Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea” al județului Constanța au fost solicitații să acționeze la 182 de intervenții în weekend-ul de Rusalii, de trei ori mai multe față de o zi obișnuită: „Zilnic, avem peste 50 sau peste 60 de solicitări”, au transmis reprezentanții ISU Constanța.

La nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „ Dobrogea“ al județului Constanța s-au constituit patru puncte temporare de lucru. Acestea au fost amplasate în localitățile Agigea, Valu lui Traian, Vama Veche și Valea Dacilor și reprezentat o măsură operațională suplimentară. Cele patru centre sunt dotate cu câte un echipaj de stingere și sunt operaționale până mâine, la ora 8.00, în vederea reducerii timpului de răspuns în cazul producerii unor situații de urgență.

Răspunsul zilnic a fost asigurat prin folosirea capabilităților de la nivelul celor zece subunități, din care: 25 autospeciale de stingere cu apă și spumă, zece ambulanțe de prim ajutor, o ambulanță de terapie intensivă, trei autospeciale pentru transport personal și victime multiple, cinci autospeciale de intervenție și salvare de la înălțime, patru autospeciale pentru descarcerare, precum și celelalte mijloace tehnice.

Până în acest moment (13.06.2022, ora 12.00), la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al județului Constanța s-au înregistrat 182 apeluri la numărul unic de urgență 112. Astfel, pompierii militari au executat 148 misiuni de acordare a primului ajutor medical și au intervenit pentru stingerea a nouă incendii în localitățile Constanța, Horia, Piatra, Medgidia, șase dintre acestea fiind incendii de vegetație uscată iar unul s-a manifestat la un adăpost de animale dezafectat, în celelalte cazuri fiind vorba despre cetățeni care au dat foc vegetației uscate sau gunoiului menajer în propriile curți, ținând focul sub supraveghere sau cabluri electrice și care nu au ridicat probleme majore.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

Una dintre situațiile de urgență în care pompierii militari au fost solicitați a avut loc pe 11 iunie, atunci când au intervenit la un incendiu manifestat la o locomotivă din Gara Constanța, pe linia 4. La fața locului s-au deplasat trei autospeciale de stingere cu apă și spumăm, o autospecială SMURD tip B și un echipaj de descarcerare. Locomotiva nu se afla cuplată la vagoane și nu s-au înregistrat victime. Au ars cabluri electrice în zona unui dintre motoare și o doză de conexiune.

Pompierii militari au intervenit și în cazul a 11 accidente rutiere, unul din ele soldat cu decesul unei persoane în vârstă de 50 de ani, iar din celelalte au rezultat nouă persoane rănite, trei dintre ele refuzând transportul la unitățile medicale, precum și la o persoană – bărbat, 48 de ani, scos din mare de cetățeni, în zona hotelului Excelsior din stațiunea Mamaia. În urma aplicării  protocolului de resuscitare, victima a fost transportată la Unitatea de Primiri Urgențe.

Echipajele ISU Dobrogea au fost solicitate să intervină și pentru salvarea din mediul acvatic a două persoane care au căzut de pe un skyjet. Până la sosirea pompierilor militari și a echipajului ARSVOM, cele două persoane au fost scoase la mal de salvamari. Au fost evaluate medical de echipajele SMURD, iar acestea au refuzat transportul la spital.

Pe linia Inspecției de Prevenire, pompierii militari au executat controale la unități turistice sau amenajări temporare la care a fost anunțată afluență mare de public. Pe timpul verificărilor au fost urmărite, printre alte aspecte, dotarea cu mijloace de primă intervenție, menținerea liberă a căilor de evacuare și exploatarea în condiții de siguranță a instalațiilor electrice.

Astfel, atât premergător, cât și pe timpul weekend-ului prelungit, inspectorii de prevenire din cadrul ISU Dobrogea au executat 12 controale de specialitate la operatori de alimentație publică – însemnând cluburi, baruri, restaurante, precum și la o amenajare temporară (festivalul Seawolves Bike Fest 14). Urmare a verificărilor executate, au fost identificate două clădiri care funcționau fără autorizație de securitate la incendiu și au fost aplicate 78 sancțiuni, din care 60 avertismente și 18 amenzi în cuantum de 16.500 lei.

ISU „Dobrogea” a constatat și câteva deficiențe: mijloace de primă intervenție (stingătoare) insuficiente, instalații electrice exploatate cu deficiențe (conductori electrici neizolați corespunzător sau pozați direct pe material combustibil), hote necurățate.

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență din Constanța au mai precizat că verificările vor continua și în cursul acestei zile.

Foto: Arhivă

Citește și:

Zeci de șoferi drogați sau băuți la volan prinși în acest week-end, pe litoral

 

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar