Decizie de ultim moment legată de parcările din Constanța dată de Tribunalul Bacău

Administrație locală
Judecătorii de la Tribunalul Bacău au luat o decizie de ultim moment legată de parcările din Constanța, în dosarul în care se solicita anularea în parte a Regulamentului de gospodărire a orașului, cu privire la sancțiunile aplicate pentru parcări.
Amintim, dosarul a ajuns la Bacău, după ce Tribunalul Constanța a admis excepția necompetenței teritoriale a instanței de judecată.
Acum, judecătorii din Bacău s-au pronunțat cu privire la cererea de anulare în parte a regulamentului, în legătură cu parcările din Constanța, și au respins cererea ca neîntemeiată.
Aceasta nu înseamnă însă și sfârșitul procesului, căci hotărârea mai poate fi atacată în recurs, într-un termen de 15 zile de la comunicare.
Caz declinat de judecătorii din Constanța
Este vorba despre dosarul 5753/118/2024, cauză în care reclamanta Fulga Florina Popa Roman a dat în judecată Consiliul Local Constanța pentru anularea regulamentului.
Dosarul a fost declinat de judecătorii din Constanța către colegii din Bacău după ce în cauză a fost admisă excepția necompetenței teritoriale a instanței de la malul mării.
Tribunalul Bacău, însă, a respins acțiunea, apreciind că este neîntemeiată, încă de la prima înfățișare ce a avut loc miercuri, 5 februarie 2025.
Hotărârea luată acum de judecătorii de la Tribunal poate fi, așa cum menționam anterior, atacată în recurs, la Curtea de Apel Bacău, instanța de control judiciar în cauză.
Ce s-a solicitat în proces legat de parcările din Constanța
Inițial, cazul privind parcările din Constanța s-a aflat în atenția judecătorilor de la malul mării, dar magistrații Secției de Contencios administrativ și fiscal a Tribunalului au admis excepția necompetenței teritoriale a instanței de judecată și au declinat cazul la Tribunalul Bacău, în circumscripția căruia se află reclamanta.
Dosarul vizând parcările din Constanța este cu atât mai important cu cât în cauză se solicită anularea articolului 8, punctul 22 din HCL 77/2021, hotărâre a Consiliului Local Constanța prin care a fost adoptat Regulamentul de gospodărire a orașului.
Potrivit datelor oficiale, textul a cărui anulare se solicită prevede următoarele: „Constituie contravenție la normele de protecție a drumurilor, trotuarelor și parcajelor în vederea menținerii aspectului estetic și util al municipiului următoarele fapte: (…) ocuparea domeniului public cu vehicule în afara zonelor în care se permite oprirea / staționarea parcarea ori în afara spațiilor marcate expres de administratorul drumului public“.
Dacă acțiunea din dosar va fi admisă de instanța de judecată, printr-o decizie definitivă, contravenția ar putea fi astfel anulată.
În replică, avocații Consiliul Local Constanța le cer judecătorilor ca această acțiune ce vizează parcările din Constanța să fie respinsă ca inadmisibilă, pe motiv că în cauză nu s-ar fi parcurs procedura prealabilă cerută de lege în astfel de cazuri.
Acțiunea a fost respinsă în primă instanță, dar rămâne de văzut dacă se va declara recurs în cauză.
Sancțiuni rutiere aplicate de Poliția Locală, în baza regulamentului
Așa cum arătam în edițiile anterioare, Regulamentul de gospodărire a orașului este cel mai contestat regulament, pe rolul Tribunalului existând în ultimii trei ani mai multe acțiuni pentru anularea acestuia.
Conform datelor oficiale, acest regulament este contestat inclusiv prin prisma sancțiunilor rutiere pe care le prevede pentru abaterile constate de polițiștii locali din Constanța.
În acest sens, potrivit Hotărârii 1665/2024 prin care cazul a fost declinat de la Tribunalul Constanța la Tribunalul Bacău, în proces, reclamanta a solicitat anularea unei contravenții ce face referire la parcările din Constanța:
Conform sursei citate, aceasta a solicitat „în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Local al Municipiului Constanţa, anularea art. 8 pct. 22 din Regulamentul privind îmbunătățirea activității de gospodărire, protecția mediului, întreținerea si înfrumusețarea municipiului Constanta, aprobat prin HCL nr.77/2021, precum şi obligarea pârâtului la plata cheltuielilor de judecată“.
Reclamanta a arătat instanței faptul că are la bază mai multe motive care i-ar fi „format convingerea că norma atacată este nelegală“.
După cum am arătat mai sus, Art. 8, punctul 22 din HCL 77/2021 face referire la anumite sancțiuni vizând ocuparea domeniului public din Constanța în anumite locuri:
Acum, rămâne de văzut care va fi motivarea instanței și dacă în cauză se va declara recurs cu privire la regulamentul care vizează parcările din Constanța.
Sursa documentare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată, Portalul Primăriei Constanța
OBSERVAȚII:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Parcările din Constanța, decise la Bacău. Date dintr-un proces ce vizează mii de șoferi