Anul 2019 a început la fel de greu pentru administrația publică locală din Medgidia așa cum s-a încheiat și 2018. Exasperați de atitudinea ostilă a consilierilor locali, locuitorii municipiului Medgidia au răspuns apelului primarului Valentin Vrabie și au venit în Sala Sporturilor seara trecută pentru a asista la ședința de Consiliu Local și pentru a-și susține primarul și proiectele inițiate de acesta pentru binele municipalității. Din păcate, ședința nu a avut loc din lipsă de cvorum.

Doar nouă consilieri și-au respectat datoria pe care o au, aceea de a fi în slujba cetățeanului. Restul au preferat să-și vadă de treburile lor. Cei care au lipsit sunt contestatarii veșnici au tuturor proiectelor benefice pentru municipiul Medgidia, inițiate de primarul Valentin Vrabie: Marian Butnaru, Luminița Vlădescu, Ion Narcis Ion, Nicolae Rotaru, Nicolae Păun, Menan Samir, Liviu Chiriță și Ghiorghiu Georgiana.

Așa cum a promis la finalul anului trecut, primarul Valentin Vrabie a convocat ședința de Consiliu Local în Sala de Sport din municipiu tocmai pentru ca orice cetățean care dorește să vadă cum se desfășoară o întrunire a Consiliu Local să poată asista.

Din păcate, cele două proiecte de hotărâri, ambele inițiate de primarul Valentin Vrabie, și care erau pe ordinea de zi nu s-au putut pune în discuție.

Primul dintre acesta viza aprobarea utilizării excedentului bugetului local pentru acoperirea golurilor temporare de casă a secţiunii de funcţionare și pentru finanțarea cheltuielilor secțiunii de dezvoltare în anul 2019.

Cel de-al doilea proiect privea aprobarea structurii organizatorice, organigramei și statului de funcții ale Clubului Sportiv “Medgidia”. Un subiect delicat și extrem de important pentru toți locuitorii municipiului, dar și pentru cei din împrejurimi, cu atât mai mult cu cât până la votarea proiectului privind Clubul Sportiv din Medgidia, activitatea sportivă nu se poate desfășura.

Sute de părinți au fost seara trecută prezenți în sala de sport pentru a-și arăta nemulțumirea față de decizia ca sportul să fie pus pe pauză. În ajutorul activității sportive din Medgidia a fost și fostul director al Direcției Județene de Tineret și Sport Constanța, Elena Frâncu, dar și actualul director, Mariana Solomon, care au venit cu explicații legate de înființarea Clubului Sportiv Medgidia.

“Am reușit să atragem în Medgidia finanțări de aproape 100 de milioane de euro, bani publici și privați”

Nemulțumit și mâhnit căci unii dintre consilieri nu au înțeles că trebuie să-și facă datoria pentru cetățeanul care le-a încredința votul, primarul Valentin Vrabie le-a vorbit locuitorilor municipiului Medgidia despre proiectele de dezvoltare ale orașului pe care consilierii le-au respins și le-au blocat prin votul lor în mod constant pe parcursul anului 2018.”Vă mulțumesc că ați venit la o ședință de Consiliu care de doi ani și jumătate așa se desfășoară: absentăm și participăm doar la ședințe la care avem interese așa cum au făcut zeci de ani de zile parte din consilieri care au fost în Consiliu Local unii de peste 20 de ani. În 2016, conturile Primăriei erau blocate, 57 de litigii juridice, Policlinica cădea, spitalul aproape în faliment, societatea Apollo Ecoterm cu evaziune fiscală de 64 de miliarde. În doi ani și un pic de când eu sunt primar, Medgidia nu s-a mai îndatorat cu niciun leu, am plătit datoriile fostelor administrații de aproximativ 200 de miliarde de lei, bani ce nu se regăsesc în Medgidia și pe care trebuie să le plătim până în 2030. Am reușit să atragem în Medgidia finanțări de aproape 100 de milioane de euro bani publici și privați. Dacă nu am făcut niciun leu datorie și din bugetul pe care îl aveam la dispoziție ne-au fost de ajuns să plătesc datorii, hotărâri judecătorești, să înființez Club Sportiv, să alocăm zeci de miliarde la Spital și să oferim diferite atenții pentru diferite categorii sociale, închipuiți-vă ce au făcut zeci de ani fostele administrații cu bugetele! Dacă nu am făcut datorii și mi-au ajuns banii, înseamnă că am administrat cu grijă și cu respect față de dumneavoastră atacând fiecare problemă și fiecare categorie socială. Policlinica va fi gata în aprilie, Spitalul se reabilitează, sportul funcționează, drumurile se asfaltează și toate acestea fără a se face datorii ca ceilalți. Cu fiecare realizare a mea, ceilalți se duc mai jos și dumneavoastră veți fi mai conștienți cât au furat acești oameni 26 de ani”, “, le-a transmis primarul oamenilor prezenți în sală.

Edilul le-a explicat că pe parcursul celor doi ani și jumătate a inițiat 400 de proiecte de hotărâri și niciunul dintre ele nu a fost atacat în contencios-administrativ de Prefectura Constanța.

De asemenea, primarul le-a vorbit despre proiectele pe care consilierii le blochează în mod sistematic printre care și proiectul privind reducerea prețului apei cu 50% în Medgidia. “Cum credeți că au votat: împotrivă. În schimb au inițiat un proiect fără raport de specialitate, fără aviz de legalitate și au votat să dea bogăția Medgidiei, apa, cu titlu gratuit către RAJA. Au votat acest lucru, în detrimentul dumneavoastră, este singurul lucru pe care îl mai avem în Medgidia. Industrie nu mai avem, oamenii sunt împărțiți în toată lumea, locuri de muncă nu sunt… “, a precizat primarul.

De pe lista proiectelor blocate mai face parte și cel referitor la construirea unei fabrici care ar crea aproximativ 400 de locuri de muncă, proiect respins în nenumărate rânduri, dar aprobat – fără nicio modificare la proiect – după ce aceștia ar fi fost vizitați fiecare în parte de agentul economic în cauză. Primarul le-a spus celor prezenți și despre litigiul de peste 6 milioane de euro cu fosta firmă de salubrizare pe care primăria îl are și pentru care consilierii nu au dorit să aprobe banii necesari pentru angajarea unui avocat și apărării intereselor municipiului. “Am pus banii de la mine și am plătit casa de avocatură. Mie chiar îmi pasă de orașul acesta”, a spus primarul. Lista proiectelor respinse continuă cu interzicerea amenajării teraselor în centrul orașului, aprobarea unei noi organigrame a primăriei, ridicarea mașinilor abandonate pe spațiul public ori rezolvarea câinilor pentru stăpâni.

Și subiectul privind taxele și impozitele stabilite pentru anul 2019 a fost luat în discuție de primarul Valentin Vrabie. “Consilierii au votat împotriva proiectului, spunând că vor să reducă taxele cu 70 – 80%. Dacă se reduce astfel, de unde mai plătim ratele, datoriile, sportul, de unde mai dăm bani la spital, problemele sociale, salubritatea…?! Am luat decizia de a delega această sarcină doamnei viceprimar și domnului Butnaru și celor care nu au votat bugetul și să vedem cum aplică în 2019 taxele și impozitele locale, dar mă tem că vi se vor dubla taxele și impozitele locale”.

Clubul Sportiv Medgidia, mărul discordiei

“Cel mai mult mă doare că în doar un an și jumătate am înființat un club sportiv care în doar un an și jumătate a ajuns la performanțe extraordinare. La toate federațiile suntem apreciați și respectați. Și pentru că acest lucru doare, consilierii spun că acest club a fost ilegal făcut, că se fură în Clubul Sportiv. Un singur exemplu vă dau: Cernavodă a avut un buget în 2018 de 32 de miliarde de lei care are la jumătate secții și sportivi cum avem noi Noi am avut un buget de 35 de miliarde de lei, spre exemplu”, a mai spus primarul la momentul când în discuție a intervenit problema sportului din Medgidia.

La acest moment, sportul în oraș nu mai poate funcționa. Performanța nu se mai poate susține, iar sportivii sunt cei mai afectați de această decizie. Până când nu se va pune în aplicare decizia lăsată de Curtea de Curtea de Conturi Primăriei Medgidia, aceea de a aproba organigrama Clubului Sportiv Medgidia, sportivii afiliați aici nu își mai pot desfășura activitatea.

Elena Frâncu: “Sport înseamnă să predai prietenia și fair-play” 

În sprijinul sportului din Medgidia, Elena Frâncu, fostul director al Clubului Sportiv Medgidia, cea care s-a implicat în înființarea acestei entități sportive a fost prezentă la ședință și le-a vorbit oamenilor despre rolul pe care sportul ar trebui să-l aibă în viața unei comunități.

De asemenea, aceasta a recunoscut că au fost făcute greșeli la momentul înființării clubului. “Pentru mine sportul înseamnă religie, prietenie, tineri, viitor, sănătate și întrajutorare. În 2017 un fost fotbalist, tânăr al acestei urbe, venit de la Academia Gheorghe Hagi mi-a spus că este delegatul domnului primar și mă roagă respectuos să-l ajut pentru înființarea clubului. Recent înființasem la Cumpăna clubul sportiv… Am venit aici pentru că Deli-Iorga și Adrian Georgescu sunt foștii mei studenți, iar pe doamna voleiului și echipa ei i-am aplaudat și i-am încurajat. N-am să permit ca sportul să fie un arbistru între lucrurile necurate ale sportului românesc. Ce se întâmplă în România nu este politică. Nu am venit să arbitrez între partide… Există o tradiție a ștafetei, ștafeta sportului. Sport înseamnă să predai prietenia și fair-play. Recunosc, într-adevăr, am greșit. Regulamentul trebuie aplicat, domnule primar, în condițiile legii. Sunt convinsă că acești consilieri locali vor face acest lucru (). Pentru ei, sportivii trebuie să vă dați mâna. Politica nu se face huiduieli, se face cu fapte, cu exemple. Nu dau vina pe nimeni, dar oricine poate greși”, a mai spus Elena Frâncu.

Un lucru este cert. Consilierii ar fi putut să vină la ședință și să deblocheze această situație, dar nu au făcut-o. De teamă, evident. De teama de a da ochii cu propriul electoral care i-au votat, care au crezut în ei și pe care, cei mai mulți, i-au trădat.

Citește și:

HALUCINANT! Consilierii locali din Medgidia au dublat taxele și impozitele pentru anul 2019!

Frăția consilierilor din Medgidia și respingerea unor proiecte vitale pentru dezvoltarea orașului

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.