Consiliul Județean Constanța vrea să-și recupereze debite de la Cristian Zgabercea: Este vizată vila din Eforie Nord
Administrație locală
Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, a emis recent o dispoziție pentru constituirea Comisiei de licitație pentru valorificarea prin vânzare la licitație publică a imobilului situat în Eforie Nord, pe strada Alexandru Ioan Cuza nr. 18, coproprietatea debitorului Zgabercea Cristian-Bogdan, fost director al Direcţiei de Cultură din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa. În aprilie 2015, Cristian Zgabercea a fost trimis în judecată de DNA pentru complicitate la abuz în serviciu, constituire a unui grup infracţional organizat şi evaziune fiscală, în același dosar cu Nicuşor Constantinescu privind activitatea derulată de Fundaţia Fantasio. La data comiterii faptelor, Zgabercea era consilierul preşedintelui CJ Constanţa. El a fost condamnat, în 2020, la trei ani cu suspendare.
În 2016, Tribunalul Constanţa a decis instituirea sechestrului pe averea lui Nicuşor Constantinescu şi a lui Cristian Zgabercea pentru recuperarea prejudiciului creat prin activitatea derulată de Fundaţia Fantasio, sprijinită de Consiliul Judeţean Constanţa. Fundaţia, care avea ca scop „dezvoltarea unei vieţi culturale-diversificate şi competitive la nivel european ca element definitoriu, pentru afirmarea identităţii şi coeziunii sociale a spaţiului dobrogean” a funcționat din 28 martie 2006.
Unul dintre bunurile pe care s-a dispus instituirea sechestrului este imobilul din Eforie Nord:
Prin „Ordonanţa nr.200/P/2014 din 15.04.2014 a D.N.A. Serviciul Teritorial Constanţa s-a instituit sechestru asupra cotei devălmaşe aparţinând inculpatului ZGABERCEA CRISTIAN BOGDAN din imobilul înscris în Cartea Funciară nr.102902-C1 situat în Eforie Nord, str. Alexandru Ioan Cuza, nr. 18, jud.Constanţa – construcţie D+P+1E +M, suprafaţă construită desfăşurată 13489.”
În martie 2021, Curtea de Apel Galați l-a condamnat pe Cristian Zgabercea, consilier al președintelui Consiliului Județean Constanța, la data faptei, la o pedeapsă de trei ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de patru ani și interzicerea, pe o perioadă de trei ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată.
„Prin sentința penală numărul 227/04.05.2018, Zgabercea Cristian Bogdan a fost obligat la plata către Județul Constanța, în solidar cu alți doi inculpați, a sumei 18.396.336 lei, la care se adaugă cheltuieli de judecată în cuantum de 1.500 de lei și cheltuieli de executare de 15 lei„, au transmis, pentru Ziarul Amprenta, reprezentanții Consiliului Județean Constanța.
Vila din Eforie Nord, scoasă la mezat
Zilele trecute, președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, a emis o dispoziție prin care se constituie Comisia de licitație pentru valorificarea prin vânzare la licitație publică a imobilului situat în localitatea Eforie Nord, str. Al. I. Cuza, nr. 18, județ Constanța, coproprietatea debitorului Zgabercea Cristian-Bogdan, în conformitate cu prevederile Codului de Procedură Fiscală.
Din respectiva comisie face parte: Președinte – Cîrciu Veronica (șef Serviciul Venituri, Buget și Evidență Bugetară, Direcția Generală Economico – Financiară) și membrii: Crivăț Veronica – inspector Compartiment Impozite, Taxe, Executări Creanțe; Husein Ghiulgian (membru supleant) – inspector Compartiment Impozite, Taxe, Executări Creanțe; Mihaela Boacă – consilier juridic, Direcția Generală de Administrație Publică și Juridică; Gheorghe Bucur (membru supleant) – șef Serviciul Juridic și Contencios, Direcția Generală de Administrație Publică și Juridică; Gheorghiu Cristian – șef Serviciul Investiții, Direcția Generală Tehnic Urbanism și Amenajarea Teritoriului; Voitinovici Diana Roxana (membru supleant) – Director General Adjunct Direcția Generală Tehnic Urbanism
și Amenajarea Teritoriului.
Potrivit DNA, care în aprilie 2015, au dispus trimiterea în judecată a mai multor persoane, printre care și președintele CJC de la acel moment, Nicușor Constantinescu, dar și Cristian Zgabercea, „prejudiciul produs Unității Administrativ Teritoriale Constanța este de peste 8 milioane de euro„.
Reamintim că Tribunalul Constanța a fixat pentru data de 12 noiembrie 2024 un nou termen în dosarul privind falimentul Fundaţiei Fantasio, entitate fondată în 2005 de Consiliul Județean Constanța și de Consiliul Local Constanța.
Fundaţia Fantasio a intrat în insolvență prin Hotărârea intermediară nr. 11.04.2023 a Tribunalului Constanța, la cererea Unității Administrativ Teritoriale a Județului Constanța. Conform Buletinului Procedurilor de Insolvență nr. 7195/27.04.2023, prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul Tribunalului Constanța la data de 28.12.2022, creditoarea U.A.T. Județul Constanța a solicitat deschiderea procedurii insolvenței față de debitoarea Fundația Fantasio. Tribunalul Constanța a admis cererea formulată de creditoarele UAT Județul Constanța și Serviciul Public de Impozite, Taxe și alte Venituri ale Bugetului Local Constanța, în contradictoriu cu debitoarea Fundația Fantasio.
Fundaţia Fantasio a fost înfiinţată prin Hotărârea Consiliului Județean Constanța nr. 48/25.02.2005, şi cea a Consiliului Local Municipal Constanța nr. 123/07.04.2005.
OBSERVAȚII:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal. Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.