FOTO Panică printre directorii instituțiilor deconcentrate. Florin Mitroi a anunțat primele două schimbări, ce mai urmează?!
Administrație locală
În subordinea Consiliului Județean Constanța sunt opt instituții de cultură, patru de învățământ special, trei ce vizează sănătate, una de asistență socială și două servicii publice de interes județean. Noul președinte al CJC, Florin Mitroi, recent instalat în funcție a promis performanță în activitatea CJC și a instituțiilor care sunt în subordine, chiar dacă acest lucru presupune și schimbări din funcții. Primele două schimbări care se vor face în perioada următoare vizează Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța și Direcția de Pază a Județului Constanța, anunțul în acest sens fiind făcut de Florin Mitroi săptămâna trecută. Astăzi vă prezentăm lista instituțiilor din subordinea CJC, dar și cine sunt șefii acestora.
Noul președinte al Consiliului Județean Constanța, Florin Mitroi, care și-a început oficial activitatea din 29 octombrie 2024, a promis locuitorilor, la preluarea mandatului că va pune în mișcare județul și că angajații care se află în slujba cetățenilor vor lucra în intereseul acestora.
Chiar din prima zi de activitate, pe 30 octombrie 2024, Florin Mitroi a avut o întâlnire cu toți angajații CJC cărora le-a transmis tranșant să își îndeplinească atribuțiile de serviciu conform fișei postului lor altfel vor fi luate negreșit măsuri în acest sens.
La câteva zile distanță, a mers la câteva instituții deconcentrate în vizite de lucru pentru a identifica personal provocările, necesitățile și problemele cu care se confruntă fiecare instituție în parte.
Șeful CJC a promis că va continua seria vizitelor de lucru, însă de acum înainte acestea vor fi făcute inopinat, tocmai pentru a vedea situația reală din teren.
Tot la mijlocul săptămânii trecute au fost anunțate și primele schimbări: la Spitalul Clinic Județean Constanța – va fi înlocuit actualul director Ionuț Ionescu, dar și la Direcția de Pază a Județului Constanța – directorul Mihai Angelescu.
Cât privește situația directorului Direcției de Pază, Florin Mitroi a evidențiat faptul că motivele care stau la baza unei viitoare schimbări a conducerii sunt legate de acuzațiile de nepotism și favorizare a prietenilor și membrilor familiei la angajări.
,,Am trimis Corpul de Control la Direcția de Pază a județului. Voi schimba conducerea Direcției. Nu sunt adeptul angajării rudelor și a prietenilor”, a spus Florin Mitroi, în urmă cu câteva zile.
Mihai Angelescu ocupă funcția de director din 15 noiembrie 2021, în baza unei dispoziții semnată de fostul președinte al Consiliului Județean, Mihai Lupu. El fusese adus de fostul președinte al CJC, Mihai Lupu, tocmai de la Mangalia, acolo unde ocupa funcția de șef al Poliției Locale Mangalia din anul 2014.
Spitalul Județean Constanța, cealaltă instituție vizată de o schimbare imediată, este condus de Ionuț Cornel Ionescu din luna mai 2021 după ce mandatul fostului manager Ioan Tiberiu Tofolean a încetat.
În toamna acelauiași an, Ionuț Cornel Ionescu a susținut examenul pentru ocuparea funcției de manager, fiind declarat admis, cu media 9,58. La acel moment, el a încheiat un contract de management cu Consiliul Județean Constanța, pe o perioadă de maximum 4 ani, în baza Legii 95/2006.
Președintele CJ, Florin Mitroi, a evidențiat că schimbarea conducerii CJC se dorește a fi făcută în jurul datei de 1 decembrie 2024, iar ulterior Ionuț Ionescu va trece în echipa sa de consilieri făcând rocada cu Raluca Vericeanu, fost director al unei companii private din domeniul medical.
Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie este condus, de peste 14 ani de medicul Erdin Borgazi.
Unitatea de Asistență Medico-Socială Agigea, instituție publică de interes local cu personalitate juridică în subordinea Consiliului Județean Constanța, care asigură servicii de îngrijire, medicale și sociale persoanelor cu nevoi medico-sociale, este condusă de Ovidiu Preda de mulți ani. Într-un CV publicat în 2011, Ovidiu Preda evidenția că deține funcția de director al unității spitalicești de zece ani.
SC Drumuri Județene SA Constanța este în prezent condusă de Constantin Florian Andrei, fost director în trecut a societății Primăriei Constanța, SC Confort Urban SA, în perioada 2017-2022.
Florian Constantin Andrei a fost numit în funcția de director general interimar la Drumuri Județene SA pe 19 septembrie 2024. Decizia fost luată de Consiliu de Administrație. Mandatul provizoriu are o valabilitate de cinci luni, Florian Andrei fiind singurul care și-a depus CV-ul.
Drumuri Județene SA a funcționat mult timp fără director general din luna iunie 2024, după ce fostul director Răzvan Zagon și-a dat demisia. Tot din luna iunie, societatea a rămas și fără director economic, căruia îi expirase mandatul și nu a mai fost prelungit. Consiliul de Administrație, condus de Daniela Șerban, a readus-o pe Mirela Monica Petcu pe funcție.
Consiliul de Administrația a trasat celor doi directori sarcini clare, în primul rând să se ocupe de un audit, să facă o analiză financiară și să existe transparență decizională.
Potrivit unor surse, pentru postul de director la SC Drumuri Județene Constanța SA s-ar pregăti Lucian Lungoci, fost director a instituției în perioada 2016 – 2020 când a demisionat și a candidat pentru Camera Deputaților, din partea PSD Constanța, obținând un mandat de parlamentar.
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța este condusă, de la începutul acestui an de Mihaela Ristea, care a deținut și în trecut această funcție în cadrul aceleași instituții.
Numirea Mihaelei Ristea s-a făcut la începutul lunii februarie 2024 prin dispoziția președintelui de atunci al CJC care a fost prelungită în luna august până la finalul acestui an. Anterior, Mihaela Ristea ocupa o funcție de șef serviciu în cadrul DGASPC Constanța.
Erwin Simsensohn, apreciat drept cel mai bun director al unei instituții culturale, încă 5 ani manager
Din septembrie 2024, noul director interimar al Bibliotecii Județene „I.N. Român” este poeta Amelia Stănescu, cadru universitar, doctor în filologie, membră a Uniunii Scriitorilor din România din 2000.
Anterior, funcția a fost deținută timp de trei luni de Cioclin Elena desemnată să ocupe funcția după ce Angelo Mitchievici s-a retras din această funcție pe care o deținuse trei ani.
Amelia Stănescu publică poezie, interviuri și portrete literare, traduceri (în special din limba italiană) în majoritatea revistelor de literatură din țară, dar și în străinătate, grupaje de poeme sau volume traduse în germană, italiană, franceză, spaniolă, chineză, japoneză, maghiară.
Este organizator de festivaluri de literatură (Primăvara Poeților / Printemps des Poètes), de evenimente literar-artistice, spectacole de poezie și muzică, lansări de carte, lecturi publice etc. De asemenea, eondator şi coordonator (alături de poeta Iulia Pană) al proiectului „Mecanici Poetice”, Asociația KULTurale.
La Centrul Cultural Județean „Teodor T. Burada” funcția de director general este deținută de Ștefania-Laura Abidula-Stroe din luna aprilie 2022 când a fost numită interimar de președintele CJC de la acel moment, după demisia Doinei Voivozeanu.
Ștefania-Laura Abibula-Stroe a fost inspector principal în cadrul Serviciului Turism, Promovare Turistică și Coordonarea Centrului de Excelență în Turism al CJC din data de 3 iunie 2021, iar din 25 octombrie 2021 s-a suspendat raportul de serviciu, prin acordul părților, pe o perioadă de doi ani. În noiembrie 2021, aceasta a fost declarată câștigătoare a concursului organizat pentru funcția de director artistic al Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada“. Laura Stroe este președintele Asociației Culturale Wild Art, cunoscută pentru că a deschis, în pasajul de pe strada Ștefan cel Mare, Galeria de Artă dedicată lui Virgil Coman, fost director al Serviciului Județean Constanța al Arhivelor Naționale, care a decedat subit în 2016.
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie are un director interimar din luna august după ce Aurel Mototolea a renunțat la funcție. Este vorba despre Răzvan Pantelimon analist politic și profesor universitar la Facultatea de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității Ovidius.
Lelia-Carolina Pîrvan-Rus a fost numită noul director general/manager interimar al Muzeului de Artă Constanța, la finalul anului 2020, după decesul Doinei Păuleanu cea care a condus această instituție mulți ani la rând.
Până la momentul numirii în funcție, Lelia-Carolina Pîrvan-Rus era șef de secție în cadrul muzeului. De asemenea, sculptorul este lector universitar doctor în cadrul Facultății de Arte a Universității „Ovidius“ din Constanța, licențiat în arte plastice – sculptură la Universitatea Națională de Arte București și a terminat și cursurile de master și doctorat în arte vizuale la aceeași instituție de învățământ superior din Capitală.
Lelia Rus Pîrvan are o bogată activitate profesională, cu zeci de apariții în publicații naționale și internaționale, numeroase cărți publicate și zeci de expoziții personale și de grup.
Reamintim că în martie 2024, Lelia Rus Pîrvan, managerul Muzeului de Artă Constanța s-a aflat în perioada de evaluare a proiectului de management pentru anul anterior și a obținut nota maximă. În perioada 28 – 4 noiembrie 2024, Comisia de evaluare a analizat raportul de activitate şi referatele. Pe 4 noiembrie 2024 a avut loc susţinerea raportului de activitate de către manager în cadrul unui interviu.
Din mai 2023, de când Maria Magiru a ieșit la pensie, conducerea Muzeului de Artă Populară Constanța este asigurată de Florentin Marian Sîrbu, fost profesor (expert) în cadrul Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada” cu o intensă activitate artistică și pedagogică, absolvent al Facultății de Arte din cadrul Universității „Ovidius”, absolvent de master în cadrul Universității Naționale de Arte București – Facultatea de Arte Plastice Decorative și Design – secția ceramică. Doctor în Arte Vizuale, cu titlu obținut la Universitatea Națională de Arte București.
În mai 2024, Aurel Palade a fost reconfirmat manager la Teatrul pentru Copii si Tineret Constanța „Căluțul de Mare” după un mandat de trei ani în funcție. Aurel Palade este cadru didactic la Facultatea de Arte din cadrul Universității Ovidius Constanța, iar odată cu preluarea conducerii instituției de cultură a venit cu un suflu noi în ceea ce privește echipa de actori, dar și în privindța repertoriului.
La Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța funcția de director general este deținută de Ioan Mihai Nache încă din luna mai 2023 după ce mandatul fostului director, Irinel Călin s-a încheiat. La finalul lunii octombrie, Nache a câștigat concursul pentru ocuparea funcției de conducere pentru o perioadă de trei ani.
Anterior venirii sale la conducerea Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, Ioan Mihai Nache a coupat funcția de director adjunct în cadrul Direcției Generale de Proiecte din cadrul CJC Constanța.
La Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională este director, din 1 septembrie 2024, profesorul Laura Elena Secu. Anterior, timp de 13 ani director al CJRAE a fost prof. dr. Irina Ermolaev.
De asemenea, în cadrul Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă „Albatros” funcția de conducere este deținută de Simina Ioana Radoslav, iar la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Maria Montessori” – Roxana Giubernea.
Până la acest moment, nu s-au anunțat încă noi schimbări în structura de conducere a instituțiilor din subordinea CJC însă odată cu trecerea timpului, președintele CJC, Florin Mitroi, va vedea care sunt directorii care se vor alinia directivei sale – muncă în interesul cetățeanului.
Cel mai probabil, vor urma curând și alte schimbări … Rămâne de văzut care vor fi instituțiile vizate!
Vom reveni.
OBSERVAȚII:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și: