Autoritățile din Mihail Kogălniceanu derulează în această perioadă mai multe proiecte pentru confortul cetățenilor comunei. La acest moment se lucrează de zor la cele două grădinițe cu program prelungit de pe raza localității, dar și la cele două proiecte de modernizare a străzilor și drumurilor comunale din Mihail Kogălniceanu și din satele care aparțin localității. 

Demarate în urmă cu câteva luni, proiectele de construire a două noi grădinițe cu orar prelungit în comuna Mihail Kogălniceanu se derulează într-un ritm foarte bun, ne-a spus primarul Ancuța Belu.

Până la acest moment, la prima dintre instituțiile la care s-a demarat construcția în acest an – grădinița cu orar prelungit de pe strada Libertății, lucrările sunt gata în proporție de 40%. Cât despre cealaltă instituție de învățământ, cea care prinde contur pe strada Călugăreni și le va fi casă preșcolarilor din localitate, aflată aproape de intersecția cu DN2A, aici lucrările sunt realizate în proporție de 25%. “Cele două instituții de învățământ nu vor fi gata pentru acest an școlar, ci abia anul viitor pentru că totul trebuie făcut cu multă responsabilitate, cu atât mai mult cu cât vorbim despre două instituții de învățământ în care vor crește generații multe de copii. De asemenea, nici în planul de învățământ pentru acest an nu s-a aprobat efectivul de cadre pentru cele două grădinițe”, ne-a declarat primarul comunei, Ancuța Belu.

Lucrarea predată constructorului anul trecut, în luna august viza “Servicii de proiectare tehnică, verificare tehnică a proiectului și asistenţă tehnică din partea proiectantului și execuție lucrări aferente obiectivului “Grădinița cu orar prelungit din Mihail Kogălniceanu” și are o valoare de 1.558.095,63 lei.

Celălalt proiect de construire a instituției de învățământ de pe strada Călugăreni, finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Rurală – PNDR, vizează execuția de lucrări în cadrul proiectului “Grădinița cu orar prelungit în localitatea Mihail Kogalniceanu” și are o valoare de 1.640.684,08 lei.
Asfaltările în jumătate dn comună, în toi

Primul proiect de asfaltare, aflat în derulare la acest moment în comună este cel care vizează execuția de lucrări de modernizare a drumurilor de interes local în cadrul proiectului “Modernizare străzi și drumuri comunale în localitatea Mihail Kogălniceanu și satele ce aparțin comunei Mihail Kogălniceanu”. Străzile ce fac obiectul proiectului au o lungime de aproape 8 kilometri şi facilitează accesul locuitorilor din localităţile Mihail Kogălniceanu, Palazu Mic și Grup Social Sibioara şi legăturile rutiere cu DN2A, DN22, DJ 222. De pe lista străzilor care vor modernizate fac parte următoarele: Aleea Acces Grup Social Sibioara şi Strada Traian (sat Paiazu Mic) care vor fi modernizate pentru un trafic mediu și greu și străzile Călugăreni, Panduri, Târguşor, Tomis, Speranţei, Siret, Viilor, Victoriei – pentru trafic foarte uşor și uşor. Proiectul este finantat prin Programul Național de Dezvoltare Rurală – PNDR, iar valoarea acestuia este de 4.656.225,43 lei.

O altă lucrare aflată în derulare la acest moment pe raza comunei vizează modernizarea drumurilor de interes local în cadrul proiectului “Modernizare drumuri comunale si drumuri de acces in zone rurale – UAT Mihail Kogalniceanu – străzi localitatea Mihail Kogalniceanu zona est și DC86 + DC85, judetul Constanta”.

“Pe strada Primăverii s-a terminat bordurarea și se face decopertarea și pregătirea pentru asfaltare. Acum se lucrează pe strada Speranței. Într-o săptămână pe aceste străzi se va începe turnarea asfaltului, lucrare care trebuie finalizată până la finalul lunii iulie. Se decopertează străzile pentru că sunt diferențe de nivel. Ulterior vom continua cu strada Libertății și strada Viitorului, urmând ca pe măsură ce se termină acestea să începem și pe celelalte străzi”, ne-a declarat primarul Ancuța Belu.

Străzile curpinse în proiect care au mai rămas de modernizat sunt strada Speranței, Drumul Comunal 85 și Drumul Comunal 86. Unul leagă DN 22 de satul Piatra, iar celălalt leagă DN2A de șoseaua către Tulcea. În total, după ce se vor finaliza lucrările, în comună, în urma acestui proiect vor fi asfaltați 6,623 km de străzi și 6,072 km de drumuri comunale.
Proiectul este finanțat cu bani guvernamentali, iar valoarea contractului atribuit a fost de 8.705.979,96 de lei.
“Se lucrează în toată comuna, fac pentru toată lumea ceva. Există proiecte depuse care sunt în faza de evaluare pentru modernizarea și asfaltarea și celorlalte străzi din comună care nu au fost cuprinse în cele două proiecte aflate acum în derulare”, le-a transmis primarul Ancuța Belu locuitorilor comunei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.