Autoritățile locale din Saligny au încheiat un an 2018 cu multe realizări, dar și cu multă muncă. A fost anul în care proiectul de asfaltare a tuturor străzilor din comună s-a realizat în ritm accelerat, când conducta de alimentare cu apă a comunei, veche de 50 de ani a fost schimbată, dar și anul în care proiecte pe partea de educație s-au materializat iar altele au fost contur, deocamdată pe hârtie.  

Pentru copiii din comună, autoritățile locale au reușit să dea în folosință sala de sport din curtea Școlii nr. 1 din Saligny și să gândească un proiect nou de construire a unui nou corp de școală. Proiectul a fost însă contestat, dar administrația locală a depus contestație considerând că punctarea s-a realizat fără să se țină seama de mai multe aspecte.

De asemenea, tot pentu elevii comunei, dar și pentru cei mai mici, s-a dat în folosință terenul de sport de la Ștefan cel Mare, iar un altul, în Făclia, va prinde contur imediat ce vremea va permite începerea lucrărilor. Bani în acest sens există, chiar și Consiliul Județean Constanța a atribuit, în ultima ședință din 2018 suma de 150.000 de lei în sprijin.

 

Tot pentru copiii din comună, primăria Saligny a încheiat, de la 1 noiembrie, un parteneriat cu un instructor de dansuri populare care urmează să demareze cursurile. Va alege copiii care au talent și ureche muzicală și până de sărbători, spun autoritățile locale, aceștia vor susține primul lor spectacol susținut în fața colegilor, a părinților și profesorilor. De asemenea, autoritățile locale urmează să comande și costume naționale, de mai multe tipuri.

Făclia asfaltat prima dată de la înființarea satului

La finele lunii noiembrie, pentru că vremea a permis s-a dat startul asfaltării în satul Făclia și astfel, pentru prima dată locuitoriii se vor bucura de un confort pe care îl merită și de care nu beneficiau până acum.

Din cele trei sate componente ale comunei Saligny, Făclia a rămas ultimul care a intrat în proiect. Asta pentru că recent au fost finalizate lucrările de înlocuire a conductelor de apă potabilă. Este vorba despre o rețea veche de 50 de ani iar lucrarea trebuia realizată de urgență.

Constructrul a turnat deja primul strat de asfalt pe mai multe străzi. Se dorește ca în primăvara acestui an, proiectul să fie finalizat, înainte de termenul final de execuție a lucrării.

Planurile din 2019

Administrația locală din Saligny are planuri mari pentru acest an: gaze în comună și finalizarea proiectului Centrului medical din Saligny. Cereri pentru branșarea există printre locuitorii comunei, de aceea, în perioada următoare se va face o acțiune de informare a cetățenilor pentru a vedea câți localnici ar dori să se branșeze.

De asemenea, alt obiectiv pentru anul ce urmează este inaugurarea centrului medical ce urmează a fi construit la intrarea în Saligny, un proiect a cărui execuție a fost scoasă de  la licitație, în SEAP, iar luna aceasta vom afla cine se va ocupa de construcția lui.

În plus, în 2019 sunt mari șanse ca lucrările la Căminul Cultural din Ștefan cel Mare să fie gata după ce o perioadă destul de lungă acestea au stagnat din cauza constructorului care a renunțat la contract. Acesta a motivat că nu ar avea forță de muncă necesară pentru a finaliza proiectul la care s-a angajat. Aflându-se în acea situație, autoritățile locale au fost nevoite să reia procedura de licitație și să desemneze un nou constructor care, cu speranță, va duce la bun sfârșit proiectul.

Proiectul Căminului Cultural este finanțat de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL).

Citește și:

Saligny: Se schimbă conducta de alimentare cu apă și se va construi un teren de sport la Făclia

Asfaltarea la Făclia se apropie de final. Când va fi gata proiectul pe teritoriul întregii comune Saligny

În 2019, taxele și impozitele locale în Saligny rămân la fel ca anul trecut

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.