxe de protecție care trebuiau plătite în termen de o săptămână (sume cuprinse între 5.000 și 7.000 de euro).

Dosarul a fost înaintat spre Tribunalul București.

Prin rechizitoriul din data de 20 martie 2018, s-a dispus trimiterea în judecată a altor nouă inculpați, aceștia fiind condamnați, în primă instanță, la data de 20 aprilie 2021 la pedepse care totalizează 177 de ani de închisoare. Inculpații sunt obligați să plătească despăgubiri civile de 1.150.000 de euro daune morale.

Activitățile judiciare au fost efectuate cu spirijinul ofițerilor de poliție din cadrul D.C.C.O. – Serviciul de Combatere a Grupurilor de Criminalitate Organizată.

Principiul prezumției de nevinovăție nu poate fi înfrânt în niciun fel

DIICOT precizează că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare. Această situație nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Foto: Ilustrativ (arhivă)

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.