(Video) Decebal Făgădău, primarul Constanței, anunţă noi investiţii în zona Cazinoului, printre care o nouă faleză şi o roată ca în Londra

Încep lucrările de restaurare a Cazinoului din Constanța, după patru ani și patru licitații eșuate. Primarul Constanței a anunțat că astăzi se va preda clădirea Companiei Naționale de Investiții și constructorului. 

„Cazinoul nostru va fi în sfârșit reabilitat după cea de-a patra încercare, după un șir de contestări, asumări și neasumări. Este o zi extrem de fericită, îmi văd un vis împlinit. Cazinoul va fi predat astăzi (miercuri-n.r.) Companiei Naționale de Investiții și constructorului. De astăzi începe ordinul de începere a lucrărilor. De azi, are 3 luni pentru realizarea proiectului tehnic. Lucrările sunt în valoare de 94 de milioane de lei, strict ce ține de CNI. Banii există, i-am văzut atât în bugetul trecut, cât și în acest buget”, a declarat primarul Constanței.

Edilul a mai spus că firma care a câştigat licitaţia are la dispoziţie trei luni pentru realizarea proiectului tehnic, iar apoi alte 27 de luni pentru lucrări de consolidare şi restaurare.

“De astăzi, intră în forţă ordinul de începere a lucrărilor. Cel care a câştigat licitaţia are la dispoziţie trei luni pentru realizarea proiectului tehnic, de aici mai departe încă 27 de luni  pentru lucrările consolidare şi restaurare a Cazinoului nostru”, a afirmat Făgădău.

Decebal Făgădău a mai anunțat de asemenea și începerea mai multor investiții adiacente, susținute financiar din bugetul Constanței.
„De azi, lucrurile intră în linie dreaptă. Vreau să vă anunț și ce se va întâmpla de jur împrejurul Cazinoului. Lucrările reabilitării țin strict de CNI, dar de jur împrejur ține de municipalitate. Tot anul acesta va începe și consolidarea digurilor și a unei noi faleze. În jurul datei de 1 mai va fi amenajată o roată, la fel ca la Londra, care va permite oamenilor să vadă procesul de restaurare, faleza, marea și portul. De asemenea, veți vedea o faleză cu mult mai multă verdeață și flori. Faleza este neîncăpătoare pentru constănțeni și turiști. Veți descoperi un părculeț, zone verzi, loc pentru alergare, fitness urban, în zona plajei Neversea. Odată cu reabilitarea Cazinoului, deci, începem și celelalte proiecte pentru faleză”, a mai precizat Decebal Făgădău.

Cazinoul va fi redat circuitului public, redevenind un centru cultural 

Contractul pentru restaurarea Cazinoului din Constanţa a fost semnat la sfârşitul lunii decembrie. În urma finalizării procedurii de achiziţie publică, asocierea Aedificia Carpaţi SA & SC Remon Proiect SRL & SC Profesional Construct Proiectare SRL & SC Tehnoinstal SRL a fost declarată câştigătoare, valoarea contractului fiind de 56.627.697,09 lei cu TVA.

Durata contractuală de realizare a investiţiei este de 30 de luni (din care 3 luni dedicate activităţii de proiectare).

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

În cadrul contractului se vor executa lucrări de consolidare şi restaurare ale clădirii principale (S+P+1E+M, pod parţial şi rampă de acces către subsol), dar şi a zonelor exterioare (reabilitare platformă terasă, reţele utilităţi, zid de apărare şi balustradă).

După finalizarea lucrărilor, Cazinoul va fi redat circuitului public, redevenind un centru cultural şi de divertisment care va putea găzdui evenimente culturale, simpozioane, expoziţii, astfel fiind pusă în valoare cea mai importantă clădire publică realizată în stil Art Nouveau în ţara noastră.

Istoria licitațiilor pentru reabilitarea emblemei Constanței

Istoria licitațiilor pentru restaurarea monumentului începe în 2014, când Cazinoul a fost predat de Primăria Constanța către Compania Națională pentru Investiții în vederea reabilitării. În 2015, CNI a alocat, pentru prima dată, banii pentru restaurarea monumentului – 8,5 milioane de euro, iar demersurile juridice au început. Timp de trei ani au fost anulate tot atâtea licitații, după ce mai multe contestații ale firmelor participante au fost acceptate de instanțe sau de CNSC.
În 2018, după anularea celei de-a treia licitații, la Constanța a venit o echipă de experți din partea Europa Nostra și a Institutului Băncii Europene de Investiții, după ce Cazinoul a intrat pe lista celor mai periclitate 7 situri din Europa (7 Most Endangered). După vizita din vara lui 2018, experții au alcătuit un raport tehnic în care au arătau deficiențele proiectului de restaurare, au criticat acordul superficial dintre Primărie și CNI, dar, poate și mai important, au arătat că suma de 8,5 milioane de euro pusă la bătaie de CNI este mult prea mică, pentru restaurarea Cazinoului fiind nevoie de cel puțin 13 milioane de euro.
În 2019 s-a organizat a patra licitație, după ce a fost refăcută documentația. Câștigătoare a fost declarată o asociere de firme, însă și această licitație a fost contestată la CNSC. Societatea care a contestat cea de-a patra licitație a renunțat, la sfârșitul anului trecut, la cererea depusă la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor.
Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.