Elevii constănțeni, în vizită la RAJA Constanța, în cadrul Programului Național „Școala Altfel”
Elevii constănțeni, în vizită la RAJA Constanța, în cadrul Programului Național „Școala Altfel”
Sute de elevi constănțeni și au anunțat vizita la RAJA Constanța în această perioadă, pentru a descoperi circuitul apei din natură la robinetele din casele noastre și înapoi în emisar, în cadrul Programului Național „Școala Altfel”.

Compania de apă a pregătit surprize educative pentru cei mici ce au ca principal scop prevenirea poluării mediului înconjurător.

Ieri, elevii Liceului „Ioan N. Roman”, însoțiți de cadrele didactice au trecut pragul Stației de epurare a apelor uzate care se află în partea de nord a municipiului Constanța.

În camera de comandă SCADA, spațiul destinat monitorizării și operării “din butoane”, copiii au primit informații cu privire la derularea obiectivelor la nivelul fluxului tehnologic, apoi au făcut un tur amplu al Stației de epurare, cunoscând, în premieră pentru ei, spațiile în care apele uzate menajere preluate din sistemul de canalizare sunt curățate prin procese mecanice și biochimice, în mod continuu.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

De asemenea, elevii au fost sfătuiți să nu arunce resturile din gospodărie în toalete și chiuvete, riscând astfel obturarea conductelor. În acest context, liceenii au conștientizat faptul că și ei pot contribui la protejarea mediului înconjurător, prin propriile acțiuni.

Totodată, activitățile instructiv – educative găzduite de RAJA SA au continuat și astăzi, prilej pentru elevii clasei a II-a de la Școala Gimnazială „Gheorghe Țițeica” să cunoască activitatea companiei locale, de această dată la sediul central.

După prezentarea unui filmuleț tematic despre rolul RAJA în comunitate, Bari Turchian, Șef al Laboratorului de apă potabilă Palas, a prezentat câteva metode orientative pentru a efectua experimente “de teren”, precum determinarea clorului, PH-ului apei, turbidității sau durității apei.

În același timp, reprezentantul RAJA a încurajat copiii să bea cu încredere apa de la robinet, deoarece aceasta este verificată în permanență în laboratoarele de specialitate ale societății, dar și de către Direcția de Sănătate Publică. Cei mici au fost îndrumați să nu arunce oriunde deșeurile menajere și să protejeze sursele de apă.

Elevii s-au oprit și la Stația de pompare apă potabilă din incita sediului central al companiei, la finalul vizitei. Stația de pompare apă potabilă deservește partea centrală a municipiului Constanța.

Cei mici au fost foarte curioși în ceea ce privește procesul tehnologic al apei și au adresat multe întrebări despre modul în care apa ajunge la robinet, despre potabilitatea acesteia, dar și despre etapele transformării apei uzate și redarea ei circuitului natural.

Astfel, au plecat spre case mai documentați, dar și cu broșuri informative care le dezvăluie pe înțelesul tuturor povestea apei de-a lungul întregului său parcurs.

„Prin activitățile derulate la nivelul companiei, RAJA SA urmărește îndeaproape una dintre țintele cuprinse în Strategia Națională pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030, care vizează îmbunătățirea calității apei prin reducerea poluării, eliminarea depozitării deșeurilor și reducerea la minimum a produselor chimice și materialelor periculoase, reducând proporția apelor uzate netratate, sporind substanțial reciclarea și utilizarea sigură”, transmit reprezentanții RAJA.

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.