FOTO VIDEO A fost reabilitat Liceul Tehnologic Topraisar. Absolvenții primelor promoții, invitați la eveniment
Administrație locală
Luni a fost o zi de sărbătoare pentru comunitatea din Topraisar. La un an de la demararea lucrărilor de eficientizare energetică la clădirea Liceului Tehnologic din Topraisar, în cursul zilei de luni, 18 noiembrie 2024, a avut loc evenimentul de inaugurare a finalizării proiectului în prezența invitaților, a profesorilor, elevilor actuali, dar și a absolvenților primelor promoții ale unității de învățământ.
Dezvoltarea infrastructurii școlare a fost și este o prioritate pentru autoritatea locală din Topraisar care a reușit, cu mari eforturi, să obțină finanțarea pentru unul dintre proiectele importante din comună, eficientizarea energetică a Liceului Tehnologic din localitate.
Pentru lucrările de eficientizare energetică a Liceului Tehnologic, Primăria Topraisar a obținut finanțare prin PNRR în valoare de de 3.571.952,45 lei.
Pentru a marca un moment important din istoria recentă a Liceului Tehnologic Topraisar, luni, 18 noiembrie 2024, autoritățile locale au organizat împreună cu conducerea unității de învățământ un moment care cu siguranță va rămâne în istorie.
La ceremonia de finalizare a lucrărilor au fost prezenți absolvenți ai primelor promoții a liceului.
Trebuie precizat faptul că prima promoție a Liceului din comuna Topraisar a fost în anul 1962, iar până în anul 1976 Liceul a continuat să aibă absolvenți.
Din 1976 până în 1988, Liceul a funcționat ca unitate școlară cu învățământ obligatoriu de 10 clase.
În perioada 1988 – 1992, unitatea de învățământ a avut ultima promoție învățământ zi și o promoție învățământ seral.
Din anul școlar 2001-2002, în urma demersurilor făcute de conducerea școlii, Consiliul Local Topraisar, Consiliile Locale ale comunelor învecinate şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanta către Ministerul Educaţiei şi Cercetării s-a înfiinţat Grup Şcolar Topraisar ce deserveşte o zonă pe o rază de aproximativ 25 km, redenumit din anul școlar 2012 – 2013 – Liceul Tehnologic Topraisar.
Ani la rând, liceul din Topraisar a fost primul sau în top trei unități de învățământ din mediul rural din județul Constanța în ceea ce privește promovabilitatea la Examenul Național de Bacalaureat. De altfel, în ultimii 13 ani, Liceul Tehnologic Topraisar a depășit promovabilitatea la bacalaureat, la nivel național, pentru liceele tehnologice.
Filele istoriei liceului din Topraisar, completate în 2024
Cei aproape 500 de elevi pe care îi are la acest moment Liceul Tehnologic Topraisar vor păși, începând cu primele zile ale lunii decembrie, într-o clădire din care au mai rămas la propriu doar pereții. Totul este nou, adus la standardele de eficiență cele mai ridicate, și va asigura confortul și siguranța elevilor.
„Este un moment deosebit de important, frumos și emoționat pentru noi. Avem mobilier nou, la standarde europene, toate clasele sunt dotate cu table inteligente. Mai avem mobilier de adus, urmează să ne fie furnizat zilele aceste SmarLab-ul. Noi suntem liceu acreditat ERASMUS, participăm la mobilități în fiecare an și cu elevi și cu profesori, avem și proiect PNRAS pentru reducerea abandonului școlar„, ne-a declarat directorul Liceului Tehnologic Topraisar, Oana Stuparu, profesor de limba engleză.
În clădirea recent renovată vor învăța elevii celor opt clase de gimnaziu, patru clase de liceu și trei clase de profesională.
Copiii au fost relocați pe tot parcursul derulării lucrărilor, un an și o lună, în clădirea grădiniței, în școala mică și într-o clădire reamenajată, care a fost împărțită în patru săli de clasă.
Liceul Tehnologic Topraisar are aproape 1.200 de elevi, începând cu clasa pregătitoare până la clasa a XII-a, cei mai mulți titulari – peste 90% personal didactic calificat.
Evenimentul organizat la începutul acestei săptămâni a debutat cu o rugăciune rostită de preotul paroh al Biserii Sfinții Mihail și Gavriil, Vasile Bobaru, dar și de hogea din Topraisar, precum și de reprezentantul Bisericii Adventiste din localitate, Martinica Matei.
Primarul comunei Topraisar, Stelian Gheorghe, a mulțumit, în cadrul discursului său tuturor celor care au făcut posibil momentul important marcat în istoria liceului Topraisar.
„Acest moment este cu atât mai important cu cât am reușit să invităm pe elevi, profesori care au absolvit și au predat în acest liceu. Liceul a avut în permanență elevi care au obținut performanțe, colective de cadre didactice dedicate procesului de învățământ iar astăzi, în 2024, o luăm de la început în ceea ce privește baza materială. Școala noastră poartă de astăzi haine noi! Clădirea liceului a fost anvelopată, avem panouri solare, pompe de căldură. Comunitatea noastră trebuie să fie din ce în ce mai educată. Mulțumesc și părinților pentru că prima dată educația pornește din familie. Mulțumesc conducerii școlii pentru că a fost alături de noi și am colaborat. Vă felicit pe toți cei care ați participat la procesul de învățământ, de-a lungul timpului!”, a transmis primarul Stelian Gheorghe.
Unul dintre foștii directori care au răspuns invitației la evenimentul din Topraisar este profesorul Octavian Barbu care a avut bucuria de a-i prezenta, în fața unei audiențe importante pe foști elevi ai Liceului Tehnologic.
„Am venit aici ca director adjunct din 1967 până în 1973. Ne-am străduit împreună cu elevii de atunci, pe care îi avem astăzi aici, pensionari și ei, să obținem rezultate și am obținut performanțe în școală, dar și la nivel de județ. Cei care au terminat Liceul au îmbrățișat diverse profesii – cinci elevi de exemplu au devenit mecanici de locomotive – o profesie foarte grea, dar plină de răspunderi. Am avut elevi care au fost contabili, procurori militari, învățători, medici, ingineri … Vouă, elevilor, vă doresc să depășiți performanțele elevilor mai vârstnici de astăzi și să ajungeți cât mai departe!”, a transmis profesorul Octavian Barbu.
Unul dintre absolvenții celei de-a doua promoții de elevi ai Liceului, Constantin Butică, a transmis un mesaj important elevilor de astăzi:
„Sunt a doua promoție, am terminat în 1966. Sunt pensionar, constănțean, dar de loc sunt din Topraisar. Am venit cu plăcere la această întâlnire. Ceea ce văd astăzi aici este un liceu nemaipomenit, am stat de vorbă cu elevi din clasa a X-a, i-am sfătuit să învețe, să fie cuminți. Eu am terminat și facultatea, am fost angajat al Regionalei CFR Constanța, de acolo am ieșit la pensie. Le transmit copiilor să fie disciplinați, să se pregătească, să învețe și să tindă către o meserie, indiferent care ar fi, dar să fie cea care le place„, ne-a spus Constantin Butică.
Evenimentul a fost un bun prilej de socializare pentru foștii elevi ai Liceului Tehnologic din Topraisar. Aceștia au depănat amintiri, au făcut schimb de fotografii din tinerețea lor și au promis că se vor mai revedea poate într-o formulă mult mai extinsă.
Într-un moment important pentru comunitatea din Topraisar, primarul Stelian Gheorghe a transmis un mesaj elevilor: