FOTO VIDEO De ce arată jalnic o parte a Parculului Arheologic. Cum explica situația Primăria și Consiliul Județean Constanța
Administrație locală
O parte din Parcul Arheologic situat în centrul Constanței nu face cinste zonei centrale a municipiului. Este plin de buruieni, deșeuri, fecale ale animalelor, tot ceea ce nu ai vrea să vezi la doi pași de cele mai importante instituții – Primăria, Consiliul Județean și Instituția Prefectului Județul Constanța. Am încercat să aflăm de ce arată doar o parte din Parcul Arheologic exemplar, precum în revistele de peisagistică, și de ce ne este rușine de bucata de spațiul verde din centrul municipiului plină de buruieni și mizerie în plin sezon estival.
Situația legată de Parcul Arheologic este una între ciocan și nicovală.
Mai exact, între Primăria Constanța și Consiliul Județean Constanța. Este binecunoscut faptul că proprietarul Palatului Administrativ, în care funcționează trei instituții importante – Primăria, Consiliul Județean și Instituția Prefectului Județul Constanța este CJC-ul.
Astfel că, tot această instituție este cea care trebuie să se ocupe de administrarea spațiului ce îl are în administrare, din jurul clădirii.
Deși la prima vedere pare o situație de neînțeles, se pare că lucrurile sunt cât se poate de simple în ceea ce privește modul cum arată o parte din Parcul Arheologic: Consiliul Județean Constanța este instituția care trebuie să se ocupe de îngrijirea spațiului verde din jurul instituției, Primăria fiind cea care se ocupă doar de administrarea spațiilor aflate în proprietate – așa cum este Parcul Arheologic.
FOTO
„Contractului de întreținere este momentan în proces de reînnoire”
De aici și discrepanța vizuală între modul cum arată parcul – irigat, cu iarba tunsă și verde și spațiul din jurul clădirii Palatului Administrativ. Ce-i drept, în fața intrării Consiliului Județean Constanța spațiul verde este îngrijit, însă zona din spatele clădirii, adică exact în fața Primăriei Constanța, este cea care arată cel mai rău.
Pentru o explicație legată de modul cum arată spațiul verde am luat legătura cu reprezentanții Consiliului Județean Constanța care ne-au spus de ce arată acesta așa:
„Starea actuală a spațiului verde din jurul Palatului Administrativ nu reflectă standardele dorite. Situația a apărut din cauza expirării contractului de întreținere, care momentan este în proces de reînnoire.
Asigurăm cetățenii că facem toate demersurile necesare pentru a finaliza cât mai curând semnarea noului contract, astfel încât spațiul verde să fie întreținut corespunzător în cel mai scurt timp posibil.”, au transmis reprezentanții CJC.
Firma care s-a ocupat în trecut de îngrijirea acestui spațiu verde era SC CARMARANDY SRL, iar contractul pe care Consiliul Județean Constanța l-a avut cu societatea a expirat la data de 31 octombrie 2023 și nu a mai fost reînoit. Se pare că motivular fi fost legat de rațiuni financiare.
Firma a făcut curățenie și la „case mai mari”
Potrivit listăfirme.ro, site consultat în data de 13 august 2024, firma care s-a ocupat de îngrijirea spațiului verde din jurul clădirii Palatului Administrativ din Constanța a fost înființată în 2007, ocupă Locul 2 în Top Afaceri România Întreprinderi Mici, localitatea Constanța, „domeniul 8121: Activități generale de curățenie a clădirilor”, iar unic acționar și admnistrator al firmei este Marius Iacob. Firma are sediul în Constanța, pe strada Abrud 40, Bloc C5.
Obiectul de activitate al societății este „Comerț cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun”.
În 2023, firma a avut o cifră de afaceri de 2.468.415 lei și datorii de 2.458.845 lei.
Numele lui Marius Iacob îl mai regăsim și în SC Diamond Miocleaning SRL, SC Mio Professional SRL, SC Mio Team Best Clean SRL și SC Residence Grand Cleaning SRL.
La sfârșitul lunii iulie 2024, SC CARMARANDY SRL a câștigat contractul pentru Servicii de cosire și îndepărtare a vegetației în stațiile UTT Constanta – Lot 1 – CE Constanța valoarea acestuia fiind de 172.379,94 lei, dar și pentru Lotul 3 – CE Galați – contract în valoare de 223.637.23 lei.
Totodată, firma a mai câștigat, în februarie 2024 contractul pentru curățenie scos la licitație de Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța în valoare de 148.544 de lei.
În 2022, societatea s-a ocupat de contractul ce viza curățenia la sediile din Constanța și Galați ale Centrului Român pentru Pregătirea și Perfecționarea Personalului din Transporturi Navale (CERONAV), valoarea acestuia fiind de 316.316,4 lei.
În 2019, aceeași firmă a câștigat contractul de la Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța pentru întreținerea spațiilor verzi și a parcurilor pentru suma de 427.318,8 lei.
OBSERVAȚII:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.