Pichetarea Prefecturii Constanța de către locuitorii municipiului Medgidia
Pichetarea Prefecturii Constanța de către locuitorii municipiului Medgidia
Cetățenii municipiului Medgidia au fost astăzi alături de primarul Valentin Vrabie la acțiunea de pichetare a Prefecturii Județului Constanța. Manifestarea a fost organizată de primarul din Medgidia și a venit ca urmare a refuzului reprezentantului Guvernului în teritoriu, Dumitru Jeacă, de a răspunde adreselor trimise de Primăria Medgidia.

Locuitori ai municipiului Medgidia, de diverse vârste și categorii sociale, au venit în această dimineață să își ceară drepturile prin acțiunea pașnică de pichetare a Prefecturii Constanța. Cetățenii din Medgidia și-au adus si pancarde cu diferite mesaje prin care s-au scos la lumină diferitele probleme ale localnicilor din Medgidia, mesaje care au justificat prezența lor în fața Instituției Prefectului. “Consiliu Local Toxic”, “Ce vrem noi pentru Medgidia? Un trai decent, demnitate și respect”, “Politicieni, Medgidia nu-i a voastră”, “Politicieni, a venit timpul să dați socoteală. Orașul nostru sau scaunul nostru”, “Politicieni, Medgidia nu-i moșia voastră”, “Medgidia s-a trezit, toată lumea-a amuțit”, “Demnitate mai presus de toate”, “Domnule prefect, ne-am săturatm d-aia noi ne-am adunat”, au fost doar câteva din mesajele transmise prin intermediul pancardelor.

O luptă democratică pentru comunitate

Alături de ei a fost prezent tot timpul, primarul Valentin Vrabie care le-a explicat acestora, despre piedicile pe care le are în mod constant atunci când vine vorba despre aprobarea unor hotărâri de Consiliu Local care ar produce efecte pozitive asupra orașului. Un municipiu gri, pe care tinerii îl ocolesc, care reușește cu greu și cu eforturi mari din partea administrației locale să-și pună în aplicare proiectele. “Aici nu este despre Vrabie, și ce faceți voi aici este despre un act democratic, nu este o agresiune împotriva statului român. Țara asta este a vostră și ceea ce faceți voi aici nu este o cerșeală. Până la urmă este o luptă: cine are legea CÂȘTIGĂ, cine nu PLEACĂ ACASĂ. Ați făcut efort să ajungeți aici pentru că aveți o motivație: fiecare leu al familiei voastre. Și așa Medgidia este un oraș căzut economic și vă spun că știu. Este o luptă democratică pentru comunitate. Rar văd oameni care fac un pas înainte. Toată lumea se oprește la a simula războiul cu autorităților, puțini au curajul să îl pornească”, le-a spus cetățenilor prezenți și Nelu Cosma, un vechi locuitor al municipiului Medgidia, aflat în zonă la ora protestului.

“Noi suntem aici ca să luptăm pentru Medgidia, să rămânem în Medgidia, să fim acasă, să nu plecăm”, a mai spus Cosmin Munteanu, unul dintre protestatari.

Vrabie le-a transmis cetățenilor că a fost nevoit să pună în acțiune un astfel de demers ca urmare a întârzierii demarării referendumului local pentru dizolvarea Consiliului Local Medgidia, dar și a lipsei unor răspunsuri la adresele înaintate de Primăria Municipiului Medgidia către Prefectura Constanța. “Au trecut doi ani și puțin de când consilierii locali din municipiul Medgidia blochează, în cunoștință de cauză, proiecte pentru dezvoltarea orașului. Vorbesc despre proiecte de accesare de fonduri europene sau guvernamentale, iar în ultima ședință de Consiliu local aceștia au votat împotriva aprobării unui PUD pentru construirea unei fabrici în Medgidia. Pentru mine este strigător la cer…. consilierii locali au inițiat și aprobat două hotărâri de Consiliu Local care vizează bunuri ale Municipiului Medgidia, le-au pus pe ordinea de zi, fără a avea aviz de legalitate din partea secretarului municipiului. Acestea au fost aprobate, iar la acel moment am cerut Instituției Prefectului, care dă avizul de legalitate al hotărârii, să se exprime dacă este favorabil sau nu, însă de patru luni și jumătate, Instituția Prefectului nu a dat niciun răspuns”, a spus edilul Municipiului Medgidia.

Primarul a vorbit și despre situația creată de semnăturile unor persoane care ar fi fost decedate la momentul întocmirii documentelor: “Am respectat procedura legală pentru strângerea de semnături, au fost implicați sute de oameni în acest demers și am înaintat Prefecturii 10.400 de semnături. Au trecut luni de zile și niciun răspuns din partea domnului prefect, în timp ce în Medgidia măcelul împotriva orașului continuă. Am ales să organizăm acest protest până când va rezolva domnul prefect problema. Prefectura nu mi-a înaintat mie nicio listă a semnăturilor valide și invalide. Normal ar fi fost să îmi spună câte semnături nu am valabile și câte ne mai trebuie pentru a face un lucru normal. Mă întreb, de ce fug partidele politice de alegeri?”, a mai adăugat Vrabie.

Problemele se vor tranșa printr-o “comunicare instituțională”

După o oră de protest pașnic, primarul Valentin Vrabie a fost chemat la discuții de prefectul Dumitru Jeacă. În spatele ușilor închise, au punctat modul în care vor fi rezolvate adresele pe care edilul din Medgidia le-a transmis spre soluționare instituției abilitate în acest sens. La finalul întrevederii, primarul a precizat: “Vom comunica instituțional între Prefectură și Primărie, toate așa-zisele nereguli se vor corecta. Păcat că s-a ajuns în spațiul public să se banalizeze acest demers al nostru. Sper să rezolvăm într-un ritm rapid această prolemă cu referendumul, care este vitală”, a mai precizat primarul care a adăugat că  în aceste condiții acțiunea de pichetare a fost suspendată. “La momentul potrivit vom mai vedea ce pași vom mai face”, a mai adăugat Vrabie.

Citește și:

Primarul din Medgidia, Valentin Vrabie, se mobilizează pentru acțiunea de pichetare a Prefecturii Constanța

Acțiunea de pichetare a Prefecturii Constanța, pe ultima sută de metri. Mesajul edilului Valentin Vrabie către locuitorii municipiului Medgidia

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.