Cele două grădinițe noi care s-au construit în comuna Mihail Kogălniceanu în ultimul an – cea de pe strada Călugăreni și cea de pe strada Libertății, vor fi date în folosință la începutul anului școlar 2021 – 2022. Primarul comunei, Ancuța Belu, a dorit să facă această precizare în contextul apariției unor discuții printre locuitorii comunei cu privire la necesitatea deschiderii noilor spații de învățământ înainte de debutul anului școlar.

“O grădiniță nu se poate deschide decât la începutul unui an școlar. Organigrama se aprobă începând cu februarie martie pentru anul școlar 2021 – 2022. Grădinița va fi în subordinea Inspectoratului Școlar Județean Constanța. Eu voi preda clădirea, iar cadrele didactice și personal auxiliar vor fi în subordinea ISJ. Suntem în autorizare, am depus documentația pentru obținerea autorizației de la ISU, este ultimul aviz pe care trebuie să îl luăm. Ulterior, demarăm procedura de avizare ARACIP, iar mai apoi predăm grădinițele ISJ”, a explicat Ancuța Belu, primarul comunei Mihail Kogălniceanu.

Cât privește numărul de copii care va fi acceptat în noile grădinițe, edilul comunei ne-a precizat că ARACIP va stabili dacă se va păstra efectivul de copii stabilit, 50 pentru fiecare grădiniță, sau, din cauza situației actuale, se va accepta un număr mai mic. Totul pentru siguranța copiilor și implicit a cadrelor didactice.

“Proiectarea clădirilor s-a făcut atunci când nu exista pandemia, iar acum s-ar putea să ne înjumătățească efectivul de copii”, a mai completat primarul.

Autoritățile locale aveau în plan să transfere preșcolarii de la cele mai apropiate grădinițe în cele noi, iar pe cele vechi să le includă într-un program de reabilitare.

“La grădinițele vechi ar fi nevoie de recompartimentări și lucrări mai ample. La grădinița de pe strada Unirii – pe care o voi transfera pe strada Libertății – am făcut o expertiză a reieșit că nu are temelie, are aceeași vechime cu primăria – din 1950”, explică primarul care se gândește că nu ar fi rentabil să o reabiliteze pe aceasta ci să construiască una nouă.

Reamintim că lucrarea la grădinița de pe strada Libertății a fost predată constructorului în luna august 2019 și a avut o valoare de 1.558.095,63 lei. Contractul predat a vizat “Servicii de proiectare tehnică, verificare tehnică a proiectului și asistenţă tehnică din partea proiectantului și execuție lucrări aferente obiectivului “Grădinița cu orar prelungit din Mihail Kogălniceanu”.

Cât despre cealaltă instituție de învățământ, cea construită pe strada Călugăreni, aflată aproape de intersecția cu DN2A, lucrarea a fost finanțată prin Programul Național de Dezvoltare Rurală – PNDR și a avut o valoare de 1.640.684,08 lei.

Citește și:

(Foto) Locuri de joacă noi pentru copiii din Mihail Kogălniceanu 

Pub
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar