Consiliul Local Medgidia
Consiliul Local Medgidia
Consilierii locali din Medgidia nu au reușit nici ieri să găsească acel numitor comun pentru care își ocupă locul în Consiliul Local și anume cetățeanul și interesul lui. În ședința extraordinară care a avut loc aseară, două proiecte de hotărâre nu au întrunit cvorumul necesar pentru a fi supuse dezbaterii iar unul, foarte important pentru comunitatea locală, rectificarea bugetară, nu a primit voturi suficiente din partea consilierilor locali pentru a trece. 
Publicitate

”O parte a consilierilor locali din municipiul Medgidia, printe care Stelian Caprinciu, Petre Epure, Marian Butnaru și Ion Narcis Ion și-a arătat încă o dată , dezinteresul total față de tot ceea ce înseamnă binele și prosperitatea cetățenilor din municipiului nostru” declară Valentin Vrabie referitor la situația creată aseară în ședința de Consiliu Local.

Primul dintre proiectele aflate pe ordinea de zi a ședinței extraordinare a vizat mandatarea primarului Valentin Vrabie pentru semnarea în formă autentică a contractelor de constituire a dreptului de superficie cu titlu gratuit, pentru depunerea unui proiect în cadrul POR 2014-2020, Axa Prioritară 13, PI 9B, OS “Îmbunătățirea calității vieții populației în orașele mici și mijloci din România”. Proiectul nu a trecut din lipsă de cvorum.

Este vorba despre un teren care a fost grădina Casei de Cultură “I. N. Roman” pe care autoritățile locale vor să-l folosească pentru extinderea și reabilitarea instituției, un proiect european în valoare de peste cinci milioane de euro.

“Vrem să depunem un proiect care să cuprindă reabilitarea, extinderea și dotarea Casei de Cultură. Pentru acel proiect am mai încercat și luna trecută, dar la fel, nu s-a întrunit cvorumul necesar. Norocul nostru că s-a prelungit sesiunea de depunere până la 1 octombrie. Am prelungit această procedură de realizare a proiectului. Aveam nevoie de împuternicirea Consiliului Local pentru a semna acest act de servitute cu proprietarii, că așa a ajuns Casa de Cultură și cultura din Medgidia… vândută la persoane fizice. Acum trebuie să ne fie predet nouă terenul, unității administrative, pentru a realiza această investiție. După cum ați văzut dezinteresul consilierilor locali din Medgidia este mult peste limita decenței și a bunului simț. Își privesc și își urmăresc doar propriile interese”, a spus primarul Valentin Vrabie, la finalul ședinței de Consiliu Local, precizând că deocamdată acest proiect este picat. Autoritățile locale trebuie să depună acest proiect până pe 1 octombrie.

Proiectul privind reabilitarea Casei de Cultură vizează și construirea unui corp nou, modern pentru desfășurarea activităților culturale ale municipiului Medgidia care, odată realizat, va primi denumirea de “Centrul Cultural Medgidia”, a mai spus primarul din Medgidia.

Cel de-al doilea proiect care nu a fost aprobat din lipsă de cvorum face referire la însușirea și aprobarea completării inventarului domeniului public al municipiului Medgidia, judeţ Constanţa, conform anexei la procesul-verbal al comisiei de inventariere nr. 5488/06.08.2018.

Unde ar fi ajuns banii primiți în urma rectificării bugetare?

Cel de-al treilea proiect cu care a fost suplimentată ordinea de zi s-a referit la aprobarea rectificării bugetului local de venituri și cheltuieli al municipiului Medgidia, pe anul 2018, cu suma de 9.727.000 de lei, o sumă importantă pe care administrația locală ar fi folosit-o eficient în diferite domenii de interes public.

“Banii i-am obținut prin demersuri complicate făcute la Guvern. Este vorba despre o sumă de echilibrare a bugetului. La începutul anului ne-am construit bugetul pe ce estiman pe anul 2018. Între timp, au venit două hotărâri judecătorești care ne-au obligat să plătim 30 de miliarde de lei din perioada anilor 2005 – 2015 care, conform legii, au fost prioritare și obligatoriu de aplicat. Atunci am fost obligați să luăm bani de unde am putut pentru a acoperi. Am luat din banii pe care trebuia să-i dăm copiilor care au împlinit 18 ani, de la tineri căsătoriți, de la nunta de argint, nunta de aur, transportul elevilor, spor, pentru a plăti datoriile lăsate de mulți dintre consilierii locali”, a spus primarul.

Banii ar fi fost împărțiți astfel: 

Autorități publice – 1.087.000 lei (utilități pentru funcționare – 600.000 de lei și cheltuieli judiciare – 487.000 de lei);

D.G.D.P.P – Activități curente – 682.600 lei;

Poliție Locală – servicii pentru funcționare – 100.000 de lei;

Învățământ – 37.000 de lei;

Sănătate – 2.011.600 din care:

Transferul către Spitalul Municipal Medgidia – 2.000.000 de lei;

Vouchere de vacanță pentru personalul din cadrul cabinetelor medicale școlare – 11.6000 de lei;

Cultură, recreere și religie – 4.015.800 de lei din care (Club Sportiv Medgidia – 1.996.700 de lei, servicii culturale – 906.900 lei, întreținere grădini, parcuri, zone verzi – Apollo Ecoterm – 1.112.200 de lei);

Asistență Socială – servicii pentru funcționare – 293.000 de lei din care 103.000 – servicii de funcționare și 190.000 tichete de Crăciun – ajutoare sociale.

De asemenea, banii care ar fi ajuns către Spitalul Municipal Medgidia o parte din aceștia s-ar fi folosit pentru dotarea unui cabinet de cardiologie. Pentru prima dată, Spitalul are un cardiolog, specialist pe care, conform declarațiilor primarului, nu l-a mai avut din 1967. “Am reușit să angajăm un cardiolog, dar trebuie să și dotăm cabinetul. În această direcție s-ar fi dus suma de 310.000 de lei. Cardiologia este o secție importantă și necesară într-o unitate spitalicească”, spune primarul.

La Spitalul Municipal, restul de bani ar fi fost repartizați astfel:
  • 180.000 de lei pentru dotarea cu aparatură medicală specifică și conexă a compartimentului CPU, Pediatrie și a sălilor de operație;
  • 500.000 de lei pentru achiziționarea de medicamente și materiale sanitare necesare desfășurării actului medical până la finalul anului 2018;
  • 120.000 de lei – achizționarea de echipamente de birotică;
  • 650.000 de lei pentru plata tichetelor de vacanță către angajații Spitalului Municipal Medgidia pentru anul 2018 (pentru cei peste 400 de angajați ai unității spitalicești)
  • 1.000.000 de lei – plăți arierate și furnizori de bunuri și servicii înregistrate de Spitalul Municipal Medgidia
  • 240.000 de lei – achiziționarea unei ambulanțe și cheltuielile aferente funcționării acesteia anual.

În acest context, cu privire la secțiile sportive primarul spune că acestea nu pot funcționa.

Nici banii promiși diferitelor categorii sociale nu vor putea fi deocamdată acordați:

– elevii din unitățile de învățământ din municipiul Medgidia, care au obținut nota 10 la examenul de capacitate – suma de 2.250 de lei;
– elevii din unitățile de învățământ din municipiul Medgidia, care au obținut nota 10 la examenul de bacalaureat – suma de 4.500 de lei;
– adolescenții care au împlinit vârsta de 18 ani – suma de 500 de lei;
– persoanele aflate la prima căsătorie – suma de 1500 de lei;
– cuplurile care împlinesc 50 de ani de căsătorie – suma de 1000 de lei;
– cuplurile care împlinesc 25 de ani de căsătorie – suma de 500 de lei;
– seniorii ajunși la venerabila vârstă de 100 de ani, sau chiar cei care o depășesc – suma de 1000 de lei;

“Se pare că acești consilieri locali, acești Gică Contra ai administrației publice locale din Medgidia nu au înțeles nici până acum că rolul lor este acela de a veni concret în sprijinul cetățenilor pe care îi reprezintă. Blochează dreptul fiecărui cetățean la servicii medicale de calitate, anumite beneficii acordate de administrația publică locală, continuarea activității sportive în municipiul Medgidia. Ce mai urmează???!!!” a transmis primarul în acest context pe pagina sa de socializare, seara trecută.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.